Pētījums: Bērzu sulas no akas ūdens neatšķiras faktiski ne ar ko

Veselība
lsm.lv 11:32, 15.04.2020 5

Sācies bērzu sulu laiks, un, kā zināms, tradicionāli mēdz uzskatīt, ka tās ir teju brīnumlīdzeklis veselībai. Vai ir pamats domāt, ka tās patiesi pozitīvi ietekmē veselību?

 
Foto: LETA

"Bērzu sulas ir kokteilis, jo tajās ir atrodamas dažādas vielas," Latvijas Radio raidījumam "Zināmais nezināmajā" norādījusi Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" Riska novērtēšanas un epidemioloģijas nodaļas vecākā eksperte Elīna Ciekure.

"Vairākās vietās, kur ņēmām bērzu sulas, salīdzinājām tās ar ūdeni no akas. Sastāvs variēja nedaudz, daži elementi bija vairāk, daži mazāk, bet neko daudz tas neatšķiras," par pētījumā secināto stāstīja pētniece.

"Bērzs no augsnes uzņem to, ko vajag tam pašam. Daudzi no šiem elementiem ir tādi, ko vajag arī cilvēkam. Ir zināmi pozitīvi efekti vielām, ko satur bērzu sulas. Cilvēki bērzu sulas bieži dzer papildus ikdienā uzņemtajam šķidrumam. Tas ir pozitīvi, jo tādējādi uzņem vairāk šķidruma. Dzerot bērzu sulas, uzņemam arī bioloģiski aktīvās vielas un vitamīnus, kas varētu pozitīvi ietekmēt mūsu organismu," pauda Ciekure.

Vienlaikus pētniece norāda – lai uzzinātu, vai konkrētais produkts sniedz ko labu, vajadzētu veikt klīniskos pētījumus, taču bērzu sulām tādi nav veikti.

Ciekure skaidroja, ka nav arī pētījumu par bērzu sulām un iespējamo pesticīdu daudzumu tajās. Piesārņojums sulā var nonākt caur augsni, bet to ietekmē vairāki faktori – viens no tiem ir koka sakņu spēja uzsūkt vielas.

Tāpat piesārņojums var nonākt sulā no gaisa, ja to vāc atvērtā traukā, norādīja pētniece. Šādā traukā varētu nonākt pesticīdu daļiņas, ja sulu vāc tuvu laukam, kuru miglo.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (5)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Lasiet arī

Veselība Ik gadu Latvijā iznīcināšanai tiek nodotas aptuveni 4 t medikamentu (+VIDEO)

Zāles tiek klasificētas kā bīstamie atkritumi, atgādina farmaceite.

Sabiedrība Lielajā talkā sakoptas 1149 talkas vietas

Lielajā talkā sestdien sakoptas 1149 talkas vietas, aģentūru LETA informēja Lielās talkas organizatori.

Interesanti fakti Aptauja: Latvijā 47% iedzīvotāju saskārušies ar agresīvu braukšanu

Latvijā kopumā 47% iedzīvotāju saskārušies ar agresīvu braukšanu, aģentūru LETA informēja apdrošināšanas kompānijas pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.