• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pabriks piedraud ar obligāto dienestu visiem - gan vīriešiem, gan sievietēm

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 10:12, 04.06.2020 11


Ja kāds liks šķēršļus valsts aizsardzības mācības ieviešanai skolās, viņiem ir jāapzinās, ka vienīgā alternatīva ir obligātais dienests visiem - gan sievietēm, gan vīriešiem, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pauda aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).


Foto: LETA

Viņš gan norādīja, ka ir gatavs "stāvēt un krist" par valsts aizsardzības mācību, kas, viņaprāt, ir pats labākais risinājums.

Ministrs skaidroja, ka patlaban kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju tiek strādāts pie aizsardzības mācības pasniedzēju, instruktoru sagatavošanas. Viņš norādīja, ka šī mācība pagaidām katru gadu iet plašumā uz brīvprātības principa, bet obligāti sāksies 2024.gadā.

Ministrs uzsvēra, ka aizsardzības mācība ir ļoti nozīmīga Latvijas drošībai un attīstībai. "Tā kā mēs esam atteikušies no obligātā iesaukuma, tad šis ir vienīgais veids, kā modernu izaicinājumu priekšā spējam garantēt Latvijas sagatavotību dažādām krīzēm," uzskata ministrs, turklāt, viņaprāt, labāku sagatavotību nekā tur, kur ir obligātais dienests, jo aizsardzības mācība aptvers visu jauno paaudzi.

Runājot par nozares budžetu, ministrs pauda cerību, ka tas arī nākošajā gada saglabāsies vismaz šī gada līmenī. "Jo mēs redzam, ka atšķirībā no finanšu krīzes šeit nav tāda veida jostu savilkšana. Arī pasaulē, visās citās valstīs, ir izvēlēta cita taktika, kas nozīmē iziet cauri šai krīzei un neļaut nokrist ne industrijai, ne ražošanai, ne attīstībai," sacīja politiķis.

Viņš piebilda, ka bruņotie spēki un armija no citām nozarēm atšķiras ar to, ka tā nevar pieteikties Eiropas naudām un arī Covid-19 laikā sniegtā palīdzība "aiziet citām nozarēm, ne mums".

"Līdz ar to mēs ceram, ka vismaz tas pamats tiks mums saglabāts," viņš uzsvēra, piebilstot, ka ar citiem NATO ministriem tiek runāts par plānu nepieļaut aizsardzības budžeta de facto krišanos tad, kad krītas iekšzemes kopprodukts.

Viņš arī sacīja, ka armijas plānos ir daudz iepirkumu. Tostarp ir aktuāls jautājums par bruņota transporta iepirkšanu Zemessardzei un profesionālā dienesta karavīriem. Viņš gan atzina, ka šogad to nevarēs paspēt, jo tas ir ilgtermiņa projekts. Ministrs piebilda, ka priekšroka tiks dota tikai tiem piedāvājumiem, kas nāk kopā ar industriālo investīciju piesaisti.

"Mums vajag darbavietas, mums vajag izaugsmi, mums vajag inovācijas. Līdz ar to tas nav tikai pliks iepirkums, tā ir investīcija Latvijas ekonomikā," uzsvēra Pabriks.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Labklājības ministrs pērn iegādājies līzingā automašīnu

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) pērn līzingā iegādājies automašīnu "Škoda Enyaq RS", liecina viņa amatpersonas ienākumu deklarācija par 2023.gadu.

Sabiedrība Rīgas pils Svētā Gara tornī pacels ES karogu

Atzīmējot 20.gadadienu kopš Latvijas iestāšanās blokā, trešdien, 1.maijā, plkst.7.40 Rīgas pilī notiks svinīgā godasardzes ceremonija un Eiropas Savienības (ES) karoga pacelšana Rīgas pils Svētā Gara tornī.

Sabiedrība Liepājā plaši tiks atzīmēta Neatkarības atjaunošanas diena (+VIDEO)

Koncerta apmeklētāji aicināti pievienoties un dziedāt līdzi iemīļotajām dziesmām.

Sabiedrība Šodien Latvijā gaisa temperatūra būs +16…+21 grādu robežās

Svētdien īslaicīgs lietus gaidāms vienīgi Latvijas austrumu rajonos, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Lasiet arī

Pasaule Tbilisi 20 000 protestē pret «ārvalstu aģentu» likumprojektu

Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi svētdien aptuveni 20 000 cilvēku piedalījās "Gājienā par Eiropu", pieprasot valdībai atteikties no pretrunīgā "ārvalstu aģentu" likumprojekta, kas, kā brīdina Eiropas Savienība (ES), var kaitēt Gruzijas centieniem pievienoties blokam.

Sabiedrība Pirmdien gaiss iesils līdz +22 grādiem

Latvijā pirmdien gaiss iesils līdz +22 grādiem, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Sabiedrība Pretplūdu pasākumiem 11 pašvaldībām būs pieejams aptuveni 41 miljons eiro

Valdība otrdien, 30.aprīlī, plāno skatīt jautājumu par pretplūdu pasākumu otrās atlases kārtas noteikumiem, kas paredz 11 pašvaldībām piešķirt 40 986 358 eiro.

Pasaule Ukrainas armija atkāpusies

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus panākumus.