JKP paziņo savas nākamā gada valsts budžeta prioritātes. Kādas tās ir?

Ekonomika
LETA 15:11, 03.07.2020 0

Jaunā konservatīvā partija (JKP) sarunās par 2021.gada budžetu aizstāvēs neapliekamā minimuma un mazo pensiju palielināšanu, informē politiskais spēks.

 

JKP apgalvoja, ka partija turpinās uzstāt uz ekonomiskā plāna "3x500" realizāciju, īpašu uzmanību veltot neapliekamā minimuma. Pēc partijas paustā, nodokļu sloga atvieglošana pēc Covid 19 pandēmijas ļaus ātrāk atdzīvināt ekonomiku un samazināt krīzes laikā radušos bezdarbu, tāpēc neapliekamais minimums būtu jāpalielina līdz 500 eiro jau no 2021.gada 1.janvāra.

"Mēs esam patiesi gandarīti, ka valdība ir panākusi skaidru vienošanos par minimālās algas palielināšanu līdz 500 eiro jau no nākamā gada sākuma, tomēr tam nebūs nekādas jēgas, ja netiks palielināts neapliekamais minimums mazajām algām. Pagājušajā gadā, tikai pateicoties Jauno konservatīvo uzstājībai, to izdevās palielināt no 230 līdz 300 eiro, bet pašlaik ir pienācis laiks spert nākamo soli un palielināt neapliekamo minimumu līdz 500 eiro gadā," uzsvēra tieslietu ministrs un JKP valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns.

Tāpat nozīmīga JKP prioritāte būšot seniori un pensiju neapliekamā minimuma palielināšana. Partijā uzskata, ka nav normāli, ja cilvēki, kuri visu mūžu ir strādājuši un maksājuši nodokļus, ir spiesti tos maksāt arī no pensijas, tāpēc politiskais spēks turpināšot uzstāt uz pensiju neapliekamā minimuma palielināšanu, un JKP plāns 3x500 paredz pensiju neapliekamo minimumu palielināt līdz 500 eiro mēnesī. Pagājušajā gadā pensionāru neapliekamais minimums pieauga no 270 eiro līdz 300 eiro mēnesī, taču, pēc JKP domām, nepieciešams spert izšķirošus soļus pensiju neapliekamā minimuma palielināšanai, arī to kāpinot līdz 500 eiro.

Partijā arī norāda, ka kopš pēdējām Saeimas vēlēšanām vidējās pensijas apmērs Latvijā pieaudzis no 300 līdz 370 eiro mēnesī, tomēr nesenais Satversmes tiesas spriedums attiecībā uz garantētā minimālā ienākuma saņēmējiem apliecina, ka valstī ir ļoti daudzi cilvēki, kuri joprojām saņem ļoti nelielas pensijas, kas nolemj šos cilvēkus dzīvei faktiskā nabadzībā. Tāpēc nākamajā gada budžeta sarunās JKP turpināšot uzstāt uz minimālo pensiju palielināšanu līdz 200 eiro mēnesī, pie nosacījuma, ja senioram ir vismaz 15 gadu darba stāžs.

"Ņemot vērā politisko greizsirdību un vecās politikas paliekas valdībā, sagaidu lielu pretestību izšķirīgiem soļiem neapliekamā minimuma algām un pensijām, kā arī mazo pensiju celšanai. Līdztekus neapliekamā minimuma celšanai jāveic pārmaiņas arī ģimenes valsts pabalstu un nekustamā īpašuma nodokļa sistēmas, turpmāk ceļot ģimenes valsts pabalstus nevis neapliekamo minimumu par apgādājamiem, kā arī ieviešot neapliekamo minimumu arī nodoklim par primāro mājokli," uzsvēra Saeimas deputāts un JKP valdes priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans.

Partijā uzskata, ka, atbalstot šīs prioritātes, ieguvēji būs gan privātie uzņēmēji, gan darba ņēmēji privātajā un publiskajā sektorā, kuri saņem nelielas algas.

Vienlaikus, ņemot vērā, ka JKP pārziņā ir izglītības un zinātnes nozare, nozīmīga prioritāte būšot arī atalgojuma pieauguma palielināšanai ne tikai skolotājiem, bet arī augstākās izglītības nozares mācībspēkiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Augsto tehnoloģiju nozares Latvijā ar valsts atbalstu kāpina peļņu (+VIDEO)

"Ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu".

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Lasiet arī

Sabiedrība Kamēr daļā Latvijas gaidāms negaiss, Austrumlatvijas mežos pieaug ugunsbīstamība

Šonakt un svētdien daļā Latvijas gaidāms pērkona negaiss, bet tikmēr valsts austrumos mežos ir augsta ugunsbīstamība, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognoze.

Ekonomika Ekonomists: Latvija ir pazaudējusi vēl divus ekonomikas attīstības gadus

Latvija ir pazaudējusi vēl divus ekonomikas attīstības gadus, teica ekonomists Andris Miglavs.

Sports Latvijas hokejisti pārliecinoši zaudē Zviedrijai (VIDEO)

Latvijas vīriešu hokeja izlase sestdien Ostravā pasaules čempionātā piektajā mačā ar 2:7 (0:2, 2:4, 0:1) zaudēja Zviedrijas valstsvienībai.

Sabiedrība Nākamgad Rīgā notiks Eiropas jauno zinātnieku saiets (+VIDEO)

Katru gadu nemainīgi četri pirmās vietas ieguvēji saņem 7000 eiro lielu naudas balvu.