• Einārs,
  • Ervīns,
  • Klāvs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Izrādi Dailes teātrī pēc Bulgakova romāna motīviem pavada gleznu izstāde

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 13:28, 17.03.2024


"Meistars un Margarita" ir literatūras pērle un neatkārtojams Eiropas literatūras sasniegums.


Igauņu režisors Tīts Ojaso.

22.martā Dailes teātrī notiks ilgi gaidīta pirmizrāde - Eiropā vispazīstamākā igauņu režisora Tīta Ojaso, Enes-Līsas Semperes un viņu starptautiskās komandas iestudētā Mihaila Bulgakova pasaulslavenā romāna "Meistars un Margarita" skatuves versija.

Pirms "Meistars un Margarita" iestudējuma pirmizrādes teātra otrā stāva foajē tiks atklāta izstāde "Viņai rokās bija dzelteni ziedi". Izstādes kuratore ir mākslas zinātniece Nataļja Jevsejeva, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja vadītāja.

"Meistars un Margarita" ir literatūras pērle un neatkārtojams Eiropas literatūras sasniegums. Šo darbu lasa visā pasaulē kā atgādinājumu par dzīvi zem tādas varas, kurā ļaunums viegli manipulē ar cilvēku prātiem un sirdīm. Tādēļ romānā izvērstās tēmas ir tik aktuālas tieši šodien.

Tematiskajā izstādē Dailes teātrī kuratore Nataļja Jevsejeva ir iekļāvusi 15 latviešu grafiķa Artura Ņikitina litogrāfijas, kas veltītas Mihaila Bulgakova romānam "Meistars un Margarita", kā arī aptuveni 20 Latvijas glezniecības klasiķu darbus. Tika izvēlēti darbi, kas rada asociācijas ar stiprās un skaistās Margaritas tēlu, kurai rokās, pirmo reizi Meistaram viņu satiekot, bija dzelteni pavasara ziedi. Tie ir gan portreti, kuros slavenie mākslinieki iemūžinājuši savas mīļotās sievietes, gan klusās dabas ar ziediem, piemēram, Jāņa Ferdinanda Tīdemaņa, Jāņa Pauļuka, Ludolfa Liberta un Leo Svempa gleznas.

Daudzi no ekspozīcijā iekļautajiem darbiem, tostarp pilns Artura Ņikitina litogrāfiju cikls, iepriekš nav bijuši publiski eksponēti.

Izstāde "Viņai rokās bija dzelteni ziedi" teātra foajē izrāžu apmeklētājiem būs skatāma līdz teātra sezonas noslēgumam, un tā ir iecerēta kā jauna un turpināma teātra un tā patrona sadarbība.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kurzemes kultūras programmā šogad apstiprināti 67 projekti

Kurzemes plānošanas reģiona izsludinātajā Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" projektu konkursā "Kurzemes kultūras programmā 2024" šogad apstiprināti 67 projekti.

Kultūra Pārdaugavas nākotnes forumā definēs kultūras dzīves attīstību

Pārdaugavas nākotnes forumā plāno definēt Rīgas kreisā krasta kultūras dzīves attīstību, informē "Pārdaugavas kultūras apvienība".

Kultūra 44 gadus vecais reperis Ozols: «‎Šī filma ir kā vēlviens foršs atskats» (VIDEO)

Koncerta ierakstīšana, aizkulises un viss pēcapstrādes process bija liels notikums.

Kultūra Bīskaps: Jaunu cilvēku vērtību sistēma ir degradējusies

Ar nožēlu jāatzīst, ka daudzu, sevišķi jaunu cilvēku vērtību sistēma ir degradējusies, sestdien Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinīgajā dievkalpojumā Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrālē sacīja Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis.

Lasiet arī

Ekonomika Dailes teātris izsolīs kafejnīcas telpas

Dailes teātris izsolīs kafejnīcas telpas, kuru kopējā platība ir 249 kvadrātmetri, liecina informācija teātra tīmekļvietnē.

Kultūra Šodien Dailes teātrī pasniegs ikgadējās «Spēlmaņu nakts» balvas

Skatuves mākslas reformatora un Dailes teātra līdzdibinātāja Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, šodien, 23.novembrī, Dailes teātrī plkst.19 notiks ikgadējā "Spēlmaņu nakts" ceremonija, kurā apbalvos iepriekšējās teātra sezonas labākos māksliniekus.

Sabiedrība Skaisti! Latvijas Arhitektūras gada balvu saņem Dailes teātra priekšlaukums

Piektdien svinīgā apbalvošanas ceremonijā "Latvijas Arhitektūras gada balvas 2023" Lielo gada balvu jeb "Grand Prix" saņēma Dailes teātra priekšlaukums, informēja Latvijas Arhitektu savienībā.

Sabiedrība Dailes teātris aicina finansiāli atbalstīt topošos aktierus

Dailes teātris aicina finansiāli atbalstīt 17 topošos aktierus, kas oktobrī uzsākuši studijas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) tālākizglītības programmā "Dramatiskā teātra aktieris ar muzikālo izglītību", informēja teātra pārstāve Agnese Vārpiņa.