• Einārs,
  • Ervīns,
  • Klāvs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lietuva plāno parakstīt līgumu ar ASV par četru helikopteru Black Hawk iegādi

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 22:58, 10.11.2020


Lietuva šonedēļ plāno parakstīt līgumu ar Amerikas Savienotajām Valstīm par četru helikopteru "Black Hawk" iegādi, otrdien paziņojusi Aizsardzības ministrija.



Līdz ar jaunajiem lidaparātiem, kas Lietuvas Bruņotajos spēkos aizstās padomju ražojuma helikopterus "Mi-8", Lietuva pirks rezerves daļas, papildu aprīkojumu, kā arī apmācību, remonta un loģistikas pakalpojumu paketi.

Piecu gadu laikā Lietuvai par to būs jāsamaksā 213 miljoni dolāru (181 miljons eiro). ASV valdība finansiāli atbalstīs šo pirkumu ar 30 miljoniem dolāru (aptuveni 26 miljoniem eiro).

Pirmos helikopterus Lietuva varētu saņemt 2024.gada beigās.

Par plāniem pirkt no ASV helikopterus "Black Hawk" Lietuva pirmo reizi paziņoja pirms gada. Sākotnēji bija paredzēts iegādāties sešus lidaparātus, bet sarunu gaitā nolemts pirkt četrus. Vēl divus helikopterus Lietuva varēs iegādāties nākotnē.

Kā uzsvēris Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis, šis pirkums uzskatāms par vienu no svarīgākajiem elementiem Lietuvas Bruņoto spēku modernizēšanas un nostiprināšanas procesā.

Helikopteri "Mi-8", ko Lietuvas Bruņotie spēki izmanto pašlaik, kalpo jau ceturto gadu desmitu, ir stipri nolietoti un to ekspluatācija izmaksā dārgi un ir sarežģīta - tie bieži bojājas, bet remontu apgrūtina komplicētā rezerves daļu piegāde no Krievijas.

Pēc Bruņoto spēku komandiera ģenerālleitnanta Valdemāra Rupša teiktā, jaunie lidaparāti ļaus sniegt kājniekiem atbalstu no gaisa, operatīvi pārvietot nelielas vienības, tos varēs izmantot arī medicīniskajai evakuācijai, civilajām meklēšanas un glābšanas operācijām, steidzamai donoru orgānu transportēšanai, savvaļas ugunsgrēku dzēšanai un citiem uzdevumiem.

Aizsardzības ministrija arī norāda, ka tā paša ražotāja helikopteru platformu iegādājušies aptuveni trīsdesmit pasaules valstu, tai skaitā Latvijas, Dānijas, Polijas un Zviedrijas bruņotie spēki, tādēļ Lietuvai šis pirkums palīdzēs labāk sadarboties ar stratēģiskajiem un reģionālajiem partneriem.

Ministrija pagaidām nav norādījusi, kur un kad līgums tiks parakstīts.

Lietuvas un ASV sarunas par "Black Hawk" iegādi notikušas augstākajā politiskajā līmenī. Kā ziņots, dienu pirms šā Lietuvas Aizsardzības ministrijas paziņojuma ASV prezidents Donalds Tramps tviterī pavēstīja, ka atlaiž aizsardzības ministru Marku Esperu.

Latvija 2018.gadā ar ASV parakstīja starpvaldību līgumu par četru jaunu helikopteru UH-60M "Black Hawk" iegādi Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Narvā atkal parādīs Krievijai plakātu ar uzrakstu «Putins - kara noziedznieks»

Narvā pie Hermaņa pils karoga torņa jau otro gadu pēc kārtas tiks izkārts pret pāri upei esošo Krievijas pilsētu Ivangorodu pavērsts liels plakāts, uz kura redzams asinīm notašķīts diktators Vladimirs Putins un uzraksts angļu valodā "Putin War Criminal" ("Putins - kara noziedznieks").

Pasaule Eiropa aizliegs Krievijas finansējumu politiskajām partijām un fondiem

Eiropas Savienības (ES) 14.sankciju pakete, kas būs vērsta pret Krieviju, aizliegs Krievijas finansējumu "Eiropas politiskajām partijām un Eiropas politiskajiem fondiem", "nevalstiskajām organizācijām" un "mediju pakalpojumu sniedzējiem", liecina sankciju projekts, kas nonācis interneta laikraksta "EUobserver" rīcībā.

Pasaule Ukraiņi notriekuši 59 no 76 krievu raķetēm un lidrobotiem

Naktī uz trešdienu krievi uz Ukrainu raidījuši 55 dažāda tipa raķetes un 21 uzbrukuma lidrobotu, un ukraiņu zenītartilēristi 59 no šiem gaisa mērķiem ir iznīcinājuši, pavēstījis Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

Pasaule Berlīnē noticis uzbrukums bijušajai pilsētas galvai

Berlīnes ekonomikas, enerģētikas un uzņēmējdarbības senatore Franciska Gifeja guvusi vieglus ievainojumus uzbrukumā, kas otrdienas pēcpusdienā noticis Rudovas apkaimes bibliotēkā.

Lasiet arī

Pasaule Dānija plāno iesaukt armijā arī sievietes un pagarināt dienesta laiku

Dānija plāno palielināt jauniešu skaitu obligātajā karadienestā, iesaucot armijā arī sievietes un pagarinot dienesta laiku abiem dzimumiem no četriem mēnešiem līdz 11 mēnešiem, trešdien paziņoja premjerministre Mete Frederiksena.

Pasaule Puse vāciešu atbalsta obligātā karadienesta atjaunošanu

Aptuveni puse vāciešu atbalsta obligātā karadienesta atjaunošanu, liecina jauna aptauja.

Sabiedrība Virtuālais traumu simulators palīdzēs apmācīt militāros ārstus (+VIDEO)

Tas kļuva par pirmo Latvijas uzņēmuma vadīto konsorciju, kurš pieteicies Eiropas Aizsardzības fonda programmas grantam.

Sabiedrība Arī nākamajos VAD iesaukumos varētu rīkot obligāto atlasi

Pastāv liela iespējamība, ka arī nākamajos valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumos būs nepieciešams rīkot obligāto atlasi pēc nejaušības principa, atzina aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).