Ar Laimas slimību bijuši inficēti 14,5% pasaules iedzīvotāju

Veselība
LETA 14:02, 14.06.2022 0

14,5% pasaules iedzīvotāju ir bijuši inficēti ar Laimas slimību, kuru pārnēsā ērces, liecina otrdien publicēts pētījums.

 

Šajā pētījumā, kas publicēts žurnālā "BMJ Global Health", konstatēts, ka visaugstākais inficēto īpatsvars bijis Centrāleiropā - 20% - un ka šī slimība visvairāk apdraud vīriešus vecumā virs 50 gadiem lauku rajonos.

Laimas slimība reti izraisa nāvi, bet inficētas ērces sakostiem cilvēkiem bieži parādās sarkani izsitumi un tādi simptomi kā muskuļu un locītavu sāpes, galvassāpes, nelabums un vemšana.

Lai noskaidrotu Laimas slimības izplatību pasaulē, tika apkopoti dati no 89 pētījumiem.

Slimību izraisošās baktērijas "Borrelia burgdorferi" antivielas tika konstatētas asinīs 14,5% no aptuveni 160 000 šo pētījumu dalībnieku.

Pēc Centrāleiropas reģioni ar visaugstāko šo antivielu īpatsvaru bija Austrumāzija (15,9%), Rietumeiropa (13,5%) un Austrumeiropa (10,4%). Viszemākais šo antivielu īpatsvars bija Karību jūras reģionā - tikai 2%.

Iepriekš veikti pētījumi liecina, ka ērču pārnēsāto slimību izplatība ir divkāršojusies pēdējos 12 gados. Tam ir tādi iemesli kā garākas un sausākas vasaras klimata izmaiņu dēļ, dzīvnieku migrācija, dzīves vides izzušana un aizvien biežāki kontakti ar mājdzīvniekiem.

Lauksaimnieki un strādnieki, kas regulāri kontaktējas ar tādiem dzīvniekiem kā suņi un aitas, visvairāk riskē, ka viņus varētu sakost inficēta ērce, konstatēts pētījumā.

Tā autori gan brīdina, ka dati var būt neatbilstoši reģionos, kur Laimas slimība ir endēmiska, jo veselības aprūpē strādājošie tur biežāk veic regulārus antivielu testus nekā reģionos, kur šī slimība ir mazāk sastopama.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Zīdaiņiem Latvijā medicīna ir bez maksas: kas jāzina vecākiem (+VIDEO)

Izrakstīšanas brīdis no Dzemdību nodaļas ir satraukumu pilns, ko darīt tālāk?

Veselība «Tuberkuloze joprojām ir viena no nāvējošākajām infekcijas slimībām»‎ (+VIDEO)

Austrumu slimnīca Rīgā ir uzkrājusi lielu pieredzi infekcijas apkarošanā.

Veselība Drošības pasākumi pavasara sauļošanās laikā: farmaceita padomi (+VIDEO)

Lielākajai daļai pieaugušo ir nepieciešama aptuveni pusglāze vai vairāk kosmētikas līdzekļa.

Veselība Latvijā kopš 2019.gada reģistrēti 34 ievesti Denges drudža gadījumi

Latvijā kopš 2019.gada reģistrēti kopumā 34 ievesti Denges drudža gadījumi, savukārt inficēšanās Latvijā nav konstatēta, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Lasiet arī

Sabiedrība «BB ir proraška ka jv un progkomunisti»: soctīklos par ārlietu ministri (+VIDEO)

Baiba Braže tiek apsūdzēta kopējās Baltijas diplomātijas graušanā.

Sports Serjogins un Siliņa izcīna otro vietu Rīgas maratonā

Latvijas vieglatlētikas garo distanču skrējēji Dmitrijs Serjogins un Anita Siliņa svētdien Rīgas maratonā izcīnīja otrās vietas, vienlaikus kļūstot par valsts čempioniem maratonā.

Interesanti fakti Pirmdiena daudzviet būs lietaina

Pirmdien Latvijā būs lietains laiks un vietām iespējamas arī stipras pērkona lietusgāzes, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognoze.

Ekonomika Ar valsts kapitāla palīdzību Liepājā sākas zemas īres namu celtniecība (+VIDEO)

Valstspilsētai noteiktā kvota būvniecības programmā ir 120 dzīvokļi.