• Georgs,
  • Jurģis,
  • Juris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latgales SEZ noslēgusi apjomīgāko investīciju līgumu tās pastāvēšanas vēsturē

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 11:23, 14.11.2022


Latgales Latgales speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvalde noslēgusi apjomīgāko investīciju līgumu tās pastāvēšanas vēsturē, aģentūru LETA informēja SEZ pārstāve Arnita Aleksejeva.


Foto: LETA

Trešdienas, 9.novembra Latgales SEZ pārvaldes sēdē pieņemti lēmumi par kopumā vairāk nekā 26 miljonu eiro investīciju projektu atbalstīšanu.

SIA "Light Guide Optics International" investīciju projektu īstenošanai Latgales SEZ teritorijā plāno veikt ieguldījumus gandrīz 25 miljonu eiro apmērā, kopumā plānojot izveidot vismaz 20 jaunas darba vietas. Uzņēmumā no 2022.gada 1.decembra līdz 2025.gada 30.decembrim realizēs ieguldījumu projektu 24 302 700 eiro apmērā. Tā mērķis ir medicīnas kūļu (katetru) ražošanas apjomu palielināšana, pielāgojot telpas ražošanas procesa nodrošināšanai un atbilstību medicīnas produktu ražošanas standartiem, kā arī iegādājoties jaunas tehniskās iekārtas.

Savukārt SIA "Pulsar Optics" ir Lietuvas augsto tehnoloģiju uzņēmuma "Yukon Advanced Optics Worldwide" meitas uzņēmums un viens no augsto tehnoloģiju Eiropas uzņēmumu grupas dalībniekiem. Uzņēmums ražo optiskos instrumentus un fotoaparatūru, liecina "Firmas.lv" dati. "Pulsar Optics" plāno realizēt jau trešo ieguldījumu projektu par 1,7 miljoniem eiro, ko īstenos no 2022.gada 15.novembra līdz 2023.gada 31.decembrim. Uzņēmums Latgales SEZ statusu ieguva tikai šī gada maijā un jau šobrīd "Pulsar Optics" veic apjomīgas investīcijas gan pamatlīdzekļos, gan paredzamo algu izmaksās un veido jaunas darba vietas.

Viens no uzņēmuma attīstības mērķiem ir pilna cikla ražošanas nodrošināšana Daugavpilī. Jaunā ieguldījumu projekta rezultātā plānots izveidot vismaz 50 jaunas darba vietas. Kopumā, realizējot trīs ieguldījumu projektus, uzņēmums plāno veikt investīcijas ap 6,5 miljonu eiro, norāda SIA "Pulsar Optics" valdes priekšēdētājs Viktors Smirnovs.

Latgales SEZ Uzraudzības komisijas sēdes dienas kārtībā bija arī kapitālsabiedrības SIA "SMD Baltic" investīciju projekta izskatīšana. Uzņēmums projektā veicis ieguldījumus pamatlīdzekļos 45 050 eiro, lai uzlabotu ražošanas produktivitāti un kvalitāti, kā arī paaugstinātu konkurētspēju. SIA "SMD Baltic" ir Latgales SEZ kapitālsabiedrība kopš 2019.gada un ir viens no Latgales SEZ aktīvākajiem uzņēmumiem. Šobrīd uzņēmums īsteno jau 11.investīciju projektu. Uzņēmums noslēdzis līgumus par investīciju projektu realizāciju kopā par vairāk nekā 2 miljoniem eiro, informē SEZ. Uzņēmuma darbības veids ir elektronisko plašu ražošana, liecina "Firmas.lv informācija.

Šīs kapitālsabiedrības ir augsto tehnoloģiju uzņēmumi, kuri apliecina sevi kā aktīvus un uzticamus partnerus, sniedzot būtisku ieguldījumu visa Latgales reģiona attīstības veicināšanā, pauž Latgales SEZ Uzraudzības komisijas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis.

Kopš Latgales SEZ sācis darbu, ir noslēgti 50 investīciju līgumi par 61,39 miljoniem eiro, paredzot izveidot vismaz 473 jaunas darba vietas. Jau realizēti 28 projekti un izveidotas 246 jaunas darba vietas.

SIA "Pulsar Optics" reģistrēts 2020.gadā ar pamatkapitālu 1 miljons eiro un pieder Lietuvas pilsonim Aleksandram Olševskim, liecina "Firmas.lv" dati. Laikā no dibināšanas 2020.gada 11.decembrī līdz 2021.gada 31.decembrim uzņēmuma apgrozījums bija 21,52 miljoni eiro, peļņa 7,24 miljoni eiro.

SIA "Light Guide Optics International" dibināts 2004.gadā, tā pamatkapitāls ir 5,1 miljoni eiro, un tas pieder 13 privātpersonām - Latvijas un Vācijas pilsoņiem. Uzņēmuma pagrozījums 2021.gadā bijis 37,76 miljoni eiro, peļņa 13,86 miljoni eiro.

SIA "SMD Baltic" dibināts 2017.gadā, pamatkapitāls 0,1 miljons eiro, īpašnieki ir trīs Baltkrievijas pilsoņi Sjarhejs Sajavecs, Maksims Bohušs, Sjarhejs Hvalko, un Latvijas pilsonis Dmitrijs Radkevičs. Uzņēmuma apgrozījums 2021.gadā bija 6,35 miljoni eiro, peļņa 1,02 miljoni eiro.

Latgales speciālā ekonomiskā zona (Latgales SEZ) ar valsts atbalstu darbojas Latgales plānošanas reģionā (LPR) kopš 2017.gada, liecina LPR informācija. Latgales SEZ galvenā priekšrocība - uzņēmumu var atvērt un attīstīt jebkurā reģiona teritorijā, jo SEZ statuss Latgalē var tikt piešķirts neatkarīgi no tā atrašanās vietas un platības. Turklāt, lai kapitālsabiedrība varētu attīstīties, Latgales SEZ uzņēmējiem, sadalot uzņēmuma finanšu plūsmu, ir iespēja paplašināt savu darbību arī ārpus Latgales SEZ teritorijas. Savukārt citu reģionu uzņēmējiem - ienākt Latgales SEZ, nedibinot jaunu uzņēmumu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Skolēnu nodarbināšanai vasarā pieteikušies vairāk nekā 800 darba devēji

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma īstenošanai pieteikušies vairāk nekā 800 darba devēji.

Ekonomika Latvijas iedzīvotāji par labāku darbavietu uzskata valsts sektoru

Latvijā 52% iedzīvotāju par labāku darbavietu uzskata valsts sektoru, tviterī raksta pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Ekonomika Vasarā airBaltic nodrošinās speciālos reisus uz Liepāju. Cik maksā lidojums?

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" šogad jūlijā un augustā nodrošinās speciālos reisus uz Liepāju, liecina informācija "airBaltic" mājaslapā.

Ekonomika Rīgas mežsaimniecībā ir izstrādāta perspektīva līdz 2035. gadam (+VIDEO)

Virsmērķis: nodrošināt finanšu ilgtspēju un attīstīt jaunus pakalpojumus.

Lasiet arī

Ekonomika Ventspilī izbūvēs zaļā ūdeņraža rūpnīcu

Ventspils brīvostas pārvalde parakstījusi līgumu ar SIA "PurpleGreen Energy C", lai sāktu izpētes darbus zaļā ūdeņraža rūpnīcas būvniecībai Ventspilī.

Ekonomika Liepāja saņēma jaunu ražotni, jau pieteikušies ap 100 darba pretendentu (+VIDEO)

"Tas ir nozīmīgs solis ceļā uz 100% Eiropas piegādes ķēdi", - pauž zviedru saimnieki.

Ekonomika Latvijā astoņos mēnešos saražots par 17,6% mazāk alkoholisko dzērienu

Astoņos mēnešos Latvijā saražoti 34,013 miljoni litru alkoholisko dzērienu, neskaitot alu, un, salīdzinot ar 2022.gada astoņiem mēnešiem, šogad astoņos mēnešos saražots par 17,6% mazāk alkoholisko dzērienu, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji.

Ekonomika Zvejas produktu uzglabāšanai pieejams atbalsts

Ražotāju organizācijām zvejas produktu uzglabāšanai pieejams atbalsts 219 752 eiro apmērā, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publicētais paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".