• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vācija vēlas skolas un bērnudārzus dislocēto karavīru bērniem Lietuvā

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 22:37, 20.03.2024


Vācija vēlas, lai Lietuvā dislocēto karavīru ģimenēm skola un bērnudārzs tiktu nodrošināts gan Viļņā, gan Kauņā, trešdien paziņoja Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Laurīns Kasčūns.



"Ir skaidri plāni, kāda infrastruktūra ir nepieciešama. Viss tiek organizēts pa posmiem. Pa vienai skolai un vienam bērnudārzam katrā no lielākajām pilsētām," žurnālistiem teica Kasčūns, kuru premjerministre Ingrīda Šimonīte izvirzījusi par aizsardzības ministra amata kandidātu pagājušajā nedēļā demisionējušā Arvīda Anušauska vietā.

Viņš sacīja, ka Vācija rūpēsies par izglītības procesu un Lietuvai jānodrošina tikai ēkas.

Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komisija trešdien iepazinās ar jaunāko informāciju par militārās un sociālās infrastruktūras sagatavošanu Vācijas brigādes uzņemšanai.

Kā teica Kasčūns, 2027.gadā Lietuvā būtu jāizvieto pilna brigāde ar pilnu operatīvo spēju un rezervēm, ko veidotu aptuveni 5000 Vācijas militārpersonu un civilo darbinieku, .

Kasčūns stāstīja, ka plāns paredz aptuveni 80% Vācijas karavīru izvietot Viļņā vai galvaspilsētas tuvumā esošajos Rūdninkos, bet pārējie 20% - Kauņas rajonā.

Lietuvas atbildīgās institūcijas pašlaik nekustamo īpašumu tirgū meklē mājokļus karavīriem, taču tiek pieļauta arī nepieciešamība speciāli būvēt vācu karavīriem nepieciešamos mājokļus.

Vācijas armija sagaida, ka brigāde tiks nokomplektēta ar karavīriem, kuri paši ir pauduši gatavību doties uz Lietuvu.

"Daži no viņiem ieradīsies jau šogad," sacīja Kasčūns.

Šogad Viļņa un Berlīne arī plāno parakstīt starpvalstu līgumu par sociālajām garantijām un Vācijas pilsoņu tiesisko statusu Lietuvā.

"Domāju, ka varam teikt, ka šis process ir neatgriezenisks," sacīja komisijas priekšsēdētājs.

Jau vēstīts, ka Lietuvas un Vācijas aizsardzības ministri Arvīds Anušausks un Boriss Pistoriuss decembrī Viļņā parakstīja plānu Vācijas armijas brigādes izvietošanai Lietuvā. Plānā izklāstīti termiņi militāro vienību pārvietošanai un saistības karavīru ģimenes locekļi dzīves apstākļu nodrošināšanai.

Parakstītais plāns paredz, ka Vācijas brigādes karavīri Lietuvā ieradīsies pakāpeniski no nākamā gada un pilnībā brigāde Lietuvā tiks dislocēta līdz 2027.gadam.

Plāns paredz, ka Vācijas brigādes pamatu veidos pieci bataljoni, arī tanku un artilērijas bataljoni. Kopumā Vācija plāno Lietuvā izvietot ap 5000 karavīru un civilpersonu kopā ar ģimenes locekļiem.

Vācijas karavīri būs bāzēti Rūdninkos un Ruklā. Daļa Vācijas brigādes pārstāvju dzīvos Viļņā un Kauņā, kā arī citviet Lietuvā tiks izveidoti papildu loģistikas punkti.

Vācija vada kopš 2017.gada Lietuvā izvietoto NATO pastiprinātās klātbūtnes daudznacionālo kaujas grupu, un Lietuvā ir dislocēti apmēram 800 Vācijas karavīru. Līdz 2026.gadam to plānots integrēt jaunajā brigādē.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Pasaule Nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni

Parīzē naktī uz ceturtdienu nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni, par laimi, nevienu cilvēku neievainojot, paziņojis Francijas galvaspilsētas ugunsdzēsības dienests.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes

Cīnoties ar masu tūrismu, Venēcijā no ceturtdienas ieviestas dienas biļetes.

Lasiet arī

Ekonomika Lietuvas «Vičiūnu grupe» pērn Krievijas budžetā iemaksājusi 55 miljonus eiro

Lietuvas pārtikas produktu ražotāja "Vičiūnu grupe", kas ir zīmola "Viči" īpašnieks un kuru Ukraina ir iekļāvusi starptautisko kara sponsoru sarakstā, grupas uzņēmumi pērn Krievijas valsts budžetā iemaksāja 5,46 miljardus rubļu (55,2 miljoni eiro), kas ir par 10,2% vairāk nekā 2022.gadā, liecina iniciatīvas grupas "STOP tirdzniecībai Krievijā" apkopotie dati.

Kultūra Pēc koncerta Kremlī Pupo tiek liegts uzstāties Šauļos

Itāliešu popmūzikas veterānam Pupo tiks liegts aprīlī uzstāties Šauļu arēnā, jo pagājušajā nedēļā viņš piedalījās koncertā Maskavas Kremļa pilī kopā ar Krievijas zvaigznēm, kas paudušas atbalstu iebrukumam Ukrainā.

Pasaule Lietuvas aizsardzības ministrs paziņo par atkāpšanos

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks paziņojis par atkāpšanos, piektdien pavēstīja valdība.

Pasaule Baltkrievija ievieš ekonomiskas sankcijas pret Lietuvu

Baltkrievijas valdība ceturtdien nolēma ieviest ekonomiskas sankcijas pret Lietuvu, atbildot uz Lietuvas lēmumu slēgt divus robežas šķērsošanas punktus, ziņoja "Ukrainska Pravda", atsaucoties uz Baltkrievijas propagandas aģentūru BELTA.