• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Darba devēji cer uz nodokļu samazināšanu

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 17:25, 04.03.2024

Andris Ērglis


Svarīgi, lai Finanšu ministrija un koalīcijas partneri vienotos par Latvijas ekonomikai tik nepieciešamajām izmaiņām nodokļu regulējumā un virzītos uz to apstiprināšanu.



Izmaiņas nodokļu pamatnostādnēs nav politisks rīks, bet gan veids, kā stiprināt valsts ekonomiku un vecināt konkurētspēju, tādēļ Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) aicina Finanšu ministriju, tās koordinētās darba grupas locekļus un koalīcijas partnerus vienoties par vienu no piedāvātajiem darbaspēka nodokļu scenārijiem un pilnveidot to atbilstoši nospraustajiem ekonomiskajiem mērķiem.

Valdības rīcības plānā (36.1.pasākumā) ir minēts, ka līdz šī gada 31.maijam, sadarbībā ar valdības sociālajiem un sadarbības partneriem (t.sk. LDDK), tiks izstrādātas vidēja termiņa valsts nodokļu politikas pamatnostādnes, apņemoties nodrošināt ekonomisko izaugsmi atbalstošu nodokļu politiku, kas stimulē darbaspēka mobilizāciju, investīcijas produktivitātes pieaugumā un kapitāla uzkrāšanos.

Nu jau apritējis gads, kopš Finanšu ministrijā tiek organizēta Nodokļu pilnveidošanas darba grupa, lai izstrādātu vidēja termiņa valsts nodokļu politikas pamatnostādnes. Šajā laikā darba grupas ietvaros darbojušies dažādi eksperti, un ir ieguldīts milzīgs darbs un resursu apjoms gan no pašas Finanšu ministrijas, gan no iesaistītajiem partneriem, salīdzinot dažādas izvēles un meklējot optimālos risinājumus.

2024.gada 21.februārī sociālie un sadarbības partneri tika iepazīstināti ar trim koalīcijas piedāvātajiem scenārijiem darbaspēka nodokļu izmaiņām. LDDK ir iepazinusies ar Finanšu ministrijas un koalīcijas partneru izstrādātajām un piedāvātajām nodokļu izmaiņām. Samazinot darba spēka nodokļu slogu, tiek veicināta uzņēmuma konkurētspēja un investīciju veicinošas vides attīstīšana.

Tāpat darba devēji ir piedāvājuši meklēt nodokļu izmaiņu rezultātā radušās fiskālās telpas negatīvā efekta kompensējošos mehānismus, kuri radītu pozitīvu efektu veiksmīgas politikas īstenošanas rezultātā, piemēram, ēnu ekonomikas ierobežošanas plāns, birokrātijas mazināšana (piemēram, Valsts ieņēmumu dienesta ieskatā nodokļu vienkāršošana un atteikšanās no diferencētā neapliekamā minimuma, mazinātu izmaksas un birokrātiju uzņēmējiem), cilvēkkapitāla attīstības plāns un citi.

"LDDK ir svarīgi, lai 2025.gada valsts budžeta apstiprināšanas procesā uzņēmējiem būtu skaidrs darbaspēka nodokļu izmaiņu apjoms un paredzami spēles noteikumi nākamajam laika periodam.", norāda LDDK prezidents Andris Bite.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Eksperts: aizkavēts maksājums par pakalpojumiem sabojās kredītvēsturi (+VIDEO)

Labākā pieeja ir ik dienu piekopot pārdomātus finanšu ieradumus.

Ekonomika Baltijā sākas viedo māju bums (+VIDEO)

Papildus var ietaupīt, modernizējot esošo elektrības instalāciju.

Ekonomika Atļauj "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Ekonomika Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti

Rīgas pašvaldības šovasar izsludinātajā atklātajā iepirkuma konkursā Joŗģa Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti, savukārt konkursu Vanšu tilta pārbūvei plānots izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu iepirkumu.

Lasiet arī

Sabiedrība Trīs lietas, ko vēlas darbinieki

Katrs piektais uzņēmums seko līdzi darbinieku vēlmēm, veicot ikgadējos darbinieku apmierinātības mērījumus. Pārliecinošs vairākums - 91% aptaujāto uzņēmumu - darbinieku labbūtības iniciatīvām atvēl līdz 10 000 EUR gadā, 7% uzņēmumu darbinieku labbūtībai atvēlētais gada budžets ir 10 001 - 30 000 EUR robežās, savukārt pavisam niecīga uzņēmumu daļa (0,29%) - velta vairāk nekā 100 000 EUR ik gadu.

Ekonomika Par Latvijā labāko darba devēju pērn atzīts «Lidl Latvija»

Trešdien interneta personāla atlases uzņēmuma "Alma Career Latvia", kas iepriekš zināms kā "CV-Online Latvia", apbalvošanas ceremonijā par labāko darba devēju Latvijā 2023.gadā tika atzīta mazumtirdzniecības ķēde SIA "Lidl Latvija".