Kā pareizi mērīt asinsspiedienu mājas apstākļos?

Veselība
VS.LV 11:08, 19.04.2022

Katram cilvēkam ir ieteicams ik pa laikam pārbaudīt savu asinsspiedienu. Ja tas ir paaugstināts, tad jāgriežas pie ārsta, lai tas sniedz rekomendācijas turpmākajām darbībām vai arī pēc nepieciešamības izraksta zāles. Patstāvīga asinsspiediena mērīšana ļauj ātrāk pamanīt veselības novirzes un uzsākt ārstēšanas procesu laicīgi.

 

Mērīt asinsspiedienu mājas apstākļos pašam ir ļoti labi, taču ir jāmāk pareizi nolasīt rādītājus. Mērot asinsspiedienu mājās, cilvēks var būt pārliecināts par savu veselību, neejot pie ārsta, ja rādījumi nav normas robežās, tad tomēr ir jāveic vizīte pie speciālista.

Ikvienam vajadzētu turēt mājās asinsspiediena mērītāju, jo tieši mājās cilvēks jūtas komfortablāk. Tur nerodas baltā halāta sindroms, kas ir diezgan bieža parādība, kad cilvēks satraucas ārsta klātbūtnē un tādējādi asinsspiediens ir palielināts.

Kā saprast mērījumus?

Arteriālo asinsspiedienu raksturo divi parametri. Parasti cilvēki tos atšķir pēc - augšējā un apakšējā asinsspiediena. Ārsti to apzīmē kā sistolisko un diastolisko arteriālo asinsspiedienu. Sistoliskais ir spiediens, kas rodas sirds muskuļa kontrakcijas laikā, kad sirds izgrūž asinis no kreisā kambara, taču diastoliskais spiediens ir tas, kas rodas sirds muskulim atslābstot. Asinsspiediena mērvienības ir dzīvsudraba staba augstuma milimetri.

Droši vien katrs zina, ka asinsspiediena normas robežas ir 120/80mmHg, tātad sistoliskais spiediens ir 120mmHg, bet diastoliskais spiediens 80mmHg.

Mūsdienās pieaugušajam cilvēkam normāls asinsspiediens ir tāds, kas nepārsniedz 135/85mmHg, taču, ja tas ir augstāks par 140/90mmHg, tad jau iespējams runa iet par arteriālo hipertensiju.

Šīs slimības risks pieaug līdz ar gadiem. Tiek runāts, ka arteriālā hipertensija ir aptuveni pusei cilvēku pēc 60 gadu vecuma. Risku protams paaugstina situācijas, kad ir liekais svars, mazkustība, smēķēšana, nepareizs uzturs.

Pareizā dzīvesveida ieteikumi

Lai uzturēt normālu asinsspiedienu un labu veselību, būtu jāievēro daži ieteikumi:

• jāatbrīvojas no liekā svara,

• nevajadzētu lietot uzturā vairāk par 4-6g sāls dienā,

• jāatsakās no smēķēšanas,

• jāievēro mērenība alkohola lietošanā,

• jārūpējas par regulāru fizisko slodzi, (soļošana, ātras pastaigas, peldēšana, vingrošana),

• jāsamazina nervu sasprindzinājums, ievērojot stresa mazināšanas paņēmienus,

• uzturā jālieto vairāk dārzeņu, zivju, jūras produktu.

Apmaksāta publikācija

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Lasiet arī

Sabiedrība Ādažu poligonā notiks militārās mācības CAT 24

No šodienas līdz 4.maijam Ādažu militārajā poligonā notiks NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadīto militāro mācību "CAT 24" aktīvā fāze, informē Nacionālie bruņotie spēki.

Sports Porziņģis iedzīvojies ikra muskuļa sastiepumā

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Austrumu konferences ceturtdaļfināla spēlē iedzīvojies ikra muskuļa sastiepumā, otrdien pavēstīja viņa pārstāvētā Bostonas "Celtics".

Pasaule Lielbritānijā skolā jaunietis sadūris trīs cilvēkus

Lielbritānijā trešdien aizturēts 17 gadus vecs jaunietis, kurš tiek turēts aizdomās par trīs cilvēku saduršanu skolā Anglijas ziemeļos, paziņojusi policija.