• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Būvniecības izmaksu līmenis gada laikā palielinājies par 3,2%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 23:44, 25.08.2023


Šī gada jūlijā, salīdzinot ar 2022.gada jūliju, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 3,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.


Foto: LETA

Strādnieku darba samaksa pieauga par 6,9%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 5,3%, bet būvmateriālu cenas palielinājās par 0,8%.

Šī gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 0,5%.

Strādnieku darba samaksa pieauga par 1%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 0,3%, bet būvmateriālu cenas palielinājās par 0,2%.

Jūlijā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums apdares būvdarbu strādniekiem (jumiķiem, apmetējiem, sanitārtehniķiem un citiem), kā arī ceļu būves palīgstrādniekiem un elektriķiem.

Šogad datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 200 būvuzņēmumu un vairāk nekā 50 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem. Papildus aprēķinos izmanto reģistrētās patēriņa cenas būvmateriāliem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2022.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 91,5% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza vienu miljonu eiro gadā, no tiem 31,8% uzņēmumu darbu apjoms bija virs pieciem miljoniem eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī

Ekonomika EM: Latvijas būvniecības nozare turpina strauji attīstīties (+VIDEO)

Pēdējā ceturksnī inženierbūvniecības apjoms pieauga visstraujāk - par 32,5%.

Sports Rīdzinieki iepazīstas ar Daugavas sporta manēžu (+VIDEO)

Būvniecībā tika ievēroti vides pieejamības standarti.

Sabiedrība Brīvības un Dzirnavu ielas stūrī Rīgā būvēs veikalus un restorānus

Rīgā, Brīvības un Dzirnavu ielas stūrī, kur pašlaik ir neapbūvēts laukums ar automašīnu stāvvietu, tiks būvēti veikali un restorāni.

Ekonomika Valainis: 2024.gads būvniecības birokrātijas mazināšanā būs ļoti svarīgs

Šis gads būvniecības birokrātijas mazināšanā būs ļoti svarīgs, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).