• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā veic elektrolīniju rekonstrukciju, atdalot enerģētiku no Krievijas

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:50, 15.07.2023


Enerģētikas krīzei, ko izraisīja Krievijas karš pret Ukrainu, šoziem nevajadzētu atkārtoties, teica EM.


Augstsprieguma līnijas joprojām ir vājais punkts Latvijas energosistēmā.

Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizācija ar kontinentālās Eiropas tīklu aktīvi virzās uz priekšu. Tā teikts ekonomikas ministres Ilzes Indriksones (Nacionālā apvienība) sagatavotajā dokumentā.

Tika veiksmīgi noslēgts viens no svarīgākajiem sinhronizācijas programmas projektiem - Trešais Igaunijas - Latvijas elektropārvades tīkla starpsavienojums. Projekta ietvaros Latvijā izbūvēta 330 kilovoltu (kV) augstsprieguma elektropārvades līnija no Rīgas otrā termoelektrocentrāles (TEC-2) līdz Igaunijas robežai 176 kilometru garumā.

Piebilstams, ka jaunā līnija par vismaz 600 MW palielinās pašreizējo Igaunijas – Latvijas šķērsgriezuma pārvades jaudu.

Šobrīd norit darbs pie cita sinhronizācijas pirmās fāzes projekta - "Starpsavienojumi Valmiera (LV) – Tartu (EE) un Valmiera (LV) - Tsirguliina (EE)".

Abas elektropārvades līnijas ir būvētas 60-jos un 70-jos gados, to būvēšanā ievērotie standarti neatbilst mūsdienu ekspluatācijas prasībām. Abu līniju rekonstrukcija Latvijas teritorijā tiks īstenota ar ES līdzfinansējumu (75% līdzfinansējums jeb 55,5 miljoni euro kopā) un rekonstrukciju plānots noslēgt 2023. un 2024. gadā.

Šīs līnijas ir pilnībā jānomaina, lai nodrošinātu augstāku summāro caurlaides spēju Baltijas reģionā Ziemeļu – Dienvidu virzienā, tādējādi nodrošinot pietiekamu infrastruktūru Baltijas valstu enerģētiskajai neatkarībai no Krievijas.

Turklāt, lai palielinātu enerģētisko neatkarību reģionā, Latvija un Igaunija ir uzsākusi kopīga atkrastes vēja parku projekta ELWIND realizāciju, nodrošinot saražotās elektroenerģijas jaudu 700 – 1000 MW apmērā, kā arī uzlabojot starpvalstu elektroenerģijas savienojumus.

Ņemot vērā pieteiktos un plānotos sauszemes vēja parku attīstības plānus, Latvija pamazām varētu tuvoties neformāli minētajam mērķim – kļūt par enerģijas eksportētājvalsti.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Gulbe: Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī

Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī, ja vien nenotiks kādi satricinājumi, intervijā aģentūrai LETA atzina Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

Ekonomika Būtiski mainīti principi, pēc kādiem mājsaimniecības nodod elektrību tīklā

Atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā ar maiju sāks darboties neto norēķinu sistēma, kas paredz mājsaimniecību ar saules paneļiem savstarpējos norēķinus naudas izteiksmē.

Ekonomika Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus

Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus, tomēr arvien vairāk cilvēku pirkumiem sāk izmantot arī mobilos telefonus, liecina starptautiskā interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma "Gemius" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika Latvijas augstskolas izstrādājušas viedās enerģijas projektu par 1 160 000 eiro

Tiks izstrādāta arī interaktīva platforma klimata pārmaiņu mazināšanas pasākumu simulēšanai.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijas enerģētika ir ūdeņraža izvēles priekšā: eksperta atzinums (+VIDEO)

Valstī ir vairāki uzņēmumi, kas patērē enerģiju lielos apjomos, pastāv zināmi priekšnosacījumi "zaļai" ražošanai un patēriņam.

Ekonomika Šodien Saldū mācīs, kā no pārtikas atkritumiem izgatavot biogāzi (+VIDEO)

Kustības ietvaros plānotas arī citas aktivitātes ar mērķi piesaistīt sabiedrības uzmanību bio atkritumu šķirošanai un tās ieguvumiem, iemācītu šķirošanas principus.

Sabiedrība Carnikavā atklās astoņus miljonus vērto saules elektrostaciju

Nākamajā trešdienā, 1.novembrī, plkst.10 Carnikavā atklās aptuveni astoņus miljonus vērto saules elektrostaciju "Carnikavas SES".

Ekonomika Mājsaimniecībām ar zemu ienākumu līmeni kompensēs energoresursu izmaksas

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) izstrādāto likumprojektu "Energoapgādes izmaksu atbalsta likums", kas paredz atbalstu energoresursu izmaksu kompensēšanu mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni situācijās, kad energoresursu cenas ir ārkārtēji augstas.