• Henriete,
  • Henrijs,
  • Jete
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvija ar Šveici - 9.vietā pasaulē pēc bioloģiski sertificētās zemes platības

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 11:21, 18.02.2020


Latvija ar Šveici dala devīto vietu pasaulē pēc bioloģiski sertificētās zemes platības, informēja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijā, atsaucoties uz bioloģiskās lauksaimniecības pētnieciskā institūta FIBL statistikas apkopojumu.



Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijā arī norāda, ka ar bioloģiskām metodēm apsaimniekota zeme nodrošina ne tikai produkcijas ražošanu patērētājiem, bet ir arī nozīmīgs ieguldījums, lai sabiedrība varētu baudīt tos ieguvumus, ko sniedz tīrs ūdens, labs gaiss un veselīga augsne. Vienlaikus bioloģiskie zemnieki rūpējas par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu un klimata pārmaiņu mazināšanu.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija arī informēja, ka saskaņā ar FIBL datiem līdz šim nebijušu līmeni sasniegusi bioloģiski sertificētās lauksaimniecības zemes platība ES - dabai draudzīgi tiek apsaimniekoti jau 15,6 miljoni hektāru, kas ir 7,7% no visas lauksaimniecības zemes. Kopumā bioloģiskās pārtikas tirgus straujā izaugsme turpinās, pārtikas ražošanā ieplūstot jaunām sertificētām platībām un jauniem ražotājiem. Bioloģiskās pārtikas tirgus globāli sasniedz gandrīz 97 miljardus eiro.

Tikmēr ekoproduktu mazumtirdzniecības apjoms saskaņā ar FIBL statistikas apkopojumu Eiropā pieaudzis par 8%, sasniedzot 40,7 miljardus eiro. Savukārt ASV, kur ir otrs lielākais bioloģiskās pārtikas tirgus, mazumtirdzniecības apjoms pieaudzis līdz 40,6 miljardiem eiro.

Asociācijā arī informē, ka bioloģisko lauksaimnieku skaits pasaulē palielinājies līdz 2,8 miljoniem, piedzīvojot 55% pieaugumu kopš 2009.gada. Lielākais ekoproduktu patēriņš uz vienu iedzīvotāju ir Dānijā un Šveicē, kur tas sasniedzis 312 eiro gadā.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijā norāda, ka nozīmīgākās tendences statusu bioloģiskās pārtikas tirgū ieņem augu izcelsmes produkti, kā arī pamanāmi ir produkti bez pievienota cukura.

Tāpat arvien lielāks uzsvars tiek likts uz vietējo produkciju, pārtikas ražošanā akcentē arī vides aizsardzības un sociālos jautājumus, kaņepju vērtīgo vielu izmantošanu pārtikas produktos un kosmētikā, kā arī atteikšanos no plastmasas pārtikas iepakojumā u.c, norādīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Rīgā norisināsies zinātnē balstīto tehnoloģiju nozares konference

Šā gada 16.maijā un 17.maijā Rīgā, konferenču centrā "Fantadroms", notiks zinātņietilpīgo tehnoloģiju nozares konference "Deep Tech Atelier 2024", informē pasākuma organizatori.

Ekonomika Šosezon ASV ultra luksusa klases kruīza laineris Rīgā viesosies 5 reizes (VIDEO)

Šogad būs sagaidāms lielāks skaits vācu tūristu, tostarp ģimenes ar bērniem.

Ekonomika Kāpēc uzņēmēji nedrīkst Grobiņā būvēt biznesa centru (+VIDEO)

"Mēs ilgus gadus maksājam nomas maksu par zemes gabalu".

Ekonomika Celtniecība Latvijā varētu ilgt 7 gadus, sacīja uzņēmējs (+VIDEO)

Galvenās problēmas ir darbaspēka pieejamība, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību lomas valsts attīstībā un administratīvais slogs.

Lasiet arī

Sports Olimpiskā uguns rīt ieradīsies Francijā

Trešdien Francijas ostas pilsētā Marseļā ieradīsies olimpiskā uguns, un paredzams, ka to sagaidīs ap 150 000 cilvēku.

Veselība Īsa medikamentu lietotāju enciklopēdija: ko farmaceits iesaka (+VIDEO)

Tablešu, kapsulu un dražeju regulārai lietošanai labi palīdz tablešu organizatori.

Ekonomika Latvijā 63% iedzīvotāji izvēlētos investēt nekustamajā īpašumā

Ja būtu pieejami brīvie līdzekļi, 63% Latvijas iedzīvotāju izvēlētos tos ieguldīt nekustamajā īpašumā, iegādājoties mājokli, zemi vai meža īpašumu, liecina bankas "Citadele" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika «Pasažieru vilciens» saņēmis 22 no 32 jaunajiem elektrovilcieniem

AS "Pasažieru vilciens" (PV) no Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" patlaban ir saņēmis 22 no paredzētajiem 32 jaunajiem elektrovilcieniem.