Jautājam ārstam. Vai 2 pudeles alus ik vakaru ir alkoholisms?

Veselība
VS.LV 15:04, 14.03.2020 0

Vīrs katru vakaru izdzer divas pudeles alus. Lasot informāciju par alkohola atkarību, ir skaidrs, ka viņam ir problēmas. Sarunās ar otru pusīti noskaidroju, ka pēc smagās dienas gribas atslābt un atslēgt intensīvo smadzeņu darbību. Ja viņš neiedzer, tas naktīs neguļ. Vai tā ir alkohola atkarība? Vai man un viņam vajag uztraukties? Lāsma

 

Atbildot uz jautājumu par uzrādīto problēmu, es ieteiktu apmeklēt specialistu–narkologu vai psihiatru, jo redzu, ka alkohola lietošanai iemesls ir kaut kādas psiholoģiskas problēmas vai arī miega traucējumi. To varēs noteikt pēc speciālista konsultācijas, kas tad arī ieteiks piemērotāko palīdzību. Vai tā ir jau atkarība, nevaru pateikt, jo nav zināma sīkāka informācija. Taču alus lietošana vakaros, lai atslābinātos un varētu iemigt, nekādā ziņā šī vīrieša problēmas nerisina, bet gan tikai padziļina. Vēlos iedrošināt vērsties pēc palīdzības pie speciālista, konsultācijas pie psihiatra vai narkologa ir iespējamas bez ģimenes ārsta nosūtījuma, tie ir tiešās pieejamības speciālisti. Tāpat katrs pats var aizdomāties, vai viņš vai kāds no ģimenes locekļiem ar alkoholu neaizraujas par daudz. Ir daudzas pazīmes, kas var liecināt, ka aizraušanās ar alkoholu kļuvusi par atkarību. Tās var būt:- Dzeršana vienatnē.- Alkohola slēpšana dažādās vietās mājās.- Piedzeršanās jau pirms došanās uz bāru/ballīti.- Draugu un paziņu loka maiņa – tagad priekšroka tiek dota kompānijām, kurās iedzeršana ir norma.- Hroniski atmiņas traucējumi alkohola dēļ, nespēja atcerēties, kas notika, kad piedzēries.- Mainās raksturs un personība - parādās viegla aizkaitināmība un straujas garastāvokļa maiņas.- Dažādu attaisnojumu meklēšana, lai iedzertu – gribas relaksēties, bez alkohola nav jautri un tamlīdzīgi.- Attieksme pret personīgo higiēnu un ārējo izskatu kļūst pavirša un nevīžīga.- Cilvēks ir sācis melot par izdzertā alkohola daudzumu, samazinot to.- Ja iedzeršana kļūst par nepieciešamību, lai pārdzīvotu dienu.- Ja cilvēks kļūst noslēgts sevī un noslēpumains.- Savu pienākumu ignorēšana, atbildības zušana par svarīgām lietām.- Doma, ka nevarēs iedzert, rada stresu un paniku.- Tiek novērotas izmaiņas organismā pēc alkohola lietošanas jeb paģiru sindroma.- Nevēlēšanās un nespēja pārtraukt dzert.- Auto vadīšana dzērumā.Narkoloģe Ruta Lūciņa


Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Aptauja: Arvien mazāk iedzīvotāju ikdienā cenšas ierobežot sāls patēriņu

Nedaudz vairāk kā ceturtdaļa jeb 28% iedzīvotāju ikdienā cenšas ierobežot sāls patēriņu, kas ir par 9% mazāk nekā gadu iepriekš, un ir zemākais rādītājs pēdējo septiņu gadu laikā, liecina jaunākā Veselības indeksa pētījuma dati.

Veselība Latvijas ārsti un pacienti vienojās cīņā pret melanomu (+VIDEO)

"Diemžēl daudzi no mums vēl nesaprot, ka āda ir ne tikai lielākais, bet arī ļoti svarīgs orgāns".

Veselība Latvijā sāk piedāvāt īpaši saudzīgu redzes lāzerkorekciju

Procedūra, kas pazīstama kā uzlabotā virsmas ablācija (Advanced Surface Ablation, ASA) ir ļoti progresīvs veids, kā veikt fotorefraktīvo keratektomiju jeb radzenes pārveidošanu ar lāzeru. Tajā izmanto sarežģītus eksimēru lāzerus, kas spēj optimāli pielāgot procedūras gaitu, lai pārveidotu radzenes priekšējo virsmu un uzlabotu redzi.

Veselība Daudzām sievietēm svarīgākais: ko iesaka darīt Latvijas ginekologi (+VIDEO)

Regulāri vingrojot, iespējams nostiprināt muskulatūru.

Lasiet arī

Kriminālziņas Militāro mācību laikā gājis bojā NBS karavīrs

Ceturtdien ceļu satiksmes negadījumā militāro mācību laikā, gūstot ar dzīvību nesavienojamas traumas, miris Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīrs, VS.LV informēja NBS.

Pasaule Kijiva: Izjaukts krievu plāns maksimāli dziļi iespiesties Vovčanskā

Ukrainas karavīri izjaukuši Krievijas karaspēka plānu Harkivas apgabalā maksimāli dziļi iespiesties Vovčanskas pilsētas teritorijā un tur nostiprināties, aizstāvjiem turpinot pildīt kaujas uzdevumus pilsētas ziemeļu daļā un turot pretinieku uguns kontrolē, pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Pasaule Armēnija un Azerbaidžāna vienojas par strīdīgajiem robežas posmiem

Armēnija un Azerbaidžāna panākušas vienošanos par strīdīgajiem robežas posmiem, kas ir solis ceļā uz attiecību normalizēšanu.

Pasaule Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais Slovākijas prezidents Peters Pellegrīni.