• Jānis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas zinātnieki saņēma vairāk nekā 5 miljonus eiro cīņai pret vēzi (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 06:34, 07.06.2024


LU pilnvarota vadīt un koordinēt projekta izstrādi un īstenošanu Eiropas mērogā.


"Mūsu lielākais izaicinājums ir sekmīgi vadīt projektu", - pauž LU.

Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (KPMI) vadībā 29 valstu Veselības ministriju nominētas iestādes - universitātes, slimnīcas un pētniecības organizācijas uzsāk īstenot Eiropas Savienības (ES) rīcības programmas veselības jomā "ES-veselībai" (EU4Health programme 2021 - 2027) projektu "Vienotā rīcība par vēža skrīninga shēmas ieviešanu" (EUCanScreen, Implementation of cancer screening programmes). Latvijā projekts tiks īstenots sadarbībā ar Veselības ministrijas (VM) Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC), Rīgas Stradiņa universitāti (RSU) un Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu (PSKUS).

EUCanScreen ir līdz šīm lielākais Eiropas Komisijas Vienotās rīcības (Joint Action) projekts, kuru vadīs Latvijas organizācija, šajā gadījumā, LU.

"Latvijas Universitātei uzticētā vadošā partnera atbildība ir gan mūsu līdzšinējā darba kvalitātes augsts novērtējums, gan uzticības kredīts, kuru attaisnosim starptautiska līmeņa pētniecības darbā. Šī projekta īstenošana nostiprinās LU nozīmīgo vietu globālajā zinātnes telpā, tādējādi piesaistot papildus finanšu līdzekļus pētniecībai, ne tikai veselības jomā. Stiprināsim LU kā medicīnas nozares vadošās un koordinējošās institūcijas lomu Latvijā," uzsver LU rektors prof. Gundars Bērziņš.

EUCanScreen projekta īstenošanas mērķi ir vēža saslimšanas profilakse un agrīna atklāšana, izmantojot pierādījumos balstītas skrīninga pieejas un agrīnu diagnostiku, kā arī vēža skrīninga programmu efektivitātes uzlabošana un vienotas prakses ieviešana visās Eiropas valstīs, veselības nozares speciālistu izglītības un kompetenču celšana.

Eiropas komisija apstiprinājusi EUCanScreen projekta uzsākšanu 2024.gada 1.jūnijā ar kopējām plānotajām izmaksām 38 749 935 euro, tai skaitā EK 80% līdzfinansējumu - 30 999 929 euro apmērā. Projekta īstenošanas ilgums ir 4 gadi. LU pilnvarota vadīt un koordinēt projekta izstrādi un īstenošanu Eiropas mērogā, tādējādi EK demonstrējusi uzticību Latvijas valstij, speciālistiem un kompetentai projektu vadības komandai.

"Mūsu lielākais izaicinājums ir sekmīgi vadīt projektu visā tā īstenošanas periodā un sasniegt tā mērķus Eiropas mērogā. Taču ar šo projektu vēlamies arī panākt būtisku progresu tieši Latvijā - vēža apkarošanas jomā tuvoties attīstītāko valstu līmenim, jau esošo krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēža skrīninga programmu iedzīvināšanu, sagatavoties jaunu, izmaksu ziņā efektīvu un kvalitatīvu plaušu, prostatas un kuņģa vēža skrīninga programmu ieviešanai, attīstīt projekta ietvaros izveidoto apmācības centru infrastruktūru," akcentē LU KPMI direktors prof. Mārcis Leja.

EUCanScreen projektu LU KPMI īstenos kā vadošais partneris, kopā sadarbojoties 29 valstu (tajā skaitā 25 ES dalībvalstu, kā arī Ukrainas, Norvēģijas, Islandes un Moldovas) pārstāvjiem, veidojot 97 institūciju partnerību, no kurām 29 ir kompetentās iestādes, 61 afiliētie partneri un 7 asociētie partneri. LU KPMI ir atbildīgs gan par visa projekta veiksmīgu realizāciju un administratīvajiem jautājumiem, gan arī iesaistīts visos projekta darba virzienos un posmos, kas ir saistītas ar vēža skrīninga ilgtspējas analīzi un rekomendāciju izstrādi.

Latvijas partneru LU, SPKC, RSU un PSKUS dalības EUCanScreen projektā kopējās izmaksas plānotas 5 127 790 euro apmērā, tajā skaitā Eiropas Komisijas finansējums 4 102 231 euro, valsts budžeta līdzfinansējums 993 064 euro un PSKUS līdzfinansējums 32 495 euro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Kā rīkoties, ja ir alerģija pret mājdzīvnieku: iesaka ārsts (+VIDEO)

Jutība pret dzīvniekiem var attīstīties arī situācijā, kad tieša kontakta nav.

Veselība Kādi hormoni nepieciešami latviešu vīrietim, lai viņš būtu laimīgs (+VIDEO)

Vielu disbalansu veicina kaitīgie ieradumi, kā smēķēšana un pārmērīga alkohola lietošana.

Veselība Veicināt zāļu pieejamību un uzraudzību

Lai veicinātu zāļu un medicīnas ierīču uzraudzību un pieejamību, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 12.jūnijā, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Farmācijas likumā.

Veselība Veterinārārsti brīdina par nāvējošu parazītu, ko suns var salasīt dārzā

Lai dzīvnieks nesaslimtu, jāievēro daži vienkārši noteikumi.

Lasiet arī

Veselība Šonedēļ Latvijas dāmas varēs atjaunināt savu krūšu veselību (+VIDEO)

Ikviena sieviete vecumā no 50 gadiem tiek aicināta sameklēt sev tuvāko mamogrāfu.

Veselība Skarbi! Valsts nenodrošina vēža agrīnu atklāšanu un vajadzīgo zāļu kompensāciju

Veselības ministrijas (VM) īstenotie pasākumi nenodrošina agrīnu onkoloģisko slimību atklāšanu un pacientiem nepieciešamo zāļu kompensāciju, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā par onkoloģisko saslimšanu diagnostiku un ārstēšanu Latvijā.

Veselība Mediķi aicina aktīvāk izmantot valsts apmaksātās vēža profilaktiskās pārbaudes

Latvijā saslimstība ar vēzi ir augstāka nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES). Iedzīvotāju atsaucība un interese veikt krūts un kolorektālā jeb zarnu vēža skrīningu Latvijā salīdzinājumā ar ES vidējiem rādītājiem ir zemāka. ES mērķis ir panākt, lai līdz 2025.gadam krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēža profilaktiskās pārbaudes veiktu 90% cilvēku, kas ietilpst vecuma grupās, kurām ieteicams veikt šādas pārbaudes, informēja Nacionālais veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga.

Veselība Onkoloģe nosauc piecas cilvēku grupas ar vislielāko risku saslimt ar vēzi

Gados vecāki cilvēki ir vairāk pakļauti vēža attīstībai, tā atzinusi Onkoloģijas institūta ārste Jūlija Vakhabova.