• Didzis,
  • Gaidis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Stradiņa universitāte gatavos militāros ārstus (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 18:29, 17.10.2023


Apmācības notiks ar ASV pieredzējušu ekspertu palīdzību.


Amerikas armija ir uzkrājusi milzīgu pieredzi kaujas lauka medicīnā.

Rīgas Stradiņa universitātē tika atklāts kurss “Militārās medicīnas pamati” studiju programmā “Medicīna”, kas tapis sadarbībā ar Aizsardzības ministriju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, ziņo vietne mod.gov.lv.

Svinīgo kursa atklāšanas pasākumu apmeklēja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons un ASV armijas Eiropā un Āfrikā pārstāvji.

Zināšanas un prasmes militārajā medicīnā ir svarīgas, jo atšķirībā no ikdienas sadzīves apstākļiem, militāru bruņotu konfliktu un terorisma apkarošanas apstākļu gadījumā, atšķiras iegūto traumu specifika, darbības apstākļi, kā arī rīcības algoritmi. 2020. gadā apstiprinātā Valsts aizsardzības koncepcija paredz, ka RSU kopā ar Aizsardzības ministriju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem veido valsts militārās medicīnas padomi. Koncepcijā arī noteikts, ka katram Latvijas mediķim ir jāzina militārās medicīnas algoritmus un jābūt gataviem sadarboties ar militārajiem mediķiem. Attīstot militārās medicīnas virzienu, šajā studiju gadā kurss būs obligāts no 4. studiju gada visiem, kuri studē medicīnu, bet jau 2024./2025. studiju gadā kurss “Militārās medicīnas pamati” tiks integrēts arī citās veselības aprūpes studiju virziena programmās, piemēram, māszinību, fizioterapijas u.c. Plānots, ka tiks piedāvāta arī profesionālās pilnveides programma ārstiem.

Studiju kursu īsteno Rīgas Stradiņa universitātes Militārās medicīnas docētāju grupa, kura nodrošina teorētisko zināšanu apguvi un novērtēšanu, savukārt militārās medicīnas pamatprasmju apguve, pilnveide un novērtēšana tiek īstenota RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā. Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrs ir Nacionālās neatliekamās medicīniskās palīdzības tehniķu asociācijas (National Association of Emergency Medical Technicians (NAEMT)) autorizēts mācību centrs, kas mācību programmas īsteno, balstoties starptautiski atzītajos Kaujā cietušo taktiskās medicīniskās palīdzības (Tactical Combat Casualty Care) un Cietušo aprūpe civili taktiskos apstākļos (Tactical Emergency Casualty Care) standartos.

Praktiskās nodarbības notiek simulētā vidē, izmantojot dažāda veida uzdevumu trenažierus un augstas ticamības traumu simulatoru. Simulāciju scenāriju īstenošanā tiek izmantotas imersīvas tehnoloģijas, nodrošinot scenārijam atbilstošus ārējos vizuālos apstākļus, piemēram, uzbrukumu mežā, ēku drupas, satiksmes negadījums un citus apstākļus.

Kurss “Militārās medicīnas pamati” ir pirmais militārās medicīnas kurss atjaunotās Latvijas augstākās izglītības vēsturē, kā arī Rīgas Stradiņa universitāte ir pirmā universitāte Baltijas valstīs, kas integrē šādu saturu izglītības programmā. Paralēli Rīgas Stradiņa universitāte ir uzsākti vairāki ilgtermiņa projekti militārās medicīnas izglītības virzienā. Jau kopš 2017. gada Rīgas Stradiņa universitātē darbojas Militārās medicīnas pētījumu un studiju centrs, sniedzot ieguldījumu valsts kopējās drošības un aizsardzības spēju nodrošināšanā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Kā Daugavpils palīdz cilvēkiem ar īpašām vajadzībām

Daugavpilī ir vairāk nekā 9 tūkstoši cilvēku ar invaliditāti.

Sabiedrība Latvijā pareizticīgie svin Lieldienas

Šodien Latvijā tiek svinētas pareizticīgo Lieldienas.

Sabiedrība Uz Tallinas šosejas pie Ādažiem neliela lidmašīna veikusi avārijas nosēšanos

Sestdienas vakarā uz Tallinas šosejas pie Ādažiem neliela lidmašīna veikusi avārijas nosēšanos, apstiprināja Civilās aviācijas aģentūras (CAA) operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Sabiedrība Agresīvie autovadītāji Latvijā tiks sodīti ar dārgu apdrošināšanu (+VIDEO)

Ar huligānismu uz ceļa ir saskārušies lielais vairums Latvijas iedzīvotāju.

Lasiet arī

Pasaule Dānija plāno iesaukt armijā arī sievietes un pagarināt dienesta laiku

Dānija plāno palielināt jauniešu skaitu obligātajā karadienestā, iesaucot armijā arī sievietes un pagarinot dienesta laiku abiem dzimumiem no četriem mēnešiem līdz 11 mēnešiem, trešdien paziņoja premjerministre Mete Frederiksena.

Pasaule Puse vāciešu atbalsta obligātā karadienesta atjaunošanu

Aptuveni puse vāciešu atbalsta obligātā karadienesta atjaunošanu, liecina jauna aptauja.

Sabiedrība Virtuālais traumu simulators palīdzēs apmācīt militāros ārstus (+VIDEO)

Tas kļuva par pirmo Latvijas uzņēmuma vadīto konsorciju, kurš pieteicies Eiropas Aizsardzības fonda programmas grantam.

Sabiedrība Arī nākamajos VAD iesaukumos varētu rīkot obligāto atlasi

Pastāv liela iespējamība, ka arī nākamajos valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumos būs nepieciešams rīkot obligāto atlasi pēc nejaušības principa, atzina aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).