• Sandis,
  • Uldis,
  • Ulvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Energoresursu patēriņš pērn Latvijā samazinājies par 1%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 11:47, 02.07.2024


Latvijā energoresursu patēriņš pagājušajā gadā samazinājās par 1% salīdzinājumā ar 2022.gadu, veidojot 185 petadžoulus (PJ), pavēstīja Centrālajā statistikas pārvaldē, atsaucoties uz operatīvajiem datiem.


Foto: LETA

Pagājušajā gadā hidroelektrostacijās, vēja un saules elektrostacijās saražoja kopumā 4304 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 44,3% jeb 1323 GWh vairāk nekā 2022.gadā.

Tostarp saules elektrostacijās saražotās elektroenerģijas daudzums palielinājās 4,8 reizes jeb par 198 GWh, vēja elektrostacijās saražotās elektroenerģijas daudzums pieauga par 42,5% jeb 81 GWh, bet hidroelektrostacijās saražotās elektroenerģijas daudzums auga par 38% jeb 1044 GWh.

Galvenie atjaunojamo energoresursu (AER) veidi Latvijā pērn bija kurināmā koksne (malka, koksnes atlikumi, kurināmā šķelda, koksnes briketes, koksnes granulas) un hidroresursi. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, samazinoties dabasgāzes patēriņa īpatsvaram, AER īpatsvars kopējā energoresursu patēriņā turpināja palielināties, norāda statistikas pārvaldē.

Tāpat statistikas pārvaldē min, ka, palielinoties AER kopējam patēriņam, Latvija tuvojas Nacionālā enerģētikas un klimata plāna 2021.- 2030.gadam mērķim - līdz 2025.gadam sasniegt no AER saražotās enerģijas īpatsvaru 44,3% apmērā bruto enerģijas galapatēriņā. Latvijā AER īpatsvars enerģijas galapatēriņā ir viens no augstākajiem Eiropas Savienībā (ES): 2022.gadā tas bija 43,3%, kamēr ES vidēji - 23%.

Desmit gadu laikā - no 2014. līdz 2023.gadam - dabasgāzes kopējais patēriņš sarucis par 38,5% jeb 17,5 PJ, bet tās īpatsvars kopējā patēriņā samazinājies par 9,3 procentpunktiem. Dabasgāzes kopējais patēriņš pērn samazinājās par 3,9%, un tās īpatsvars bija 10,5%. Savukārt AER īpatsvars 2023.gadā sasniedza 43,5%.

Naftas produktu īpatsvars kopējā patēriņā pērn bija 37,7%, bet pārējo energoresursu īpatsvars veidoja 8,3%. Kurināmās koksnes patēriņš pagājušajā gadā veidoja 33,8%. 2023.gadā salīdzinājumā ar gadu iepriekš par 3,8% ir palielinājies koksnes produktu eksports. Visiem koksnes produktiem, izņemot šķeldu, vērojams eksporta pieaugums.

Pārveidošanas sektorā 2023.gadā patērēja 40,3 PJ energoresursu un saražoja 33,5 PJ enerģijas, tostarp 25,8 PJ siltumenerģijas un 7,5 PJ elektroenerģijas, kas ir par 5% mazāk salīdzinājumā ar 2022.gadu. Siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanai Latvijā pārsvarā izmantoja dabasgāzi, kuras īpatsvars katru gadu līdz šim pārveidošanas sektorā pakāpeniski samazinās: no 64,3% 2014.gadā līdz 36,6% 2022.gadā, bet 2023.gadā tas atkal pieauga - līdz 39%. Šķeldas patēriņš sektorā turpina būt lielāks par dabasgāzes patēriņu - 53,3%.

Piecu gadu laikā pārveidošanas sektorā patērēto AER īpatsvars pieaudzis par 16,5 procentpunktiem un 2023.gadā sasniedza 58,4%. AER, kurus izmanto pārveidošanas sektorā, ir vietējie energoresursi: kurināmā koksne, biogāze un cita biomasa. Energoresursu patēriņš pārveidošanas sektorā salīdzinājumā ar 2022.gadu palielinājās sašķidrinātajai naftas gāzei - par 523 teradžouliem (TJ), savukārt samazinājās dīzeļdegvielai - par 487 TJ. Naftas resursu patēriņa īpatsvars pārveidošanas sektorā bija mazāks nekā gadu iepriekš.

Energoresursu galapatēriņš 2023.gadā bija 170 PJ, kas ir par 0,9% mazāk nekā 2022.gadā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «Coface» šogad Latvijā sagaida IKP pieaugumu par 1,8%

Risku pārvaldības kompānija "Coface" šogad Latvijā un Lietuvā sagaida iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu par 1,8%, savukārt Igaunijai otro gadu pēc kārtas tiek prognozēta recesija, sagaidot IKP kritumu par 0,2%, informē "Coface" pārstāvji, atsaucoties uz "Coface" ekspertu novērtējumu jaunākajā risku barometra pētījumā.

Ekonomika Aktīvākie reģioni mājokļu tirgū šogad varētu būt Pierīga, Liepāja un Jelgava

Ja Eiropas Centrālā banka (ECB) šogad turpinās samazināt procentu likmes, darījumu skaits ar nekustamajiem īpašumiem reģionos, visticamāk, pieaugs, un aktīvākie mājokļu tirgi šogad varētu būt Pierīgā, Liepājā un Jelgavā, informē bankas "Citadele" privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

Ekonomika NVA: uzņēmēji varēs vieglāk pieņemt darbā cilvēkus ar īpašām vajadzībām (+VIDEO)

Konsultācijas laikā informē par invaliditātes grupām, veidiem un nodarbināšanas specifiku.

Ekonomika Latvijā ir vienkāršota kadastrālo mērījumu kārtība: ko darīt saimniekiem (VIDEO)

Jaunais regulējums ir attiecināms arī uz uzbūvētu palīgēku.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijas enerģētika ir ūdeņraža izvēles priekšā: eksperta atzinums (+VIDEO)

Valstī ir vairāki uzņēmumi, kas patērē enerģiju lielos apjomos, pastāv zināmi priekšnosacījumi "zaļai" ražošanai un patēriņam.

Ekonomika Šodien Saldū mācīs, kā no pārtikas atkritumiem izgatavot biogāzi (+VIDEO)

Kustības ietvaros plānotas arī citas aktivitātes ar mērķi piesaistīt sabiedrības uzmanību bio atkritumu šķirošanai un tās ieguvumiem, iemācītu šķirošanas principus.

Sabiedrība Carnikavā atklās astoņus miljonus vērto saules elektrostaciju

Nākamajā trešdienā, 1.novembrī, plkst.10 Carnikavā atklās aptuveni astoņus miljonus vērto saules elektrostaciju "Carnikavas SES".

Ekonomika Mājsaimniecībām ar zemu ienākumu līmeni kompensēs energoresursu izmaksas

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) izstrādāto likumprojektu "Energoapgādes izmaksu atbalsta likums", kas paredz atbalstu energoresursu izmaksu kompensēšanu mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni situācijās, kad energoresursu cenas ir ārkārtēji augstas.