• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas onkoloģe iestājas par sieviešu vakcināciju pret vēzi (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 11:44, 02.05.2024


Šogad ir pēdējais gads, kad darbojas līdzšinējais “Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns".


"Mēs aicinām paplašināt CPV vakcinācijas mērķa grupu".

Dzemdes kakla vēzis un vēl atsevišķi vēžu paveidi, kurus izraisa cilvēka papilomas vīruss (CPV), šajā ziņā dod iespēju ar vakcināciju pret šo vīrusu vēl profilakses veidā novērst tādu vēzi, kurš ielaistā stadijā turpretī varētu kļūt grūti ārstējams, samazinot dzīvildzi.

Lielākai daļai vēžu cēlonis nav infekcija, bet ir pierādīts, ka, piemēram, dzemdes kakla vēzi 99% gadījumu izraisa CPV. Zinot slimības ierosinātāju, pret kuru jau ir izstrādāta vakcīna, tas dod iespēju pasargāt no saslimšanas, kādas nav cīņā pret citiem vēža veidiem, savukārt, ielaists, šis vēža paveids var būt ļoti bīstams. Tāpēc aicinājums paplašināt vakcinējamo loku ir nozīmīga daļa no pasākumiem, ko mediķu organizācijas ieteiktu dzemdes kakla vēža eliminācijas plānam un stratēģijai.

Šogad ir pēdējais gads, kad darbojas līdzšinējais “Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns 2022.–2024. gadam” jeb tā sauktais “onkoplāns”. Drīzumā speciālisti, eksperti, pacientu organizācijas un ierēdņi ķersies pie jaunā plāna sastādīšanas, saistībā ar kuru šajās dienās vairākas ārstu organizācijas nosūtīja Veselības ministrijai, Nacionālajam veselības dienestam un citām lēmēju institūcijām vēstuli, kurā aicina tuvināties starptautiskajiem plāniem, kā arī vairāk censties novērst smagu slimību cēloņus, nepieļaujot sekas, un izstrādāt un ieviest dzemdes kakla vēža eliminācijas plānu, par ko vietnei medicine.lv vairāk pastāstīja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Onkoloģijas klīnikas vadītāja un Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas valdes priekšsēdētāja Aija Geriņa.

"Onkologu realitāte ir tāda, ka Latvijā katru gadu no jauna diagnosticē apmēram 500 vēžu gadījumus, kuru iemesls visbiežāk ir CPV infekcija. Dzemdes kakla vēzis ir otrs izplatītākais audzējs sievietēm līdz 45 gadu vecumam un trešais vēža izraisītas nāves cēlonis sievietēm pēc krūts un plaušu vēža. Ja šie audzēji kļūst metastātiski, tos ir grūti ārstēt, un tāpēc ir augsts mirstības risks. Dzemdes kakla vēža gadījumā mazāka ir terapijas daudzveidība un tās pieejamība. Mazāk ir iespēju šo izplatīto audzēju ārstēt medikamentozi, nekā, piemēram, tas ir krūts vēža gadījumā. Eiropā diagnosticē dzemdes kakla vēzi vairāk nekā 58 000 jaunos gadījumos gadā, un saslimšanas gadījumos aptuveni 24 000 pacientu – gandrīz puse – mirst katru gadu. Tā tas ir ņemot vērā arī attīstītās valstis. Mirstība ir augsta – īpaši 4.stadijai. Savukārt Latvija un Bulgārija ir starp tām valstīm, kur dzīvildzes rādītāji ir salīdzinoši sliktākie".

-Tāpēc ļoti svarīga ir profilakse, kas dod iespēju šo vēzi nepieļaut. Ir atklāts, ka dzemdes kakla vēzis ir viens no tiem audzējiem, kur līdz 99% gadījumu nozīme ir cilvēka papilomas vīrusam. CPV ir tas iemesls, kas ierosina audzēju, un mēs tātad varam šeit ļoti mērķtiecīgi strādāt uz specifisko profilaksi, jo pret CPV ir izstrādāta vakcīna, kas Latvijā ir pieejamas jau no 2010.gada. Tādas iespējas novērst vēža iestāšanos nemaz nav visu vēžu gadījumos. Tāpēc šī profilakse ir ļoti svarīga. Un tāds jau ir ne tikai Latvijas plāns, bet Eiropas Savienības un arī pasaules līmenī, izskaust šo saslimstību primāri ar vakcināciju. Zinātnei ejot uz priekšu, ir atrasta korelācija, ka CPV izraisa ne tikai dzemdes kakla audzēju, bet arī galvas–kakla vēžus, tāpēc ir svarīgi vakcinēt arī zēnus un jauniešus, kuri, protams, var izplatīt CPV arī sievietēm. Tāpēc plānā ir plašāk vakcinēt gan meitenes, gan zēnus, lai pasargātu cilvēkus no diviem ļoti bīstamiem, dzīvību apdraudošiem, audzējiem.

"Piemēram, sievietēm visizplatītākais ir krūts vēzis, bet 4.stadijā krūts vēzis salīdzinoši ir ārstējamāks nekā dzemdes kakla vēzis, jo krūts vēzim mūsdienās ir gan mērķterapija, gan imūnterapija. Dzemdes kakla vēža gadījumā inovatīvas terapijas iespējas Latvijā ir daudz mazākas. Metastātiska dzemdes kakla vēža gadījumā ārstēšana ir ļoti komplicēta, jo, slimībai izplatoties, rodas nopietnas blaknes. Līdzīgi ir ar galvas–kakla audzējiem, kur arī ir ļoti smagas vēža izraisītas blaknes ar iesaistīto orgānu bojājumu", - pauž A.Geriņa.

"Mēs aicinām paplašināt CPV vakcinācijas mērķa grupu, iekļaujot valsts imunizācijas programmā CPV vakcināciju līdz 26 gadiem tām sievietēm, kuras nav saņēmušas vakcīnu iepriekš, arī vīriešiem vecumā līdz 26 gadiem, tāpat riska grupas sievietēm (ar imūnsupresiju), sievietēm pēc dzemdes kakla ķirurģiskās ārstēšanas un HIV pacientiem līdz 45 gadiem. Tas, ko mēs prasām, ir absolūti normāli, un mēs ejam līdzi Eiropas Komisijas izvirzītai stratēģijai, jo dati patiešām ir satraucoši. Bieži pacientes jautā: “Kā izvairīties, lai es nesaslimtu ar audzēju?” Tad šī audzēja gadījumā atbilde ir vakcinācija".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Aptauja: Latvijā 40% autovadītāju pie stūres dzer kafiju

Latvijā 40% autovadītāju, braucot pie stūres, dzer kafiju, bet 39% autovadītāju mēdz runāt pa telefonu, aģentūru LETA informēja kāda SIA pārstāvji, atsaucoties uz "Atbildīgas braukšanas indeksa" aptauju.

Veselība Aptauja: Arvien mazāk iedzīvotāju ikdienā cenšas ierobežot sāls patēriņu

Nedaudz vairāk kā ceturtdaļa jeb 28% iedzīvotāju ikdienā cenšas ierobežot sāls patēriņu, kas ir par 9% mazāk nekā gadu iepriekš, un ir zemākais rādītājs pēdējo septiņu gadu laikā, liecina jaunākā Veselības indeksa pētījuma dati.

Veselība Latvijas ārsti un pacienti vienojās cīņā pret melanomu (+VIDEO)

"Diemžēl daudzi no mums vēl nesaprot, ka āda ir ne tikai lielākais, bet arī ļoti svarīgs orgāns".

Veselība Latvijā sāk piedāvāt īpaši saudzīgu redzes lāzerkorekciju

Procedūra, kas pazīstama kā uzlabotā virsmas ablācija (Advanced Surface Ablation, ASA) ir ļoti progresīvs veids, kā veikt fotorefraktīvo keratektomiju jeb radzenes pārveidošanu ar lāzeru. Tajā izmanto sarežģītus eksimēru lāzerus, kas spēj optimāli pielāgot procedūras gaitu, lai pārveidotu radzenes priekšējo virsmu un uzlabotu redzi.

Lasiet arī

Veselība Skarbi! Valsts nenodrošina vēža agrīnu atklāšanu un vajadzīgo zāļu kompensāciju

Veselības ministrijas (VM) īstenotie pasākumi nenodrošina agrīnu onkoloģisko slimību atklāšanu un pacientiem nepieciešamo zāļu kompensāciju, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā par onkoloģisko saslimšanu diagnostiku un ārstēšanu Latvijā.

Veselība Mediķi aicina aktīvāk izmantot valsts apmaksātās vēža profilaktiskās pārbaudes

Latvijā saslimstība ar vēzi ir augstāka nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES). Iedzīvotāju atsaucība un interese veikt krūts un kolorektālā jeb zarnu vēža skrīningu Latvijā salīdzinājumā ar ES vidējiem rādītājiem ir zemāka. ES mērķis ir panākt, lai līdz 2025.gadam krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēža profilaktiskās pārbaudes veiktu 90% cilvēku, kas ietilpst vecuma grupās, kurām ieteicams veikt šādas pārbaudes, informēja Nacionālais veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga.

Veselība Onkoloģe nosauc piecas cilvēku grupas ar vislielāko risku saslimt ar vēzi

Gados vecāki cilvēki ir vairāk pakļauti vēža attīstībai, tā atzinusi Onkoloģijas institūta ārste Jūlija Vakhabova.

Veselība Universitātes slimnīcām būs vienoti dati par onkoloģijas pacientiem

Turpinot onkoloģijas kā vienas no veselības nozares prioritārajām jomām attīstību un veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanu onkoloģijas pacientiem, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai (RAKUS), Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcai (PSKUS) un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcai (BKUS) tiks izveidota vienota datu platforma par onkoloģijas pacientiem un viņu medicīniskajiem datiem. Pacienta datu apmaiņas platformas ieviešanu lielākajās slimnīcās Latvijā finansēs no ES Atveseļošanas fonda līdzekļiem, informē Veselības ministrija Komunikācijas nodaļa.