• Ausma,
  • Ausmis,
  • Inguna,
  • Inguns
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Siliņa: Valdība vērtēs nodokļu politikas pamatnostādnes

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 19:38, 01.06.2024


Rīga, 1.jūn., LETA. Nodokļu politikas pamatnostādnes valdība vērtēs kā kopumu, balstoties uz nodokļu grupas kopējo pārskatu, kas vēl nav sagatavots un nodots publiskajai apspriešanai, aģentūrai LETA pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).


Foto: LETA

Finanšu ministrija (FM) nekustamā īpašuma objektu aplikšanas ar nodokļiem izvērtējumā paudusi, ka no 2026.gada būtu jāveic pāreja uz jaunajām kadastrālajām vērtībām. Tāpat, FM ieskatā, ir nepieciešams pārskatīt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes un noteikt turpmāku pieauguma ikgadēju ierobežojumu ar mērķi nodrošināt ilgtermiņā funkcionējošu nekustamā īpašuma nodokļa sistēmu, orientējoties uz NĪN ieņēmumu apmēra stabilizēšanu.

Komentējot FM pausto, Siliņa norāda, ka nodokļu politikas pamatnostādnes un visas potenciālās izmaiņas koalīcija un valdība vērtēs kā kopumu, balstoties nodokļu grupas kopējo pārskatu, kas vēl nav sagatavots un nodots publiskajai apspriešanai

Ministru prezidente norāda, ka svarīgi būs visai koalīcijai rūpīgi izvērtēt topošo piedāvājumu un aprēķinus, lai vienotos par kopīgu profesionāli sagatavotu un samērīgu piedāvājumu, kas veicina tautsaimniecības attīstību un vienkāršo nodokļu nomaksu.

Vienlaikus Siliņa uzsver, ka Saeima ceturtdien atbalstīja grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, paredzot, ka nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs.

LETA jau ziņoja, Saeima 30.maijā galīgajā lasījumā pieņēma tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) virzītos grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, kas paredz nekustamajiem īpašumiem uz laiku aprēķināt divas kadastrālās vērtības - fiskālo un universālo.

Kā aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrijā (TM), izmaiņas neparedz nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu pieaugumu, jo fiskālā kadastrālā vērtība paliks līdzšinējā apmērā, balstoties uz 2012.gada tirgus datiem. Tā tiks izmantota nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem, nodevu aprēķiniem un nomas maksas noteikšanai.

Likumā noteikts, ka Valsts zemes dienests no 2025.gada 1.janvāra uz laiku Kadastra informācijas sistēmā katram kadastra objektam aprēķinās un reģistrēs divas spēkā esošas kadastrālās vērtības - fiskālo un universālo. Šāda sistēma darbotos, līdz būs stājusies spēkā valdībā līdz 2027.gada 15.jūnijam apstiprināmā jaunu kadastrālo vērtību bāze, kuru kadastrālās vērtības aprēķinam piemērotu no, visdrīzāk, 2029.gada.

Līdz tam fiskālo kadastrālo vērtību izmantotu nodokļu, valsts nodevu un citu maksājumu valsts vai pašvaldības budžetā aprēķinam, izņemot maksas par zemes likumisko lietošanu aprēķinu.

Universālā kadastrālā vērtība nodrošinās patiesāku priekšstatu par īpašuma vērtību, skaidro TM. To izmantos zemes likumiskās lietošanas maksas noteikšanai, grāmatvedībā un finanšu pārskatos. Universālā kadastrālā vērtība tiks noteikta, balstoties uz 2022.gada tirgus datiem.

Noteikts, ka Ministru kabinets šogad apstiprinās kadastrālo vērtību bāzi universālās kadastrālās vērtības aprēķinam, nepārsniedzot 80% no vidējā nekustamo īpašumu cenu līmeņa 2022.gada 1.jūlijā un izmantojot informāciju par nekustamā īpašuma tirgus darījumiem no 2012.gada 1.janvāra līdz 2022.gada 1.jūlijam.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Policija izmeklē vairākus Jāņu nakts ugunsgrēkus Krustpils pagastā

Policijā sākts kriminālprocess par vairākiem ugunsgrēkiem, kas Jāņu naktī notikuši Krustpils pagastā.

Sabiedrība Līgo dienā Latgalē traumas guvuši divi kvadricikla vadītāji

Aizvadītajā nedēļas nogalē, Līgo dienā, Latgalē traumas guvuši divi kvadricikla vadītāji, tostarp nepilngadīgais, informēja Valsts policija.

Sabiedrība Starptautiskā Krimināltiesa izdod Sergeja Šoigu aresta orderi

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova un bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu aresta orderus, otrdien pavēstīja SKT.

Sabiedrība Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā konstatēts 23 mežacūkām

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 23 mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta 20 mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotā informācija.

Lasiet arī

Ekonomika Premjere: Latvijas budžeta situācija nav ļoti pozitīva

Latvijas budžeta situācija pašlaik nav ļoti pozitīva, šorīt intervijā TV3 izteicās premjere Evika Siliņa (JV).

Ekonomika Šogad jāgūst pārliecība par «Rail Baltica» projekta īstenošanas «īsto saimnieku»

Šogad ir jāgūst pārliecība par "Rail Baltica" "īsto saimnieku", kurš uzņemtos atbildību arī par to, ka projekta īstenošanā tiek veikti labākie pasūtījumi, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes pavēstīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Sabiedrība Premjerei Lazdiņa ievēlēšana LOK prezidenta amatā bija pārsteigums

Raimonda Lazdiņa ievēlēšana Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta amatā Ministru prezidentei Evikai Siliņai (JV) bijis pārsteigums.

Pasaule Rinkēvičs: Krievijas vēlme mainīt robežas var kļūt par eskalējošu pasākumu VIDEO

Krievijas vēlme mainīt valsts jūras robežas ar Lietuvu un Somiju Baltijas jūrā var kļūt par eskalējošu pasākumu, sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš trešdien Rīgas pilī tikās ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV).