• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Noraida priekšlikumu ieviest «kara nodokli» tiem, kas veic tirdzniecību ar KF

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 23:52, 07.12.2023


Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošā Nacionālās apvienības deputāta Aleksandra Kiršteina priekšlikumu ieviest "kara nodokli" uzņēmumiem, kas veic tirdzniecību ar Krieviju.



Kiršteins debatēs klāstīja, ka Ukraina pašlaik sastopas ar problēmām starptautiskā līmenī saņemt nepieciešamo militāro atbalstu, savukārt Krievija nostiprina savu militāro potenciālu. Politiķis akcentēja - ja nespējam šo morālo jautājumu atrisināt un ieviest šādu nodokli, tad ārlietu ministram Krišjānim Kariņam (JV) vairs nevajadzētu starptautiskās sanāksmēs apgalvot, ka esam Ukrainas pusē.

Deputāts Artūrs Butāns (NA) norādīja, ka tie, kuri turpina tirdzniecība attiecības ar Krievijas asiņaino režīmu, ir izdevīgākā situācijā nekā tie, kuri morālu iemeslu dēļ ir izvēlējušies tā nedarīt. Politiķis arī norādīja, ka ar līdzekļiem no šāda nodokļa būtu iespējams sniegt atbalstu demogrāfijas vajadzībām.

Kiršteina priekšlikums grozījumiem Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā būtu paredzējis ieviest nodokļa piemaksu jeb "kara nodokli" uzņēmumiem, kas eksportē preci uz Krieviju, kas importē preci no Krievijas, un uzņēmumiem par Latvijas teritorijā realizēto preci no ražotāja, kas iekļauts Krievijas izraisītā kara "sponsoru" sarakstā.

"Kara nodokļa" piemaksas apmērs uzņēmumam tiktu aprēķināts, piemērojot 10% likmi visu Ministru kabinetā noteikto preču kopējam apgrozījumam, ko realizē vai eksportē uzņēmums.

Kiršteina ieskatā, Krievijas izvērstajam karam Ukrainā turpinoties, smagas sekas izjūt Latvijas un visas Eiropas Savienības tautsaimniecība, kā arī to izjūt katrs personīgi, jo ir vērojams degvielas, enerģijas izmaksu un pārtikas cenu būtisks pieaugums.

"Pārsteidzoši liela daļa ietekmīgāko Rietumu un arī Ķīnas uzņēmumu joprojām aktīvi darbojas un pelna agresorvalsts tirgū, vienlaicīgi gūstot ienākumus arī citās valstīs. Šāda situācija tādām kompānijām nodrošina būtiskas priekšrocības un lielākas peļņas iespējas," uzskata opozīcijas deputāts.

Pēc politiķa vārdiem, esot daudz uzņēmumu, kuri gūst "astronomisku, neplānotu un necerētu" peļņu ne tikai kara rezultātā, bet arī Krievijā. Tas savukārt nozīmējot, ka šie uzņēmumi palīdz pildīt Krievijas valsts budžetu ar saviem nodokļiem. Lai nepieļautu ne mazāko iecietību pret tiem, kas tādā vai citādā veidā faktiski finansē karu, ir nepieciešams īpašs regulējums ar finansiālu ietekmi uz šāda veida uzņēmējdarbību, uzsver Kiršteins.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Ekonomika Luminor vēlas iegādāties Krievijā strādājošā Ungārijas banka OTP - Bloomberg

Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" vēlas iegādāties Ungārijas lielākā banka "Országos Takarék Pénztár" (OTP), kas darbojas arī Krievijā, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz nenosauktiem avotiem.

Ekonomika Dienvidkurzemes novada Nīcas pagastā par ES naudu tiks pārbūvēts polderis

Kopējā pasākumam atvēlētā summa ir 32,9 miljoni eiro no Atveseļošanas fonda un 6,9 miljoni eiro no Latvijas valsts budžeta.

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Lasiet arī

Pasaule Krievijas raķešu triecienā Odesai nogalināti vismaz pieci cilvēki

Krievijas armija pirmdienas vakarā ar raķetēm apšaudīja Ukrainas dienvidu pilsētu Odesu, nogalinot vismaz piecus cilvēkus un ievainojot vairāk nekā 30, paziņoja Ukrainas Valsts ārkārtas situāciju dienests un vietējās amatpersonas.

Pasaule Kijiva: Divi Vācijā nodurtie ukraiņi bija karavīri

Ukrainas Ārlietu ministrija apstiprinājusi, ka divi Ukrainas pilsoņi, kas sestdien tika nodurti Vācijā, bija Ukrainas karavīri, kas šajā valstī atradās rehabilitācijas kursa dēļ.

Pasaule Ukrainas armija atkāpusies

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus panākumus.

Pasaule Beļģija plāno piegādāt Ukrainai F-16 jau šogad

Beļģija plāno līdz 2024.gada beigām nodot Ukrainai vairākus ASV ražotos iznīcinātājus F-16, paziņoja Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kro un aizsardzības ministre Ludivīna Dedondere.