• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā izveidots anonīms uzticības tālrunis pedofiliem

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 18:38, 02.11.2023


Līdz mēneša beigām Latvijā darbosies jauns pilotprojekts - anonīma tālruņa līnija, kas paredzēta, lai sniegtu konfidenciālu palīdzību personām, kuras nomāc seksuālas domas un tieksme nepilngadīgām personām.



Pilotprojekta galvenais mērķis ir nodrošināt instrumentu, kas varētu savlaicīgi novērst bērnu seksuālu izmantošanu. Uz speciālo tālruņa numuru veiktais zvans ir pilnībā anonīms - netiek reģistrēts zvanītāja vārds, tālruņa numurs vai atrašanās vieta. Tālruņa zvanus pieņem profesionāls krīžu konsultants, kurš bez nosodījuma uzklausīs zvanītāju, pārrunās situāciju un informēs par iespējām saņemt palīdzību, lai novērstu iespējamo pāridarījumu. Uz tālruni aicināti zvanīt arī cilvēki, kuriem ir aizdomas par kāda sava tuvinieka neatbilstošu rīcību.

Ieslodzījumu vietu pārvaldes Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētu projektu "Resocializācijas sistēmas efektivitātes paaugstināšana" un "Bijušo ieslodzīto integrācija sabiedrībā un darba tirgū" vadītājs Māris Luste norāda, ka bērnu izmantošana ir ārkārtīgi sāpīga, nopietna un sensitīva tēma, tādēļ jāsaprot, ka cilvēks, kurš to apsver, visdrīzāk uzreiz nedosies pie speciālista, baidoties no nosodījuma. Līdz ar to, sniedzot iespēju ar konsultantu runāt attālināti un pilnīgi anonīmi, cer samazināt reālo pāridarījumu skaitu un ļaut zvanītājam saprast, kur viņš var vērsties pēc psiholoģiskas palīdzības.

Valsts probācijas dienesta Resocializācijas departamenta Probācijas programmu nodaļas vecākā eksperte Evija Burkovska skaidro, ka ir ārkārtīgi daudzi emocionāli, fiziski un pagātnes pieredzes aspekti, kādēļ cilvēkiem rodas seksuāla interese pret bērniem. Runājot par dzimumnoziegumiem, svarīga ne tikai vainīgo sodīšana, bet arī situācijas novēršana. Tādējādi tiek aiztaupītas ciešanas upurim un tiek savlaicīgi palīdzēts cilvēkam apzināti neveikt pāridarījumu.

"Šāds tālrunis ir viens no prevencijas rīkiem. Ne katrs, kurš izjūt seksuālu interesi pret bērniem, veiks dzimumnoziegumu. Daudziem no šiem cilvēkiem var palīdzēt atzīt, ka problēma eksistē, saprast kādi ir tās izraisītāji un, sadarbojoties ar profesionāļiem, iemācīties sevi kontrolēt un iekļauties sabiedrībā," viņa norāda.

Anonīmais tālrunis 28030030 ir pieejams līdz 30.novembrim un ir paredzēts pilngadīgām personām, kurām ir jautājumi vai bažas saistībā ar seksuālām domām vai rīcību pret bērniem. Paralēli pieejams arī Valsts bērnu tiesības aizsardzības inspekcijas uzticības tālrunis bērniem un pusaudžiem, kas piedzīvojuši seksuālu vardarbību - 116111.

Tālruņa pakalpojums tiek nodrošināts ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta "Bijušo ieslodzīto integrācija sabiedrībā un darba tirgū" finansējumu, ko sadarbībā ar Valsts probācijas dienestu realizē Biedrība "Skalbes".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijā izstrādās un ieviesīs atbalsta instrumentus vardarbības novēršanai

Labklājības ministrija (LM) izstrādās un ieviesīs atbalsta instrumentus ģimenes funkcionalitātes stiprināšanai, lai novērstu un mazinātu vardarbību pret bērniem ģimenē un ārpusģimenes aprūpē, kā arī vardarbību ģimenē pret pilngadīgām personām, paredz valdības otrdien apstiprinātie noteikumi.

Kriminālziņas Rosina apsūdzēt policistu par nepamatotu vardarbību pret aizturēto

Iekšējās drošības birojs (IDB) rosina prokuratūru apsūdzēt kādu Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes darbinieku par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, pielietojot vardarbību.

Sports Pieciem Kanādas hokejistiem uzrādīs apsūdzības par seksuālu vardarbību

Pieciem Kanādas hokejistiem, kuri pārstāvēja Kanādas valstsvienību 2018.gada pasaules junioru čempionātā, tiks uzrādītas apsūdzības seksuālās vardarbības lietā par notikušo 2018.gada pasaules čempionāta laikā.

Kriminālziņas No noziedzīgiem nodarījumiem Latvijā vidēji gadā cieš 523 bērni

Valdība šodien pieņēma zināšanai Labklājības ministrijas (LM) izstrādāto ziņojumu par bērnu stāvokli valstī 2021. un 2022.gadā.