• Mirta,
  • Ziedīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pārtikas mazumtirdzniecības brīnumi: cenas pieaug par 20%!

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
EKSKLUZĪVI! 20:11, 09.02.2023


Nesen Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs mēģināja nomierināt sabiedrību: ar laikraksta Diena starpniecību viņš teica, ka lielveikali izturēsies pret klientiem cilvēcīgi. VS.LV lasītāja Terēzija no Purvciema ir sašutusi: kā tas varēja būt, solīja nemainīgas cenas, bet paši tās nekaunīgi ceļ!


Skandināvi labi pelna Latvijā.
Foto: vs.lv

Patiešām, Zviedrijas biznesam piederošs Latvijā pazīstams mazumtirdzniecības zīmols gada sākumā paziņoja, ka vairākiem simtiem preču veidu cenas paliks nemainīgas.

Pensionāre Terēzija mīl marinētus gurķus - tie maksā 0,91 eiro par stikla burciņu 680 g, ar pamatprodukta saturu 350 g. Pats produkta nosaukums var tikt tulkots no angļu valodas kā «pamata» - tas ir, tas ir tirdzniecības uzņēmuma privāts zīmols, kas to pasūta milzīgos apjomos, un tāpēc tam ir lēta cena. Konkrēti, šie gurķi ir ražoti Turcijā, un to jaunā cena ir 1,09 eiro. Tas ir, pieaugums bija aptuveni 20%! Neaizmirsīsim, ka makroekonomisti solīja, ka inflācija 2023. gadā nepārsniegs 10%...

Taču tā vēl nav idiotisma robeža. Tajā pašā Stirnu ielā, kur atrodas liels skandināvu veikals, atrodas arī it kā Latvijas uzņēmumam piederošs pārtikas veikals. Terēzija norāda uz Ukrainā ražotu grozu, kurā ir 400 g stikla burkas ar kabaču ikriem. «Pēc Jaungada tie maksā 1,19 eiro. Tagad - 1,99 eiro. Un pievērsiet uzmanību šai sarkanai uzlīmei - 40% atlaide! Kāpēc mūs tur par idiotiem?»

Mēs pieņēmām, ka šādā veidā pārdevēji var tikt apdrošināti pret ģeopolitiskiem un ģeoloģiskiem riskiem. Zināms, ka Putina karaspēks plāno jaunu ofensīvu Ukrainā, kas varētu ietekmēt arī kabaču ikru ražošanu, un nesenā zemestrīce Turcijā droši vien izjauca marinētu gurķu ražošanu. Viss ir iespējams, bet visdrīzāk ir tirgotāju negausīgā alkatība.

Tomēr profesionālam lobistam vienmēr būs argumenti preču klāsta izmaksu palielināšanai. «Nafta, laikapstākļi un pat algas pieaugums valstī izraisa pārtikas produktu cenu pieaugumu Latvijā» - H.Danusēvičs tā teica... pirms 3 gadiem. Kaut 2020. gada februārī mēs ne tikai dzīvojām bez kara, bet arī nebijām pazīstami ar koronavīrusu…

Krišs Ziverts (teksts, foto)


Pretrunīgi vērtētie gurķi.
Pretrunīgi vērtētie gurķi.
Foto: vs.lv

Droši vien ir jāpāriet uz maziem privātiem veikaliņiem?
Droši vien ir jāpāriet uz maziem privātiem veikaliņiem?
Foto: vs.lv

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētāja amatā iecelts Merirands

VSIA "Autotransporta direkcija" (ATD) valdes priekšsēdētāja amatā iecelts Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāres vietnieks Dins Merirands, informēja SM pārstāvji.

Ekonomika Ventspils brīvosta ir atbrīvota no piesārņojuma (+VIDEO)

Pārstrādei tika nogādāts 171 kubikmetrs šķidro bīstamo atkritumu.

Ekonomika Daļai dzīvokļu īpašnieku varētu pieaugt maksājums par zemes lietošanu

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz, ka maksājums par sev nepiederošas zemes lietošanu no 2025.gada pakāpeniski pieaugtu tai daļai dzīvokļu īpašnieku, kuru zemei būs noteikta lielāka kadastrālā vērtība.

Ekonomika «Lux Express» autobusa biļete no Liepājas līdz Rīgai maksās vismaz desmit eiro

Starptautiskā pasažieru pārvadātāja "Lux Express" autobusa biļete no Liepājas uz Rīgai maksās, sākot no desmit eiro, informēj uzņēmums.

Lasiet arī

Ekonomika Gada inflācija janvārī Latvijā bija 0,9%

Patēriņa cenas šogad janvārī salīdzinājumā ar decembri Latvijā pieauga par 0,8%, bet gada laikā - šogad janvārī salīdzinājumā ar 2023.gada janvāri - palielinājās par 0,9%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ekonomika Pētījums: uzņēmumi joprojām ir pakļauti lielam inflācijas spiedienam (+VIDEO)

Daudzu darba devēju un darba ņēmēju dienaskārtībā svarīgs jautājums bija darba algas paaugstināšana.

Pasaule Ķīnā janvārī 15 gados lielākā deflācija

Patēriņa cenām Ķīnā janvārī gada griezumā reģistrēts straujākais kritums kopš 2009.gada otrā pusgada, bet ražotāju cenām kritums fiksēts sešpadsmito mēnesi pēc kārtas, liecina valsts statistikas biroja publiskotie dati.

Ekonomika Baņķieris: Latvijā ir viens no zemākajiem inflācijas rādītājiem ES (+VIDEO)

Tajā pašā laikā augstā nenoteiktība un politiskās diskusijas ir bijuši šķēršļi, lai ātrāk atgūtos privātpersonu patēriņš.