Maxima aplikācijas viltojums - kāds varētu būt krāpnieku mērķis? Uzmanies!

Ekonomika
LETA 19:41, 04.07.2020 0

Mazumtirgotāja "Maxima Latvija" mobilās lietotnes viltojuma krāpnieku mērķis, visticamāk, varētu būt agresīva reklāmnaudas pelnīšana, uzskata informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" speciālisti.

 

Vienlaikus "Cert.lv" atzīmēja, ka viltotās lietotnes pieprasītās piekļuves tiesības ir pārāk mazas, lai tā varētu izplatīt ļaunatūru.

"Cert.lv" speciālisti norādīja, ka mobilo lietotņu kopēšana un viltošana nav jaunums. Arī krāpnieki seko līdzi tendencēm, un gaida, kad parādīsies kāda jauna un populāra lietotne, lai to nokopētu un varētu pelnīt ar agresīvām reklāmām.

Viņi skaidroja, ka citreiz ļaundari var savā labā izmantot arī oriģinālo lietotņu promo kampaņas, kas vēsta, ka drīzumā tiks publicēta kāda ilgi gaidīta lietotne, un tās atbalstītāji "deg nepacietībā" to lejupieladēt savās viedierīcēs. Kā uzsvēra drošības speciālisti, ļaundariem atliek vien pasteigties, un izlaist lietotni pirms oriģinālās, kā tas bija video spēles "Fortnite" lietotnes gadījumā 2018.gadā.

"Cert.lv" piebilda, ka cita populāra krāpnieku stratēģija ir veidot viltus lietotnes pasaulē populāriem zīmoliem, kuriem pašiem savas lietotnes vēl nav.

Pēc "Cert.lv" speciālistu sacītā, institūcija neapkopo statistiku par Latvijā bāzētu uzņēmumu un organizāciju lietotņu viltošanas biežumu. Ar šādiem incidentiem saskaras reti, - iespējams, tādēļ, ka Latvijā radītu lietotņu lejupielāžu skaits ļaundariem nešķiet tik interesants, jo parasti tiek kopētas un viltotas starptautiski pazīstamas lietotnes. "Maxima" gadījumā - šis zīmols ir atpazīstams visās trīs Baltijas valstīs, līdz ar to arī lietotāju skaits ir ievērojami lielāks un ļaundariem interesantāks, skaidroja speciālisti.

Runājot par krāpnieku ieguvumiem, "Cert.lv" drošības speciālisti norādīja, ka tie ir dažādi, atkarīgs no katra konkrētā gadījuma. Dažas viltus lietotnes radītas ar mērķi, lai pelnītu uz agresīvām reklāmām, citas, piemēram, banku trojāni (banking trojans) ir radīti, lai zagtu naudu no lietotāju banku kontiem.

Viltus lietotnes var saturēt arī ļaunatūru, kas zog lietotāju piekļuves datus (sociālajiem tīkliem, e-pastam) un citu sensitīvu informāciju, vai arī nošifrē iekārtas datus un pēc tam pieprasa izpirkumu, skaidroja "Cert.lv".

"Cert.lv" speciālisti mobilās lietotnes patērētājiem iesaka regulāri atjaunināt iekārtu un lietotnes, dzēst tās lietotnes, kas ikdienā netiek izmantotas, kā arī lietotnes lejupielādēt tikai no oficiāliem avotiem.

"Gan "Google Play", gan "App Store" regulāri veic uzlabojumus, lai savlaicīgi izķertu šādas viltus lietotnes, tomēr ļaundariem ik pa laikam izdodas šos mehānismus apiet. Tādēļ ir svarīgi, lietotājam pamanot šādas viltus lietotnes, ziņot attiecīgajai platformai, lai tā pēc iespējas ātrāk varētu reaģēt un dzēst kaitīgo lietotni," pauda eksperti.

Savukārt uzņēmumiem un organizācijām "Cert.lv" iesaka regulāri sekot līdzi, vai neparādās piederošās lietotnes dublikāti. Ja tādi parādās, nepieciešams operatīvi ziņot attiecīgajai platformai. Tāpat aicināti informāciju par lietotni norādīt arī savā oficiālajā vietnē - vēlams viegli pārredzamā un atrodamā vietā.

LETA jau ziņoja, ka "Maxima Latvija" brīdina par mobilo lietotņu veikalos parādījušos ļaunprātīgu uzņēmuma jaunās lietotnes kopiju, kas nav saistīta ar "Maxima Latvija". Kompānijā pieļāva, ka viltus lietotne ar oriģinālajai identisku vizuālo noformējumu vāc lietotāju datus. Lietotnes kopijas nosaukums ir "Maxima Latvija" un kā tās izstrādātājs ir norādīts "VD studio".

Savukārt orģinālās lietotnes, kas ļauj veikalos par pirkumiem norēķināties ar telefonu, nosaukums ir "Maxima" un tās izstrādātājs ir "Maxima Latvija".

Lietotņu veikala "Google Play" informācija liecina, ka "VD studio" izstrādājis vairākas lietotnes spēļu, finanšu pakalpojumu, transporta, dzīvesstila un mazumtirdzniecības kategorijās. Nevienai no lietotnēm nav papildus informācijas, lietotāju vērtējuma un lejupielādes. Vienīgā lietotne, kurai ir vairāk nekā 100 lejupielāžu un 12 vienas zvaigznītes vērtējumi ir "Maxima Eesti". Lietotņu veikalā "AppStore" izstrādātājs "VD studio" nav atrodams.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Augsto tehnoloģiju nozares Latvijā ar valsts atbalstu kāpina peļņu (+VIDEO)

"Ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu".

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Lasiet arī

Sabiedrība Kamēr daļā Latvijas gaidāms negaiss, Austrumlatvijas mežos pieaug ugunsbīstamība

Šonakt un svētdien daļā Latvijas gaidāms pērkona negaiss, bet tikmēr valsts austrumos mežos ir augsta ugunsbīstamība, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognoze.

Ekonomika Ekonomists: Latvija ir pazaudējusi vēl divus ekonomikas attīstības gadus

Latvija ir pazaudējusi vēl divus ekonomikas attīstības gadus, teica ekonomists Andris Miglavs.

Sports Latvijas hokejisti pārliecinoši zaudē Zviedrijai (VIDEO)

Latvijas vīriešu hokeja izlase sestdien Ostravā pasaules čempionātā piektajā mačā ar 2:7 (0:2, 2:4, 0:1) zaudēja Zviedrijas valstsvienībai.

Sabiedrība Nākamgad Rīgā notiks Eiropas jauno zinātnieku saiets (+VIDEO)

Katru gadu nemainīgi četri pirmās vietas ieguvēji saņem 7000 eiro lielu naudas balvu.