• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptauja: Ceturtā daļa iedzīvotāju preventīvi nerūpējas par savu veselību

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 13:54, 18.05.2024


Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs par savu veselību ikdienā drīzāk nerūpējas vai nerūpējas vispār, savukārt vairāk nekā puse jeb 56% tai pievērš zināmu uzmanību, tomēr dara to neregulāri, liecina jaunākā Veselības indeksa pētījuma dati.



Visbiežāk par savu veselību preventīvi drīzāk nerūpējas vai vispār nerūpējas iedzīvotāji, kuri kopumā dzīvo neveselīgi (52%), aptaujātie ar pamatizglītību (41%), iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem (36%), vīrieši (33%) un jaunieši līdz 25 gadu vecumam (30%).

Saskaņā ar aptauju tikai 15% iedzīvotāju norāda, ka par savu veselību ļoti rūpējas un dara to regulāri. Visbiežāk par veselību regulāri rūpējas iedzīvotāji virs 65 gadu vecuma (26%), aptaujātie, kuri piekopj aktīvu dzīvesveidu (25%) un dzīvo veselīgi (20%), un sievietes (20%).

Atbildot uz jautājumu, kas ir preventīvā veselība, puse jeb 50% norādījuši, ka tā ir regulāru veselības profilaktisko pasākumu, tajā skaitā izmeklējumu, veikšana, 48% norādīja, ka tā ir veselīga dzīvesveida piekopšana, tostarp regulāras fiziskas aktivitātes, veselīgs, sabalansēts uzturs un kvalitatīvs un regulārs miegs, bet 42% piekrīt, ka tā ir savlaicīga riska faktoru noteikšana un nepieciešamo pasākumu veikšana saslimšanas risku mazināšanai.

Aptaujas dati liecina, ka visdziļākā izpratne par preventīvo veselību ir iedzīvotājiem ar augstāko izglītību un augstiem ienākumiem, kā arī senioriem.

Veselības indekss ir Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa pašvērtējuma un dzīvesveida tendenču mērījums, kas tiek veikts jau astoņus gadus. Indekss tapis sadarbībā ar pētījumu firmu "SKDS". Katru gadu tiešās intervijās tiek aptaujāti vairāk nekā 1000 iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība "Paldies par varonību, izcilo gatavību un rīcību". Prezidents apmeklēja NMPD

23.jūlijā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgā apmeklēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), lai klātienē tiktos ar dienesta vadību, iepazītos ar NMPD Operatīvās vadības centra darbu, apmeklētu NMPD Kompetenču attīstības centru un tiktos ar NMPD brigāžu darbiniekiem.

Veselība Zilaļģu dēļ aizliegts peldēties Daugavas peldvietā Ikšķilē

Zilaļģu masveida savairošanās dēļ aizliegts peldēties Daugavas peldvietā Ikšķilē, informē Ogres novada pašvaldībā.

Veselība Ventspils dzemdību nodaļu ieteiktu arī citām māmiņām (+VIDEO)

Ārsti lepojas ar ģimenes un paaugstināta komforta palātām ar divguļamām gultām un citām ērtībām.

Veselība Latvijā sākas vērienīga pacientu ārstēšanas testēšana (+VIDEO)

Tiks izanalizētas 1500 Nacionālā Veselības dienesta nejaušināti atlasītas slimību vēstures.

Lasiet arī

Sabiedrība Veselības ministrs: Publiskajā sektorā neprotam saimniekot

Latvijā ir problēma, ka publiskajā sektorā neprotam saimniekot, šādu viedokli intervijā laikrakstam "Diena" paudis veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Biedrība: Papildu miljoni slimnīcu stāvokli neko daudz neuzlabos

Valdības šonedēļ veselības nozarei piešķirtie papildu 41,3 miljoni eiro slimnīcu stāvokli neko daudz neuzlabos, intervijā Latvijas Radio vērtēja Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.

Sabiedrība Veselības digitalizācijas aizkulisēs: aptauju dati kļūs pieejami pētniekiem

Informācija par mūsu cilvēku analīzēm būs zināma arī ārvalstīs, Veselības ministrija sola datus paturēt anonīmus.

Veselība Vasarā divkāršojies bērnu nelaimes gadījumu skaits

Jūnijā apdrošināšanas sabiedrībā ERGO pieteikts par 60% vairāk bērnu nelaimes gadījumu apdrošināšanas atlīdzību nekā gada aukstajos mēnešos. Arī pērn tieši vasaras brīvlaiks - jūnijs, jūlijs un augusts - bērniem bijis vistraumatiskākais periods. 38% no visiem nelaimes gadījumiem, kas 2022.gadā notikuši ar bērniem, apdrošināšanas atlīdzībām pieteikti šajos mēnešos.