• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas seniori var novērst demenci ar omega-3 bagātu pārtiku (VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 07:10, 01.10.2023


Piens, olas, jogurts un apelsīnu sula, valrieksti, ķirbju sēklas un linu sēklas -, kas var būt labs papildinājums vērtīgo uzturvielu uzņemšanai.


Dzeriet pienu, veči!

Ar omega-3 bagātu produktu ieviešana ikdienas uzturā var pozitīvi ietekmēt veselību, pauž Latvijas eksperti.

Omega-3 taukskābes palīdz samazināt sirds un asinsvadu slimību risku, samazināt iekšējos iekaisumus, kas ir svarīgi 2. tipa diabēta, artrīta un dažādu vēža veidu profilaksei. Tāpat šīm taukvielām ir arī galvenā loma aktīvas, veselīgas smadzeņu darbības uzturēšanā, tāpēc būtu vērtīgi noskaidrot, kā uzturā izmantot vairāk omega-3 saturošos pārtikas produktus un kādi ir omega-3 veidi, lai izveidotu veselīgu uzturu visai ģimenei.

Omega-3 taukskābju veidi

Ir trīs primārās omega-3 taukskābju formas:

DHA (dokozaheksaēnskābe);

EPA (eikozapentaēnskābe);

ALA (alfa-linolēnskābe).

Jūras veltes ir labākais EPA un DHA avots, kas visvairāk ietekmē ikviena cilvēka veselību. Daudzi pārtikas produkti, kas iegūti no augiem, satur ALA, tomēr mūsu ķermenis spēj pārvērst tikai nelielu daudzumu ALA par DHA un EPA. Tā kā cilvēka ķermenis nespēj ražot omega-3 taukskābes, ikdienas uzturā ir jāiekļauj ar omega-3 bagāti pārtikas produkti. Šī iemesla dēļ omega-3 uztura bagātinātāji ir kļuvuši par vienu no visbiežāk iegādātajiem uztura bagātinātājiem visā pasaulē.

Omega-3, smadzeņu darbība un demence

Omega-3 taukskābes ir iesaistītas dažādos neiroloģiskās transmisijas procesos smadzenēs, un tās arī palīdz aizsargāt smadzeņu novecošanās procesu. Zināms, ka novecojot samazinās gan baltās, gan pelēkās vielas daudzums un var veidoties aplikums, kas samazina atmiņu un kognitīvās funkcijas. Cilvēkiem, kuri patērē vairāk omega-3 taukskābju, var būt labākas kognitīvās funkcijas un samazināts demences risks, un daži pētījumi liecina par 40-50% mazāku risku. Uztura papildināšana ar omega-3 taukskābēm zivju eļļas veidā uzrāda pretrunīgus rezultātus, jo dažiem cilvēkiem smadzeņu darbība uzlabojas, bet citiem nav nekādu izmaiņu.

Omega-3 un sirds un asinsvadu slimības

Sirds slimības ir viens no biežākajiem nāves cēloņiem. Omega-3 taukskābēm ir svarīga loma aizsardzībā pret perifēro artēriju slimībām, sirdslēkmi, aterosklerozi un insultu. EPA un DHA palīdz mazināt iekaisumu, kas ir galvenais sirds un asinsvadu slimību cēlonis, samazina patoloģiskas sirdsdarbības risku, kas var izraisīt sirdslēkmi, un uzlabo asinsvadu darbību, lai samazinātu aplikumu, pazeminātu asinsspiedienu un insulta risku.

Cik daudz omega-3 taukskābju vajadzīgs?

Lielākā daļa pasaules veselības aizsardzības organizāciju iesaka katru dienu patērēt vidēji 250 līdz 500 mg EPA + DHA, tomēr pieaugušie visā pasaulē vidēji patērē tikai aptuveni 90 mg dienā, kas nav pietiekami, lai atbalstītu sirds, acu un smadzeņu veselību.

Uztura speciālisti aicina ēst treknas zivis vismaz divas reizes nedēļā, lai nodrošinātu nepieciešamo vidējo EPA un DHA dienas devu. Neviens cits ēdiens dabiski nenodrošina lielu devu šo veselību veicinošo taukskābju.

Tāpat jāpiemin, ka omega-3 ir īpaši svarīga grūtniecības laikā, īpaši laikā, kad bērniņam veidojas iekšējie orgāni, jo omega-3 atbalsta vēl nedzimuša bērniņa acu un smadzeņu attīstību. Eksperti iesaka grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti, divas reizes nedēļā ēst treknas zivis ar zemu dzīvsudraba saturu.

Lieliski omega-3 avoti

Treknās zivis, piemēram, lasis, forele, tuncis, sardīnes un siļķes, ir viens no labākajiem omega-3 avotiem, ko iekļaut ģimenes ēdienkartē, jo zivīs esošie veselīgie tauki apgādā ķermeni arī ar olbaltumvielām, vitamīniem un minerālvielām, stasta vietne medicine.lv.

Veikalu plauktos iespējams atrast dažādus pārtikas produktus ar pievienotām omega-3 taukskābēm - piens, olas, jogurts un apelsīnu sula, valrieksti, ķirbju sēklas un linu sēklas -, kas var būt labs papildinājums vērtīgo uzturvielu uzņemšanai.

Ja nav iespējams uzņemt omega-3 ar pārtiku, uztura bagātinātāji var būt ērts veids, kā saņemt vajadzīgo omega-3 daudzumu. Jāpiebilst, ka pirms jaunu uztura bagātinātāju lietošanas ieteicams konsultēties ar veselības aprūpes sniedzēju vai ģimenes ārstu. Izvēloties zivju eļļas piedevas, jāpievērš uzmanība kopējam EPA + DHA daudzumam, nevis kopējam zivju eļļas daudzumam, kas vienmēr būs lielāks.

Noteikti jāapskata arī vienas devas lielums, piemēram, uz pudeles var būt redzams, ka viena mīkstā želejas kapsula satur 1000 mg zivju eļļas, taču, rūpīgi pārskatot, varat pamanīt, ka tajā ir tikai 500 mg EPA + DHA uz 2 mīkstajām želejas kapsulām vai 250 mg vienā mīkstajā kapsulā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība SPKC sniedz padomus talkas dalībniekiem (+VIDEO)

Lai āra darbs sagādātu prieku, jums jāievēro vienkārši noteikumi.

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Lasiet arī