• Imants,
  • Ingars,
  • Intars,
  • Rimants
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vērtēs idēju par droša attāluma noteikšanu no atkritumu dedzināšanas rūpnīcām

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 17:34, 12.05.2024


Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē 22.maijā vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par droša attāluma noteikšana no atkritumu dedzināšanas rūpnīcām.


Foto: LETA

Iniciatīvas autore Sigita Veide aicina noteikt, ka, izbūvējot atkritumu dedzināšanas rūpnīcas, tai skaitā jebkādas ar atkritumu dedzināšanu saistītas iekārtas ar enerģijas ieguves funkciju, ir jānodrošina šādu iekārtu izvietošana drošā attālumā no apdzīvotām un publiskām vietām. Veide vēlas noteikt, ka drošs attālums ir vismaz pieci kilometri no apdzīvotām vietām, kurās dzīvo vismaz 1000 iedzīvotāju.

Veides ieskatā, droša attāluma noteikšana no atkritumu dedzināšanas rūpnīcām ir būtisks sabiedrības veselības un vides aizsardzības jautājums. Tas saistās ar kancerogēnu vielu izplatības un vides piesārņojuma novēršanu, pasargājot sabiedrības veselību ilgtermiņā.

Vērtējot drošu attālumu no atkritumu dedzināšanas rūpnīcām, pētījumu dati liecinot, ka piecu kilometru rādiusā saslimstība ar onkoloģiskajām slimībām ir ievērojami augstāka.

Veide norāda, ka patlaban izvērtējumos par attālumu ir "ļoti necaurredzama, sasteigta un praktiski pusslepena procedūra", uzsverot, ka arī komunikācija ar sabiedrību ir "katastrofālā līmenī". "Tas ir nepiedodams formālisms un paviršība tik nopietnā jautājumā," pauž Veide.

Iniciatīvas autore uzskata, ka likumā noteikts minimālais attālums no atkritumu dedzināšanas rūpnīcām līdz tuvākajām apdzīvotajām vietām nodrošinās skaidrus vides aizsardzības un sabiedrības veselības standartus šai jomā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vāc parakstus par plašāku raidījumu ukraiņu valodā klāstu sabiedriskajos medijos

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par plašāku raidījumu ukraiņu valodā klāstu sabiedriskajos medijos

Sabiedrība Valodnieki nesaskata nepieciešamību filmējošus dronus dēvēt par «lidacīm»

Valodnieki nav saskatījusi nepieciešamību filmējošus dronus dēvēt par "lidacīm".

Sabiedrība Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums, kā dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu informācija.

Sabiedrība Dānijas brigāde piedalīsies NATO «Ziemeļu» divīzijā Ādažos (+VIDEO)

Skandināvijas valsts uzsvēra savu lomu Latvijas aizsardzībā.

Lasiet arī

Sabiedrība Maznodrošinātas mājsaimniecības azbestu saturošu šīferi var nodot bez maksas

Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) kampaņas "Ļauj vecajam azbesta jumtam aizbraukt!" laikā trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības var nodot azbestu saturošu šīferi bez maksas, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Ekonomika Ropažu atkritumu rūpnīca kalpos kā tūrisma un aktīvās atpūtas objekts (+VIDEO)

Ražotnes darbības īstenošanā tiks ievēroti gan saistošie Ministru kabineta noteikumi, gan jaunākajās Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvās.

Sabiedrība LVM: pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi

Pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi, lielākos apjomus sasniedzot pavasara un rudens mēnešos, liecina LVM publiskotā informācija.

Sabiedrība Iedzīvotāji bez maksas var atbrīvoties no spoguļu stikla

Ražotāju atbildības sistēmas uzņēmums "Zaļā josta" sadarbībā ar "Stikla servisu" rīko ikgadējo akciju, kurā līdz aprīļa beigām iedzīvotāji bez maksas var atbrīvoties no spoguļu stikla, informē rīkotāji.