• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Radīto zaudējumu segšanai valstī pieteikušies 256 augļu un ogulāju darzi (VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 17:20, 24.07.2023


Lauksaimniekam ir gan pašam jāveic foto fiksācija, gan izmantojam satelītu, gan ir pārbaudes uz vietas.


Vietējo augļu un ogu raža šogad ir zem jautājuma zīmes.

Šis pavasaris ir bijis nesaudzīgs Latvijas dārziem, kur audzē ogas un augļus. Lai nepaliktu bez mūsu zemes augļiem, valsts sniedza palīdzību nelaimē nonākušajiem zemniekiem.

Kopumā ir saņemti 256 pieteikumi, kopējā platība ir 2315 ha. Jāatzīst, ka šis bija ļoti netipisks gads, kas parādīja, ka salnas var uznākt ļoti vēlu un ir ļoti aukstas. Ja ir -8, -9, vairāk par -5 grādiem, tad ir ļoti grūti dārzus pasargāt. No kultūrām platību ziņā visvairāk ir cietušas upenes, kur apsekošanai pieteikti vairāk nekā 800 ha, un lauksaimnieki ir atzīmējuši, ka salnu postījumi ir vairāk par 50%.

"Tas ir ļoti būtiski", - stasta Lauku atbalsta dienesta (LAD) direktors Ģirts Krūmiņš Cietušas arī ābeles vairāk nekā 600 ha platībā.

"Grūti ir vēl saprast, kas notiks ar ražu, jo, ja zieds ir vēl vesels, tad nav zināms, vai tas aizmetīsies. Tāpat cietušas krūmmellenes, smiltsērkšķi, kas abām kultūrām ir virs 100 ha, seko zemenes, bumbieres, avenes un krūmcidonijas. Kopumā upenes, ābeles un krūmmellenes no salnām ir cietušas visvairāk, bet tās arī ir kultūras, ko platību ziņā audzē visvairāk. Augļkopībā laistīšana ir svarīga, un tie, kas būs investējuši, īpaši šogad, līdz ar salnām un sausumu, tie būs ieguvēji ražas ziņā".

Runājot par sausumu, lauksaimnieku organizāciju un ministrijas izveidotā Krīzes vadības padome, kas ir izveidota jau Covid-19 laikā, ir pieņēmusi vairākus lēmumus. "Sausums ir liels, - stasta direktors, -Metroloģijas aģentūras jau ir teikušas, ka šis ir viens no lielākajiem sausumiem vēsturē šajā laika periodā".

Kopumā Lauku atbalsta dienestā ir iesniegti 53 055 pieteikumi, atbalstam piesakot 1,76 miljonus hektāru. Tas ir nedaudz mazāk kā gadu iepriekš - pagājušajā gadā atbalstam tika saņemti 55 355 pieteikumi par 1,77 miljoniem.

Jau no 2006.gada sākot, katru gadu pieteikumu skaits nedaudz samazinās, jo saimniecības konsolidējas, kāda pārtrauc darbu. Vidējā lauku saimniecība Latvijā tomēr paliek lielāka, pauž LAD direktors Ģirts Krūmiņš.

"LAD ir izveidojis mobilo aplikāciju ar koordinātām un laika zīmogu, piemēram, lauksaimnieks var pats fiksēt minimālo zemes apstrādi un iesūtīt pierādījumus LAD. Tāpat skatāmies no satelīta, bet nepazūd arī klasiskās kontroles - ne visas lietas mēs varam pārbaudīt attālināti, piemēram, mazus laukus mēs nevaram pārbaudīt, jo ar lielu ticamību mēs varam pārbaudīt laukus, sākot no pushektāra. Tāpat satelīts neatpazīst tādas kultūras kā arbūzi, ķirbji".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Ekonomika Latvija un ASV apliecina gatavību ciešāk sadarboties digitalizācijas jautājumos

Latvija un ASV apliecinājušas gatavību ciešāk sadarboties digitalizācijas jautājumos, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Lasiet arī

Ekonomika Latvijā ir tik daudz aveņu, ka tās novāc kombaini (+VIDEO)

Ogu audzētāji centīsies cenu saglabāt pagājušā gada līmenī, neskatoties uz pieaugošajām audzēšanas izmaksām.

Ekonomika Zemnieku saeima: Uz lauka audzēto aveņu raža šogad varētu būt mazāka nekā pērn

Uz lauka audzēto aveņu raža šogad varētu būt mazāka nekā pērn, ņemot vērā ziemas kailsalā un pavasara salnās avenājiem nodarītos bojājumus, prognozē biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Ekonomika Šogad sējumu raža būs mazāka nekā pērn un ātrāk nekā parasti

Šogad sējumu raža būs mazāka nekā pērn un ātrāk nekā parasti, pauda aptaujātie lauksaimnieki.

Ekonomika Atlīdzībās lauksaimnieki šogad saņēma gandrīz deviņus miljonus eiro

Apdrošinātāji atlīdzībās par izsalušajiem ziemāju sējumiem un citiem kultūru bojājumiem šogad līdz šim lauksaimniekiem izmaksājuši kopumā gandrīz deviņus miljonus eiro, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijā.