Austrumu slimnīca ieviesusi mobilo morgu; pagaidām uz mēnesi

Veselība
lsm.lv 18:30, 04.01.2021 0

Pieaugot no Covid-19 mirušo cilvēku skaitam, Rīgas Austrumu slimnīcā darbu sācis mobilais morgs. No tā simt vietām pirmdien bija aizpildīta trešdaļa, jo četrās jaungada brīvdienās nestrādāja apbedītāji un kapsētas, vēsta Latvijas Televīzija.

 
Foto: LETA

Uz mobilo morgu ved visus tos pacientus, kuri mirst Onkoloģijas centrā, klīnikā "Gaiļezers" un Latvijas Infektoloģijas centrā. Vairākas svētku dienas pēc kārtas, kā tagad – gadumijā – vienmēr nozīmē pārpildītus morgus.

"Brīvdienās nestrādā kapi, nestrādā apbedītāji. Līdz ar to tas ir izaicinājums slimnīcām un morgiem, papildus ir nācis klāt Covid-19. Šis apstāklis lika mums plānot," stāstīja slimnīcas Patoloģijas centra vadītājs Valdis Miķelsons.

Mobilie morgi Covid-19 skartajās valstīs tiek izmantoti bieži. Patiesībā tie ir lieli ledusskapji, kuros citkārt tiek pārvadātas zāles vai citas preces, kam nepieciešama noteikta temperatūra.

"Ietekmējāmies no Amerikas, no Vācijas, no Skandināvijas valstīm, kur šādi risinājumi jau pirmie bija Itālijā. Mums ir mobilais morgs, nodrošinām visu temperatūru, un tas mums palīdz šajā krīzes situācijā," sacīja Miķelsons.

Pilnīgi visi Austrumu slimnīcā mirušie Covid-19 pacienti atrodas mobilajā morgā. Un nereti viņu bēru sarīkošana nav iespējama tādēļ, ka visa pārējā ģimene atrodas karantīnā.

Latvijā mainīti arī apbedīšanas noteikumi, tie vairs nav tik strikti kā pavasarī, kad no Covid-19 miruša cilvēka zārku atvērt bija aizliegts.

"Var glabāt atvērtā zārkā, ievērojot distanci, nav tā kā pavasarī, kad maiss ciet. Bet šobrīd bieži vien radinieki nevar atbraukt laicīgi, jo paši ir karantīnā. Parasti nelaiķis pie mums ir dažas dienas, Covid-19 gadījumā paliek ilgāk par nedēļu," stāstīja Miķelsons.

Pagaidām mobilais morgs noīrēts uz mēnesi. "Es ceru, ka būs uz kādu mēnesi, bet, ja statistika būs tikpat nelaimīga priekš mums, tad tiks pagarināts," norādīja slimnīcas pārstāvis.

Tāpat ir jauns rīkojums par sekcijas jeb autopsijas veikšanu tiem, kuru nāves iemesls ir saslimšana ar Covid-19. Tagad autopsiju vairs neveic tiem nelaiķiem, kam ir vairāk nekā 65 gadi un vēl vismaz divas blakus saslimšanas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Lasiet arī

Sabiedrība Ādažu poligonā notiks militārās mācības CAT 24

No šodienas līdz 4.maijam Ādažu militārajā poligonā notiks NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadīto militāro mācību "CAT 24" aktīvā fāze, informē Nacionālie bruņotie spēki.

Sports Porziņģis iedzīvojies ikra muskuļa sastiepumā

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Austrumu konferences ceturtdaļfināla spēlē iedzīvojies ikra muskuļa sastiepumā, otrdien pavēstīja viņa pārstāvētā Bostonas "Celtics".

Pasaule Lielbritānijā skolā jaunietis sadūris trīs cilvēkus

Lielbritānijā trešdien aizturēts 17 gadus vecs jaunietis, kurš tiek turēts aizdomās par trīs cilvēku saduršanu skolā Anglijas ziemeļos, paziņojusi policija.