• Erlends,
  • Rolanda,
  • Rolands,
  • Ronalds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptauja: Ceturtā daļa iedzīvotāju preventīvi nerūpējas par savu veselību

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 13:54, 18.05.2024


Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs par savu veselību ikdienā drīzāk nerūpējas vai nerūpējas vispār, savukārt vairāk nekā puse jeb 56% tai pievērš zināmu uzmanību, tomēr dara to neregulāri, liecina jaunākā Veselības indeksa pētījuma dati.



Visbiežāk par savu veselību preventīvi drīzāk nerūpējas vai vispār nerūpējas iedzīvotāji, kuri kopumā dzīvo neveselīgi (52%), aptaujātie ar pamatizglītību (41%), iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem (36%), vīrieši (33%) un jaunieši līdz 25 gadu vecumam (30%).

Saskaņā ar aptauju tikai 15% iedzīvotāju norāda, ka par savu veselību ļoti rūpējas un dara to regulāri. Visbiežāk par veselību regulāri rūpējas iedzīvotāji virs 65 gadu vecuma (26%), aptaujātie, kuri piekopj aktīvu dzīvesveidu (25%) un dzīvo veselīgi (20%), un sievietes (20%).

Atbildot uz jautājumu, kas ir preventīvā veselība, puse jeb 50% norādījuši, ka tā ir regulāru veselības profilaktisko pasākumu, tajā skaitā izmeklējumu, veikšana, 48% norādīja, ka tā ir veselīga dzīvesveida piekopšana, tostarp regulāras fiziskas aktivitātes, veselīgs, sabalansēts uzturs un kvalitatīvs un regulārs miegs, bet 42% piekrīt, ka tā ir savlaicīga riska faktoru noteikšana un nepieciešamo pasākumu veikšana saslimšanas risku mazināšanai.

Aptaujas dati liecina, ka visdziļākā izpratne par preventīvo veselību ir iedzīvotājiem ar augstāko izglītību un augstiem ienākumiem, kā arī senioriem.

Veselības indekss ir Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa pašvērtējuma un dzīvesveida tendenču mērījums, kas tiek veikts jau astoņus gadus. Indekss tapis sadarbībā ar pētījumu firmu "SKDS". Katru gadu tiešās intervijās tiek aptaujāti vairāk nekā 1000 iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Vai ir droši valstī lietot medikamentus, skaidro speciālisti (+VIDEO)

LZVO rīcībā nav ziņojumu par potenciāliem zāļu viltošanas gadījumiem.

Veselība Aicina vakcinēties pret sezonālo gripu un Covid-19

Gripas un Covid-19 vakcīnas jau ir pieejamas ārstniecības iestādēs un ģimenes ārstu praksēs.

Veselība Šajā sezonā iepirkts par 6370 gripas vakcīnu devām mazāk nekā pērn

Šai sezonā iepirkts par 6370 gripas vakcīnu mazāk nekā pērnajā sezonā, informē Slimību un profilakses kontroles centrs (SPKC).

Veselība Latvijā 80% cilvēku briļļu receptes saņem veikalos, turpmāk būs grūtāk (+VIDEO)

Tūkstošiem cilvēku var ciest no novecojušām birokrātiskajām prasībām.

Lasiet arī

Veselība Tuberkulozes gadījumu skaits atgriezies pirmspandēmijas līmenī

Gadījumu skaits, kad iedzīvotājiem tiek konstatēta tuberkuloze, ir atgriezies pirmspandēmijas līmenī, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica stacionāra "TPSC" Tuberkulozes un plaušu slimību nodaļas vadītāja Līga Kukša.

Sabiedrība Abu Meri: Aizvadītās 100 dienas ir tikai «iesildīšanas» laiks pārmaiņām

Aizvadītās Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) vadītās valdības pirmās 100 dienas vēl ir tikai "iesildīšanas" laiks tām pārmaiņām, ko vēlos veikt veselības aprūpē, tā simts dienās paveikto atzīmē veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Veselības ministrs: Publiskajā sektorā neprotam saimniekot

Latvijā ir problēma, ka publiskajā sektorā neprotam saimniekot, šādu viedokli intervijā laikrakstam "Diena" paudis veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Biedrība: Papildu miljoni slimnīcu stāvokli neko daudz neuzlabos

Valdības šonedēļ veselības nozarei piešķirtie papildu 41,3 miljoni eiro slimnīcu stāvokli neko daudz neuzlabos, intervijā Latvijas Radio vērtēja Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.