• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pavasara aktivitāte dārzā: ko iesaka ārsti (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 15:20, 19.03.2024


Uzsākot darboties pārāk strauji, pastāv liels risks, ka spēks tiks nepareizi aprēķināts.


Pavasara darbus bieži pavada sāpes.

Parādoties spožajiem pavasara saules stariem, sākam aktīvāk pavadīt laiku ārā un daudzi no mums arī atgriežas pie dārza un siltumnīcu darbiem. Taču pēc ziemas bieži vien mēdzam pārvērtēt spēkus un atsākam fiziskās aktivitātes, tai skaitā aktīvus dārza darbus, pārāk strauji. Kā atsākt dārza darbus droši, nekaitējot veselībai, vietnei medicine.lv stāsta farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.

Atsāc fiziskās aktivitātes pakāpeniski

Pēc ziemas perioda, kad fiziskās aktivitātes ikdienā varbūt nav veiktas, atgriežoties pie dārza darbiem, ir jāievēro īpaša piesardzība, jo šī slodze un kustības būs ķermenim neierastas. Uzsākot dārzā darboties pārāk strauji, pastāv liels risks, ka spēks tiks nepareizi aprēķināts, kas var radīt ne vien diskomfortu ķermenī, bet arī veicināt traumu risku.

Ja plānots iesaistīties darbā, kas prasa ievērojamu fizisku piepūli, piemēram, rakt zemi, veidot dobes, apgriezt koku zarus, jāatceras, ka ir bīstami sākt ar šādu slodzi bez iepriekšējas sagatavošanas, jo tas rada pēkšņas un straujas asinsspiediena paaugstināšanās risku, kas var izraisīt nopietnas sekas, stāsta farmaceits. Tādēļ vislabāk ir sākt gatavoties dārza darbu sezonai iepriekš, paplašinot fizisko aktivitāšu klāstu iepriekšējā mēnesī, piemēram, sākt vairāk staigāt un pēc tam pievienot arī vingrinājumu veikšanu. Tādā veidā tiks sagatavota sirds, asinsvadi, locītavas un muskuļu sistēmas gaidāmajām slodzēm.

Padomi veselīgiem dārza darbiem

Lai dārza darbi neradītu raizes un negatīvu ietekmi uz veselību, farmaceits dalās ar praktiskiem padomiem, kuri palīdzēs uzsākt šīs aktivitātes drošākā veidā.

Noteikti iesildies pirms dārza darbu veikšanas! Neliela iesildīšanās aizņems vien piecas līdz desmit minūtes, bet mugura un viss pārējais ķermenis par to pateiksies.

Pievērs uzmanību muguras pozīcijai! Klasiskā dārza darbu poza ar saliektu muguru un noliektu galvu nav fizioloģiska un ir ļoti traumatiska. Pat īstermiņa darbs šajā pozīcijā var izraisīt lumbalģiju – akūtas sāpes mugurkaula jostas daļā vai kāju vēnu varikozes saasināšanos un tromboflebītu. Centies ieņemt veselīgākas un ērtākas pozas, veicot dārza darbus.

Nestrādā ar zemu nolaistu galvu! Ir svarīgi arī atcerēties par insulta risku, kas palielinās, ilgstoši uzturoties nefizioloģiskajā stāvoklī ar zemu nolaistu galvu, kad tai pastiprināti pieplūst asinis. Tā nav nejaušība, ka insultam ir izteikta sezonalitāte, kas saistīta ar dārzkopības darbu un citu līdzīgu aktivitāšu sākumu. Daudzi dārznieki saka, ka nav alternatīvas un šī pozīcija ir ļoti ērta, stādot stādus vai ravējot nezāles, tomēr tā nav – ieteicams strādāt sēdus stāvoklī, izmantojot zemu, pārnēsājamu soliņu vai salokāmu krēslu un pārvietojot to pēc vajadzības stādīšanas procesā. Tāpat ir pieejami speciāli mīksti ceļgalu spilventiņi, kas ļaus apstrādāt dobes, stāvot četrrāpus. Turklāt šī poza nodrošinās vienmērīgu slodzes sadalījumu uz mugurkaulu.

Necel smagumus un pārvieto tos tikai drošā veidā! Izmanto grozu vai dārza ķerru, lai pārvietotu smagas kravas. Tāpat nevajadzētu piepildīt spaiņus un laistīšanas kannas līdz augšai. Jācenšas tās piepildīt līdz pusei, lai ķermenim nebūtu tik liela slodze. Ieteicams izmantot īpašu atbalsta jostu mugurai. To var valkāt gan virs, gan zem drēbēm. Tā samazinās spiedienu starp skriemeļiem, ļaus muskuļiem būt mierīgākā stāvoklī un samazinās slodzi un sāpes.

Jāatceras par vitamīnu un ūdens lietošanu!

Agrā pavasarī ir svarīgi atcerēties, ka organismā pēc ziemas varētu trūkt vitamīnu vai minerālvielu, tādēļ, lai justos labi, arī veicot dārza darbus, ir jāpārbauda vitamīnu un minerālvielu daudzums organismā. Magnijs īpaši noderēs, veicot fiziskus darbus, jo palīdzēs atslābināties pēc fiziskām aktivitātēm, stāsta farmaceits. Ja, veicot dārza darbus, jūti muskuļu sāpes, var lietot atvēsinošus gelus, kuri palīdzēs mazināt sāpes.

Neaizmirsti par rehidratāciju, jo svīstot cilvēks zaudē gan šķidrumu, gan noderīgus minerāļus. Pietiekams šķidruma daudzums būs īpaši nepieciešams, atrodoties tiešajos saules staros.

Atceries par atbilstoša apģērba izvēli! Tam ir jābūt pielāgotam konkrētiem darba apstākļiem, piemēram, apdomājot, vai darbi tiks veikti tiešos saules staros, vai ir jāuzmanās no ērcēm un pārējiem kukaiņiem. Esot tiešos saules staros, noteikti jālieto saules aizsarglīdzekļi un jāvalkā cepure.

Cilvēkiem, kas cieš no hipertensijas, darbs atklātā saulē ir īpaši bīstams. Jo pārkaršana var izraisīt hipertensīvas krīzes attīstību. Hipertensijas pacientiem ir jāaizsargā galva, valkājot cepuri ar platām malām. Nepārtrauktas saules iedarbības laiks nedrīkst pārsniegt pusotru stundu, tad vajadzētu veikt vismaz pusstundas pārtraukumu, pārvietojoties ēnā. Ja ciet no kādas hroniskas slimības, un ārsts nozīmējis regulāri lietot medikamentus, neaizmirsti tos paņemt līdzi, arī dodoties uz dārzu. Laba pašsajūta nav iemesls, lai atceltu terapiju, un intensīvs fiziskais darbs var izraisīt hroniskā procesa saasināšanos. Iesāc dārza darbus droši un apdomīgi!


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī