• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā 78% iedzīvotāju atbalsta atjaunojamās enerģijas iegūšanu

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 20:38, 04.09.2024


Latvijā 78% iedzīvotāju atbalsta atjaunojamās enerģijas iegūšanu, trešdien "Ignitis Group" rīkotajā atjaunojamās enerģijas jautājumiem veltītajā diskusijā informēja pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.


Foto: LETA

Lielākais atbalsts ir saules enerģijas parku izmantošanai (78%), hidroelektrostacijām (74%), vēja enerģijas parku izveidei jūrā jeb atkrastes vēja parkiem (70%) un sauszemes vēja parkiem (65%).

Vasaras izskaņā Ministru kabinets apstiprināja noteikumus, kas paredz kompensācijas pašvaldībām un iedzīvotājiem, kuru tuvumā attīsta vēja parkus. Aptaujas dati liecina, ka lēmums par finansiāla labuma sniegšanu atbilst arī iedzīvotāju gaidām. Sauszemes vēja enerģijas parku gadījumā Latvijas iedzīvotāju pārliecinošs vairākums - divas trešdaļas uzskata, ka kopienām, kas dzīvo sauszemes vēja parku tuvumā, ir jāsaņem finansiāls ieguvums no vēja elektrostaciju parka. Jūras parku gadījumā tā domā būtiski mazāka daļa Latvijas sabiedrības - 40%.

Viens no jautājumiem, par kuru sabiedrībai nav viennozīmīgs viedoklis, ir vēja enerģijas parku ietekme uz ainavu, stāstīja Kaktiņš. Aptuveni trešdaļa Latvijas cilvēku domā, ka jūras vēja parki bojā ainavu, vienlaikus 51% uzskata, ka vēja elektrostacijas jūrā ainavu nebojā.

Sauszemes vēja parku gadījumā šī attiecība ir gandrīz tāda pati - 37% iedzīvotāju domā, ka vēja elektrostacijas bojā ainavu, bet 51% tā neuzskata.

Kaktiņš uzsvēra, ka pārliecinošs vairākums aptaujāto norādījuši uz atjaunojamās enerģijas ekonomisko pienesumu. Vairāk nekā divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka enerģijas ražošana no atjaunojamajiem resursiem veicina Latvijas ekonomisko labklājību, bet 64% domā, ka tas ir veids, kā Latvijā piesaistīt apjomīgas investīcijas.

Turklāt vairāk nekā puse jeb 54% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka elektroenerģijas ražošana no atjaunijamajiem resursiem ir Latvijas eksporta iespēja. Tam nepiekrīt katrs piektais iedzīvotājs. Šī sabiedrības nostāja parāda, ka straujākai atjaunojamās enerģijas attīstībai Latvijā šobrīd ir tikai jākliedē bažas un jāmeklē mūsdienīgi, visām pusēm pieņemami risinājumi parku praktiskajā ieviešanā, atzina Kaktiņš.

Aptauja veikta Latvijā 2024.gada vasarā. Tajā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 75 gadiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Ekonomika Daugavas HES pērn saražots par 39% vairāk elektroenerģijas nekā 2022.gadā

Daugavas hidroelektrostacijās (HES) 2023.gadā saražots par 39% vairāk elektroenerģijas nekā 2022.gadā, informē "Latvenergo" koncerna pārstāvji.

Ekonomika KEM: atjaunojamās enerģijas projektu skaits tuvojas 10 tūkstošiem (+VIDEO)

Latvijā kļūst arvien vairāk siltumsūkņu, saules kolektoru, saules paneļu, vēja ģeneratoru un koksnes katlu.

Ekonomika Latvijas enerģētika ir ūdeņraža izvēles priekšā: eksperta atzinums (+VIDEO)

Valstī ir vairāki uzņēmumi, kas patērē enerģiju lielos apjomos, pastāv zināmi priekšnosacījumi "zaļai" ražošanai un patēriņam.

Ekonomika Šodien Saldū mācīs, kā no pārtikas atkritumiem izgatavot biogāzi (+VIDEO)

Kustības ietvaros plānotas arī citas aktivitātes ar mērķi piesaistīt sabiedrības uzmanību bio atkritumu šķirošanai un tās ieguvumiem, iemācītu šķirošanas principus.