Apdrošinātāju segtus medicīnas pakalpojumu čekus vairs neizdosies iesniegt VID

Veselība
LETA 11:21, 07.12.2020 0

Veicot izmaiņas regulējumā, tiks novērsta iespēja, ka iedzīvotāji Valsts ieņēmumu dienestam (VID) kā attaisnotos izdevumus var uzrādīt arī tādus medicīnisko pakalpojumu čekus, par kuriem jau samaksājis apdrošinātājs, pavēstīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijā.

 
Foto: LETA

Asociācijā minēja, ka, nosakot VID tiesības saņemt, bet apdrošinātājiem sniegt informāciju par apmaksātajiem medicīnas pakalpojumu čekiem, tiks novērsta iespēja, ka iedzīvotāji kā attaisnotos izdevumus var uzrādīt arī tādus medicīnisko pakalpojumu čekus, par kuriem jau ir samaksājis apdrošinātājs, proti, tiks novērsta iespēja, ka par vienu un to pašu čeku var saņemt dubultu atlīdzību - gan no apdrošinātāja, gan no valsts budžeta.

Grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), kas tika pieņemti Saeimā nākamā gada valsts budžeta likumu paketē 27.novembrī, nosaka pienākumu apdrošināšanas sabiedrībām, pēc rakstiska pieprasījuma, sniegt VID informāciju par fiziskajai personai saskaņā ar konkrētu attaisnojuma dokumentu atlīdzināto un nesegto medicīnas un ārstniecības pakalpojuma daļu.

Minēto informāciju apdrošināšanas sabiedrībām VID pieprasīs tikai šaubu gadījumā, lai konstatētu deklarācijā iekļauto attaisnoto izdevumu pamatotību, tādējādi novēršot nepamatotu IIN atmaksu. Tas ļaus VID izslēgt no attaisnoto izdevumu summas čekus, par ko cilvēks jau ir saņēmis atmaksu no apdrošinātāja veselības apdrošināšanas līguma ietvaros, vai arī koriģēt summu, ja saņemta daļēja atmaksa, skaidroja asociācijā.

Latvijas Apdrošinātāju asociācijā norādīja, ka asociācija pilnībā atbalsta plānoto informācijas apmaiņu, kā arī piebilda, ka likuma normu ieviešanai dzīvē ir dots pietiekami ilgs termiņš - gads - un tas būtu jāizmanto, lai izveidotu modernu un efektīvu informācijas apmaiņas tehnoloģisko risinājumu, kas izslēgtu manuālo darbu gan VID, gan apdrošinātāju pusē.

"Diemžēl nepilnīgas informācijas aprites dēļ negodprātīgiem cilvēkiem bija iespēja pieprasīt no valsts IIN atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem, par ko viņi paši nemaz nebija maksājuši, jo šos izdevumus bija jau sedzis apdrošinātājs," sacīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

Viņš arī norādīja, ka, sakārtojot informācijas pieprasīšanas un sniegšanas tiesības, tiks novērsta valsts budžeta līdzekļu atmaksa tur, kur tā nepienākas.

"Apdrošinātāji ir ieinteresēti aktuālas un pilnvērtīgas informācijas aprites nodrošināšanā ar valsts institūcijām, lai abām pusēm darbu padarītu efektīvāku un līdzekļu izlietojumu - racionālāku," teica Abāšins.

Izmaiņas regulējumā par informācijas apmaiņu stāsies spēkā no 2022.gada 1.janvāra par 2022.taksācijas gadu un turpmākajiem gadiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Lasiet arī

Sabiedrība Ādažu poligonā notiks militārās mācības CAT 24

No šodienas līdz 4.maijam Ādažu militārajā poligonā notiks NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadīto militāro mācību "CAT 24" aktīvā fāze, informē Nacionālie bruņotie spēki.

Sports Porziņģis iedzīvojies ikra muskuļa sastiepumā

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Austrumu konferences ceturtdaļfināla spēlē iedzīvojies ikra muskuļa sastiepumā, otrdien pavēstīja viņa pārstāvētā Bostonas "Celtics".

Pasaule Lielbritānijā skolā jaunietis sadūris trīs cilvēkus

Lielbritānijā trešdien aizturēts 17 gadus vecs jaunietis, kurš tiek turēts aizdomās par trīs cilvēku saduršanu skolā Anglijas ziemeļos, paziņojusi policija.