• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Maksātnespēja 2024. gadā ļaus darbiniekiem izmaksāt vairāk naudas (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:20, 11.04.2024


Iesniegumi par prasījumu apmierināšanu tika izskatīti vidēji 19 dienu laikā.


Latvijā ir paplašināts darbinieku loks, kas var pretendēt uz izmaksu no garantiju fonda.

Minimālās algas palielināšanās no 2024. gada 1. janvāra no 620 eiro uz 700 eiro ietekmēs darbiniekiem izmaksājamo līdzekļu apjomu no garantiju fonda, pausts Maksātnespējas kontroles dienesta ziņojuma.

Maksātnespējas procesos, kas pasludināti no 2024. gada 1. janvāra, maksimālā no garantiju fonda piešķiramā bruto summa vienam darbiniekam palielināsies līdz 6 399,68 eiro (t.sk. Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu darba devēja likmes daļa). Maksātnespējas kontroles dienests nepārņem darba devēja parādus darbiniekiem, kā arī sedz tos tikai normatīvajos aktos noteiktajā apmērā. Atlikušajā daļā darbinieka prasījums tiek segts no parādnieka mantas.

Vienlaikus jāņem vērā, ka Maksātnespējas kontroles dienests darbiniekam nepiešķir vairāk naudas līdzekļus nekā viņam pienāktos, strādājot maksātnespējīgajā uzņēmumā, t.i., gadījumā, ja darbiniekam nesamaksātā darba alga ir bijusi mazāka par pusotru minimālo mēnešalgu mēnesī, darbinieks no garantiju fonda saņems naudas līdzekļus tādā apmērā, kāds aprēķināts grāmatvedībā par attiecīgo laika periodu.

Vidējais darbinieku prasījumu apmierināšanas iesnieguma izskatīšanas termiņš (attiecīgi arī naudas ieskaitīšana darbinieka kontā pēc lēmuma pieņemšanas) ir atkarīgs no parādnieka – darba devēja nodoto dokumentu kvalitātes un administratora profesionalitātes. 2023. gadā iesniegumi par darbinieku prasījumu apmierināšanu tika izskatīti vidēji 19 dienu laikā, kas ir par 21% īsākā termiņā nekā tas bija 2022. gadā un par 60% īsākā termiņā nekā tas bija 2021. gadā.

2023. gadā Maksātnespējas kontroles dienests no garantiju fonda izmaksāja naudas līdzekļus 1 261 954 eiro apmērā 62 maksātnespējīgo uzņēmumu 699 darbinieku prasījumu apmierināšanai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Lasiet arī