• Bella,
  • Berta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LU kļūst par nozīmīgu vēža apkarošanas centru (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 19:27, 18.07.2024


Kopš 2013. gada zinātnieki vada gremošanas sistēmas audzēju profilakses iespēju pētījumu.


Sievietēm Latvijā tagad ir iespēja veikt krūts vēža skrīningu.

Eiropas Komisijas programmas “ES-veselībai” projektam “Vienotā rīcība par jaunās ES vēža skrīninga shēmas ieviešanu” (EUCanScreen), ko vada Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts (KPMI), piešķirs nepieciešamo valsts budžeta līdzfinansējumu – 993,1 tūstoti eiro.

Projekts “Vienotā rīcība vēža skrīninga programmu ieviešanai” paredz visās Eiropas valstīs ieviest efektīvu vēža profilaksi un agrīnu diagnosticēšanu, izmantojot vienādas, pierādījumos balstītas skrīninga metodes, īpaši akcentējot nevienlīdzības mazināšanu Eiropas valstu vidū.

Visu projektā iesaistīto valstu kopējās projekta plānotās izmaksas ir 38,7 miljoni eiro, tai skaitā 31 miljons eiro Eiropas Komisijas finansējuma. Latvijas partneru kopējās izmaksas plānotas 5,13 miljonu eiro apmērā, tai skaitā projekta īstenošanai nepieciešams valsts budžeta līdzfinansējums – 993,1 tūkstotis eiro.

Projekts “Vienotā rīcība par vēža skrīninga shēmas ieviešanu” tiek īstenots Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (KPMI) vadībā.

“Mūsu lielākais izaicinājums ir sekmīgi vadīt projektu visā tā īstenošanas periodā un sasniegt tā mērķus Eiropas mērogā. Taču ar šo projektu vēlamies arī panākt būtisku progresu tieši Latvijā – vēža apkarošanas jomā tuvoties attīstītāko valstu līmenim, jau esošo krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēža skrīninga programmu iedzīvināšanu, sagatavoties jaunu, izmaksu ziņā efektīvu un kvalitatīvu plaušu, prostatas un kuņģa vēža skrīninga programmu ieviešanai, attīstīt projekta ietvaros izveidoto apmācības centru infrastruktūru,” iepriekš akcentēja LU KPMI direktors prof. Mārcis Leja.

LU KPMI ir atbildīgs gan par visa projekta veiksmīgu realizāciju un administratīvajiem jautājumiem, gan arī iesaistīts visos projekta darba virzienos un posmos, kas ir saistītas ar vēža skrīninga ilgtspējas analīzi un rekomendāciju izstrādi. Kopumā projektā ir iesaistītas 29 valstu veselības ministriju nominētas iestādes, veidojot 97 institūciju partnerību. Latvijā projekts tiks īstenots sadarbībā ar Veselības ministrijas Slimību profilakses un kontroles centru, Rīgas Stradiņa universitāti un Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu.

“LU uzticētā vadošā partnera atbildība ir gan mūsu līdzšinējā darba kvalitātes augsts novērtējums, gan uzticības kredīts, kuru attaisnosim starptautiska līmeņa pētniecības darbā. Šī projekta īstenošana nostiprinās LU nozīmīgo vietu globālajā zinātnes telpā, tādējādi piesaistot papildu finanšu līdzekļus pētniecībai, ne tikai veselības jomā. Stiprināsim LU kā medicīnas nozares vadošās un koordinējošās institūcijas lomu Latvijā,” iepriekš uzsvēris LU rektors prof. Gundars Bērziņš.

Projekts “Vienotā rīcība par vēža skrīninga shēmas ieviešanu” ir līdz šīm lielākais Eiropas Komisijas vienotās rīcības projekts, kuru vadīs Latvijas organizācija.

LU KPMI tika izveidots 2016. gadā. Tas ir kļuvis ne tikai par līderi vēža pētniecībā Latvijā, bet arī par nozīmīgu dalībnieku vēža pētniecības procesos Eiropas un pasaules mērogā. Pašlaik institūtā norisinās vairāki Eiropas Savienības Vēža misiju un Eiropas Savienības Vēža uzveikšanas plānu atbalstoši projekti.

Kopš 2013. gada LU KPMI zinātnieki vada gremošanas sistēmas audzēju profilakses iespēju pētījumu GISTAR, kas notiek Pasaules Veselības organizācijas Starptautiskās Vēža pētniecības aģentūras pārraudzībā, un tas ir vienīgais šāda veida pētījums Eiropā. Ar tā palīdzību tiek meklētas un attīstītas jaunas gremošanas sistēmas vēža skrīninga, agrīnas diagnostikas un ārstēšanas iespējas, rakstīja Labs of Latvia.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Putekļu ērcītes Latvijas bērniem bieži izraisa alerģiju (+VIDEO)

Tās visbiežāk atrodas tādās vietās kā matrači, spilveni, segas, paklāji un mīkstās mēbeles.

Veselība Zinātnieki kritizē LED skaistumkopšanas maskas, ko zvaigznes dievina

Modes ierīces ir kļuvušas par Viktorijas Bekhamas, Suki Voterhousas un Ninas Dobrevas iecienītām, taču zinātnieki uzskata, ka tās nav efektīvas.

Veselība PVO: Eiropas pusaudžu vidū «satraucoši» krītas prezervatīvu lietošana

Eiropā pēdējos 10 gados ir ievērojami samazinājusies prezervatīvu lietošana seksuāli aktīvu pusaudžu vidū, un neaizsargāta seksa īpatsvars ir "satraucoši augsts", ceturtdien paziņoja Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Veselība Pētījums: Latvijas iedzīvotāji kļūst arvien mazkustīgāki (+VIDEO)

Sportošana atstāj pozitīvu iespaidu praktiski uz visiem procesiem organismā.

Lasiet arī

Veselība Sievietēm Latvijā ir iespēja vakcinēties pret bīstama vēža izraisītāju (+VIDEO)

Jāpanāk, ka vismaz 70% uzaicināto sieviešu veic dzemdes kakla skrīninga izmeklējumus.

Veselība Šonedēļ Latvijas dāmas varēs atjaunināt savu krūšu veselību (+VIDEO)

Ikviena sieviete vecumā no 50 gadiem tiek aicināta sameklēt sev tuvāko mamogrāfu.

Veselība Skarbi! Valsts nenodrošina vēža agrīnu atklāšanu un vajadzīgo zāļu kompensāciju

Veselības ministrijas (VM) īstenotie pasākumi nenodrošina agrīnu onkoloģisko slimību atklāšanu un pacientiem nepieciešamo zāļu kompensāciju, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā par onkoloģisko saslimšanu diagnostiku un ārstēšanu Latvijā.

Veselība Mediķi aicina aktīvāk izmantot valsts apmaksātās vēža profilaktiskās pārbaudes

Latvijā saslimstība ar vēzi ir augstāka nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES). Iedzīvotāju atsaucība un interese veikt krūts un kolorektālā jeb zarnu vēža skrīningu Latvijā salīdzinājumā ar ES vidējiem rādītājiem ir zemāka. ES mērķis ir panākt, lai līdz 2025.gadam krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēža profilaktiskās pārbaudes veiktu 90% cilvēku, kas ietilpst vecuma grupās, kurām ieteicams veikt šādas pārbaudes, informēja Nacionālais veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga.