Laba ziņa! Zāļu reģistrs pilnveidots un pielāgots arī mobilajām platformām

Veselība
LETA 22:21, 21.06.2020 0

Zāļu reģistram piešķirts jauns izskats un pilnveidots tehniskais risinājums, kas tagad ir pielāgots arī lietošanai mobilajās ierīcēs, turklāt ir ieviesti jauninājumi un ievērojami atvieglota meklēšanas forma, aģentūru LETA informēja Zāļu valsts aģentūrā (ZVA).

 

Lai informācijas meklēšanu par Latvijā reģistrētām un izplatītām zālēm padarītu ērtāku un Zāļu reģistrs kļūtu par vēl noderīgāku ikdienas rīku farmaceitiem, ārstiem un ikvienam lietotājam, Zāļu valsts aģentūra ir pilnveidojusi reģistra tiešsaistes meklētāju.

Ņemot vērā zāļu starptautiskā nepatentētā nosaukuma pieaugošo lomu ārstniecības personu ikdienas darbā, arī reģistra meklētājs ir pakārtots, lai atvieglotu zāļu meklēšanu un identificēšanu pēc starptautiskā nepatentētā nosaukuma.

Reģistrā ir ērti sagrupēta papildu parametru pievienošana. Piemēram, uzreiz atlasīt tikai recepšu vai bezrecepšu zāles, vai arī skatīt tikai "KZS" jeb kompensējamo zāļu sarakstā iekļautās vai "KZS" references jeb lētākās zāles līdzvērtīgas iedarbības zāļu grupā.

Pie papildu informācijas ir iespēja skatīt norādes par lietošanu pacientiem, kuri ir vecāki par 75 gadiem, un par zāļu lietošanu sportā, kā arī papildus ir sniegta iespēja redzēt, vai zāles ir piemērotas bērniem līdz 18 gadu vecumam. Reģistrā pie zālēm ir informācija par to, vai konkrētās zāles ir vai nav apstiprinātas lietošanai bērniem.

Tāpat reģistrā ir iespējams kombinēt papildu atlasīšanas parametrus. Piemēram, atlasīt visas bērniem domātās zāles, kā arī atlasīt visas kompensējamās bērniem paredzētās zāles.

Reģistrā ir iespējams skatīt konkrētu zāļu pilnīgu informāciju - lietošanas instrukciju, zāļu aprakstu, iepakojumu, informāciju par atlikušajiem kompensējamo zāļu krājumiem lieltirgotavās un to, kurās lieltirgotavās zāles ir pieejamas, vēstules veselības aprūpes speciālistiem un izglītojošus materiālus par zāļu lietošanas riskiem un citu informāciju.

Norāde "Rādīt tikai iepakojumus, kam paziņota cena" nozīmē, ka ir uzsākta vai tiek turpināta šo zāļu iepakojumu izplatīšana Latvijā, jo reģistrācijas apliecības īpašniekam pirms zāļu izplatīšanas uzsākšanas ir jāinformē Zāļu valsts aģentūra par konkrēto zāļu cenu.

Piemēram, ja zāles ir reģistrētas, bet vēl nav sākta to izplatīšana Latvijā, šīm zālēm nav norādīta maksimāli pieļaujamā aptiekas cena, lai gan Reģistrā ir iekļautas pilnīgi visas reģistrētās zāles, arī tās, kuras dažādu apsvērumu dēļ netiek Latvijā izplatītas.

Zāļu reģistrs ir pieejams ZVA tīmekļa vietnes sānā esošā sadaļā "Zāļu reģistrs".

Zāļu reģistrs ir datubāze, kurā iekļauta oficiāla, aktuāla un visaptveroša informācija par Latvijā reģistrētām un izplatītām zālēm, ietverot arī Eiropā centralizēti reģistrētas zāles.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība SPKC sniedz padomus talkas dalībniekiem (+VIDEO)

Lai āra darbs sagādātu prieku, jums jāievēro vienkārši noteikumi.

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Lasiet arī

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenu izmaiņām nav vienotas tendences

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas valstu galvaspilsētās bija vērojamas atšķirīgas tendences degvielas cenām, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Sports Šilovs atvaira visus pretinieka metienus, Canucks iet tālāk (VIDEO)

Latvijas vārtsargs Artūrs Šilovs piektdien atvairīja visus pretinieka metienus, bet uzbrucējs Teodors Bļugers vienreiz meta pa vārtiem Nacionālās hokeja līgas (NHL) mačā, kurā viņu pārstāvētā Vankūveras "Canucks" komanda izcīnīja uzvaru.

Interesanti fakti 5. maijā Inženieru arsenāls Daugavpils cietoksnī svinēs gadadienu (+VIDEO)

Gada laikā Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs ir ieguvis labu praktisko pieredzi un plāno arvien aktīvāk strādāt.

Ekonomika Lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība pieaugusi par teju 10% (+VIDEO)

Eiropas Zaļais kurss un stingrāki vides noteikumi ietekmē nozari, liekot saimniekiem meklēt ilgtspējīgākus risinājumus.