• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lietuva izmaksās 100 000 eiro kompensāciju CIP cietumā turētajam

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 20:56, 22.04.2024


Lietuva nav pārsūdzējusi Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu lietā par nelikumīgu Saūda Arābijas pilsoņa turēšanu iespējamā slepenā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietumā netālu no Viļņas.



ECT spriedums par 20 gadus senajiem notikumiem stājies spēkā 16.aprīlī.

"Tieslietu ministrija nolēma nepārsūdzēt ECT spriedumu lietā "al Havsavi pret Lietuvu" un nelūdza ECT Lielo palātu to izskatīt atkārtoti," informēja ministrijas preses pārstāvis Pauļus Žeimis.

Janvāra beigās ECT piesprieda Lietuvai izmaksāt 100 000 eiro kompensāciju Saūda Arābijas pilsonim Mustafam al Havsavi par nelikumīgu turēšanu iespējamā CIP cietumā. Vēl 30 000 eiro Lietuvai jāsamaksā nevalstiskajai organizācijai REDRESS, kas pārstāvēja al Havsavi.

Strasbūrā bāzētā tiesa secināja, ka al Havsavi aizturēšana Lietuvā bija vairāku Eiropas Cilvēktiesību konvencijas pantu pārkāpums, piemēram, tos, kas aizliedz spīdzināšanu, garantē tiesības uz taisnīgu tiesu, dzīvību, brīvību un drošību.

Al Havsavi pašlaik atrodas apcietinājumā ASV karabāzē Gvantanamo, Kubā. Viņš tika aizturēts 2003.gadā Pakistānā. ASV apgalvo, ka viņš varētu būt bijis iesaistīts 2001.gada 11.septembra teroraktos. Kā secināja ECT, al Havsavi Lietuvā bija ieslodzīts 2005.-2006.gadā.

ECT arī uzskatīja, ka šīs lietas kontekstā Lietuvai bija pienākums vērsties pie ASV, lai labotu vai mazinātu cilvēktiesību pārkāpumus, kas pašlaik tiek izdarīti pret al Havsavi, un lūgt ASV varas iestādēm garantijas, ka viņam netiks izpildīts nāvessods.

Tiesa arī lika Lietuvai "nekavējoties veikt nepieciešamās aktīvās darbības valsts pirmstiesas izmeklēšanā".

2010.gadā Lietuva sāka izmeklēšanu par iespējama CIP cietuma atrašanos valstī, bet nākamajā gadā to izbeidza. 2015.gadā izmeklēšana tika atsākta pēc tam, kad iepriekšējā gadā ASV Senāta ziņojumam tika noņemta slepenība.

Lai gan ziņojumā nebija nosauktas konkrētas valstis, cilvēktiesību aktīvisti pauda pārliecību, ka ziņojumā minētais cietums "Violet" ir atradies Lietuvā. Šos pierādījumus izmantoja arī ECT.

Tā ir otrā lieta Strasbūras tiesā, kas saistīta ar CIP cietuma atrašanos Lietuvā. Abās prāvās Lietuva, kas šāda cietuma atrašanos savā teritorijā oficiāli neatzīst, ir zaudējusi. Pašlaik ECT izskata trešo lietu pret Lietuvu par CIP cietuma atrašanos tās teritorijā.

2018.gadā, izskatot Gvantanamo bāzē ieslodzītā Saūda Arābijā dzimušā palestīnieša Abu Zubaidas prasību, ECT tiesa atzina, ka 2005. un 2006.gadā Lietuvā darbojies slepens CIP cietums un Zubaida tajā bijis ieslodzīts. Tiesa tolaik lēma, ka Lietuvai jāsamaksā Zubaidam 130 000 eiro kompensācija par patvaļīgu turēšanu apcietinājumā.

Tolaik Lietuva spriedumu pārsūdzēja, taču neveiksmīgi. Tas bijis viens no iemesliem, kādēļ otro spriedumu Lietuvas Tieslietu ministrija nepārsūdzēja.

Lietuva līdz šim nav atzinusi, ka valstī būtu darbojies slepens CIP cietums, apgalvojot, ka amerikāņi uz Lietuvu transportējuši nevis ieslodzītos, bet sakaru iekārtas, un ēkā Antaviļos, 15 kilometrus no Viļņas, kas tiek pieminēta kā iespējamā cietuma atrašanās vieta, bijis izveidots izlūkošanas atbalsta centrs, taču šīs telpas tā arī nekad neesot izmantotas minētajam mērķim.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Mjanmas hunta aizliedz vīriešiem pieteikties darbam ārvalstīs

Mjanmā valdošā hunta ir apturējusi atļauju izsniegšanu vīriešiem darbam ārvalstīs, sperot šādu soli vairākus mēnešus pēc karaklausības likuma ieviešanas.

Pasaule Turcija paziņo par tirdzniecības apturēšanu ar Izraēlu

Turcija ceturtdien paziņoja, ka aptur visu tirdzniecību ar Izraēlu, līdz tā atļaus netraucētu palīdzības piegādi Gazas joslai, kur notiek Izraēlas ofensīva pret palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās".

Pasaule Īrija sola neizvietot policiju uz robežas ar Ziemeļīriju

Īrijas valdība apstiprinājusi, ka uz robežas ar Ziemeļīriju policija netiks izvietota, Londonā pavēstīja Lielbritānijas Ziemeļīrijas lietu ministrija.

Pasaule NATO nosoda Krievijas kaitnieciskās darbības alianses teritorijā

NATO ceturtdien nosodījusi Krievijas kaitnieciskās darbības alianses teritorijā, atzīstot, ka dezinformācijas izplatīšana, sabotāža un kiberuzbrukumi rada draudus tās drošībai.

Lasiet arī

Pasaule Vācija vēlas skolas un bērnudārzus dislocēto karavīru bērniem Lietuvā

Vācija vēlas, lai Lietuvā dislocēto karavīru ģimenēm skola un bērnudārzs tiktu nodrošināts gan Viļņā, gan Kauņā, trešdien paziņoja Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Laurīns Kasčūns.

Kultūra Pēc koncerta Kremlī Pupo tiek liegts uzstāties Šauļos

Itāliešu popmūzikas veterānam Pupo tiks liegts aprīlī uzstāties Šauļu arēnā, jo pagājušajā nedēļā viņš piedalījās koncertā Maskavas Kremļa pilī kopā ar Krievijas zvaigznēm, kas paudušas atbalstu iebrukumam Ukrainā.

Pasaule Lietuvas aizsardzības ministrs paziņo par atkāpšanos

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks paziņojis par atkāpšanos, piektdien pavēstīja valdība.

Pasaule Baltkrievija ievieš ekonomiskas sankcijas pret Lietuvu

Baltkrievijas valdība ceturtdien nolēma ieviest ekonomiskas sankcijas pret Lietuvu, atbildot uz Lietuvas lēmumu slēgt divus robežas šķērsošanas punktus, ziņoja "Ukrainska Pravda", atsaucoties uz Baltkrievijas propagandas aģentūru BELTA.