• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas vecāki vēlas saņemt bērnu pabalstus un vienlaikus strādāt (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:44, 10.03.2024


"Tas ir valstiski komplekss jautājums", - pauž Labklājības ministrija.


Latvijā tika īstenota ģimenes valsts pabalsta reforma.

Pašreiz par bērnu vecumā līdz pusotram gadam vienam no vecākiem tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts (BKP) – 171 eiro mēnesī; par bērnu vecumā no pusotra gada līdz diviem gadiem – 42,69 eiro mēnesī. Pabalsts 171 eiro apmērā nav pārskatīts kopš 2014. gada, savukārt otrs ir vēl senāks.

BKP ir noteikts kā prioritārais, tādēļ ka to saņem visi vecāki, neatkarīgi no tā, vai ir veiktas sociālās iemaksas, vai vecāks ir nodarbināts vai pirms bērna piedzimšanas nav strādājis, kā, piemēram, students. Minētā pabalsta palielināšana paredzēta jau no 2025. gada.

Labklājības ministrija (LM) piedāvā divus variantus:

-pārskatīt pabalstu par bērnu līdz pusotra gada vecumam, ņemot vērā patēriņa cenu izmaiņas, kopš pabalsts pēdējo reizi tika pārskatīts (apmēram 250 eiro mēnesī);

-sasaistīt pabalstu ar ienākumu mediānu, piemēram, pabalsts par bērnu līdz pusotram gadam varētu būt 50% apmērā no ienākumu mediānas (2025. gadā – 377 eiro).

Vienlaikus tiek apsvērta iespēja atteikties no pabalsta izmaksas par bērnu no pusotra līdz divu gadu vecumam (ar atrunu ievērot tiesiskās paļāvības principu un norādi par bērnudārzu pieejamību).

Vairums vecāku uzskata, ka bērna kopšanas atvaļinājuma laikā vecākam ir jādod iespēja piepelnīties, nezaudējot pabalstu, šādu nostāju pauž organizācija “Mammamuntetiem.lv”.

Organizācija uzsver, ka patlaban vecāks, kurš atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā un saņem bērna kopšanas pabalstu, drīkst piepelnīties, taču, ja gūtie ienākumi no paveiktā darba pārsniedz valstī noteiktās minimālās algas apmēru, viņš zaudē pusi no pabalsta.

“Jaunie vecāki bieži mums ir stāstījuši, ka bērna kopšanas atvaļinājuma laikā tāpat turpina piepelnīties, taču, lai nezaudētu pabalstu, gūtos ienākumus vai nu saņem “aploksnē”, vai atlīdzība tiek izmaksāta partnerim vai citam tuvam cilvēkam,” apgalvoja organizācijas vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Organizācijas pašas veiktajā aptaujā 95% vecāku atbildējuši, ka bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā vecākam jādod iespēja strādāt, nezaudējot pabalstu. 14% atbildējuši, ka turpina vai plāno turpināt strādāt bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā.

Aptauja veikta interneta portālā 2024.gada janvārī un februārī, tajā piedalījušies kopumā 645 respondenti, neveicot respondentu socioloģisko atlasi. Organizācija šo pozīciju plāno darīt zināmu un lūgt vērtēt LM un Saeimas atbildīgajām komisijām. LM parlamentārais sekretārs Reinis Uzulnieks atbildēja, ka tas ir valstiski komplekss jautājums un LM visu nevarot atrisināt, piebilstot, ka ministrija ir vērtējusi iespēju, ka cilvēks var piestrādāt bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā. Ja izdosies pārlikt bērnu kopšanas atvaļinājuma pabalstu uz pamata budžetu, tad LM redz iespēju, ka cilvēks var piestrādāt, noslēdzot līgumu ar darba devēju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Sabiedrība Vīķe-Freiberga: Vēl neesam paspējuši novākt visas vecās impērijas drupas

Latvijā vēl neesam paspējuši novākt visās vecās impērijas drupas, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Sabiedrība Siliņa izveido īpašu tematisko komiteju

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu par īpašas tematiskās komitejas saistībā ar Latvijas austrumu pierobežas sociālekonomisko attīstību un drošības stiprināšanu izveidošanu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai

Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai, liecina starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) publicētais jaunākais reitings.

Lasiet arī

Veselība Latvijas vecāki, mācot bērnus peldēt, uzticas profesionāļiem (+VIDEO)

Tiek attīstīta roku, kāju, muguras un arī vēdera muskulatūra, kā arī tiek stiprināta kardiovaskulārā veselība.

Sabiedrība Latvijā 6% skolēnu 10-11 gadu vecumā neprot lasīt

Latvijā 6% skolēnu desmit un 11 gadu vecumā neprot lasīt, trešdien preses konferencē žurnālistiem uzsvēra Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova.

Kriminālziņas Par bērnu pastrādātajiem noziegumiem atbildība gulstas uz pieaugušajiem

Par bērnu pastrādātajiem noziegumiem atbildība gulstas uz pieaugušajiem, komentējot pagājušajā nedēļā pusaudžu pastrādātās slepkavības, intervijā TV3 uzsvēra Bērnu slimnīcas Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra virsārste Karīna Beinerte.

Sabiedrība Latvijā reģistrēto jaundzimušo skaits 11 mēnešos sarucis par 12,2%

Latvijā pagājušā gada 11 mēnešos reģistrēti 13 043 jaundzimušie, kas ir par 12,2% jeb 1816 jaundzimušajiem mazāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie provizoriskie dati.