• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Noraida priekšlikumu ieviest «kara nodokli» tiem, kas veic tirdzniecību ar KF

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 23:52, 07.12.2023


Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošā Nacionālās apvienības deputāta Aleksandra Kiršteina priekšlikumu ieviest "kara nodokli" uzņēmumiem, kas veic tirdzniecību ar Krieviju.



Kiršteins debatēs klāstīja, ka Ukraina pašlaik sastopas ar problēmām starptautiskā līmenī saņemt nepieciešamo militāro atbalstu, savukārt Krievija nostiprina savu militāro potenciālu. Politiķis akcentēja - ja nespējam šo morālo jautājumu atrisināt un ieviest šādu nodokli, tad ārlietu ministram Krišjānim Kariņam (JV) vairs nevajadzētu starptautiskās sanāksmēs apgalvot, ka esam Ukrainas pusē.

Deputāts Artūrs Butāns (NA) norādīja, ka tie, kuri turpina tirdzniecība attiecības ar Krievijas asiņaino režīmu, ir izdevīgākā situācijā nekā tie, kuri morālu iemeslu dēļ ir izvēlējušies tā nedarīt. Politiķis arī norādīja, ka ar līdzekļiem no šāda nodokļa būtu iespējams sniegt atbalstu demogrāfijas vajadzībām.

Kiršteina priekšlikums grozījumiem Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā būtu paredzējis ieviest nodokļa piemaksu jeb "kara nodokli" uzņēmumiem, kas eksportē preci uz Krieviju, kas importē preci no Krievijas, un uzņēmumiem par Latvijas teritorijā realizēto preci no ražotāja, kas iekļauts Krievijas izraisītā kara "sponsoru" sarakstā.

"Kara nodokļa" piemaksas apmērs uzņēmumam tiktu aprēķināts, piemērojot 10% likmi visu Ministru kabinetā noteikto preču kopējam apgrozījumam, ko realizē vai eksportē uzņēmums.

Kiršteina ieskatā, Krievijas izvērstajam karam Ukrainā turpinoties, smagas sekas izjūt Latvijas un visas Eiropas Savienības tautsaimniecība, kā arī to izjūt katrs personīgi, jo ir vērojams degvielas, enerģijas izmaksu un pārtikas cenu būtisks pieaugums.

"Pārsteidzoši liela daļa ietekmīgāko Rietumu un arī Ķīnas uzņēmumu joprojām aktīvi darbojas un pelna agresorvalsts tirgū, vienlaicīgi gūstot ienākumus arī citās valstīs. Šāda situācija tādām kompānijām nodrošina būtiskas priekšrocības un lielākas peļņas iespējas," uzskata opozīcijas deputāts.

Pēc politiķa vārdiem, esot daudz uzņēmumu, kuri gūst "astronomisku, neplānotu un necerētu" peļņu ne tikai kara rezultātā, bet arī Krievijā. Tas savukārt nozīmējot, ka šie uzņēmumi palīdz pildīt Krievijas valsts budžetu ar saviem nodokļiem. Lai nepieļautu ne mazāko iecietību pret tiem, kas tādā vai citādā veidā faktiski finansē karu, ir nepieciešams īpašs regulējums ar finansiālu ietekmi uz šāda veida uzņēmējdarbību, uzsver Kiršteins.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Eksperts: aizkavēts maksājums par pakalpojumiem sabojās kredītvēsturi (+VIDEO)

Labākā pieeja ir ik dienu piekopot pārdomātus finanšu ieradumus.

Ekonomika Baltijā sākas viedo māju bums (+VIDEO)

Papildus var ietaupīt, modernizējot esošo elektrības instalāciju.

Ekonomika Atļauj "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Ekonomika Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti

Rīgas pašvaldības šovasar izsludinātajā atklātajā iepirkuma konkursā Joŗģa Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti, savukārt konkursu Vanšu tilta pārbūvei plānots izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu iepirkumu.

Lasiet arī

Kriminālziņas Ļvivā sašauta ukraiņu politiķe un valodniece Irina Fariona (papildināts)

Ļvivā, Ukrainas rietumos, piektdienas vakarā sašauta pazīstamā ukraiņu politiķe un valodniece Irina Fariona, viena no dedzīgākajām cīnītājām par ukraiņu valodas tiesībām, vēsta vietējie mediji un amatpersonas.

Pasaule Stoltenbergs iebilst pret ideju, ka Polija varētu notriekt Krievijas raķetes

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs iebilst pret ideju, ka Polija varētu notriekt Krievijas raķetes virs Ukrainas reģioniem, kas atrodas blakus Polijas robežai.

Pasaule Par Krievijas karavīru noziegumiem Ukrainā sākti 122 000 kriminālprocesi

Par Krievijas karavīru un viņu līdzdalībnieku noziegumiem Ukrainā sākti apmēram 122 000 kriminālprocesi, liecina Ukrainas Nacionālās policijas svētdien publicētie dati.

Sabiedrība «Ja Krievija uzbruktu Latvijai, tad NATO atbildētu ļoti enerģiski» (+VIDEO)

Pasaules kārtība nav mainījusies, pauž eksperts no Londonas.