• Salvis,
  • Selva,
  • Venta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Make Room: Valdībai jāizstrādā vienota valsts valodas apguves sistēma

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 18:38, 06.10.2023


Valdībai būtu jāizstrādā vienota valsts valodas apguves sistēma, lai ikvienam Latvijā dzīvojošajam ārvalstniekiem, saņemot termiņuzturēšanās atļauju, ir iespēja vienotā sistēmā reģistrēties valsts valodas kursiem, norādīja organizācijas "Make Room" vadītājs, kustības "Par" izpilddirektors Miks Celmiņš.



Patlaban noris 2024.gada budžeta veidošana, kā arī jaunās valdības rīcības plāna izstrāde. Celmiņa ieskatā šobrīd visbūtiskāk būtu jaunajai Evikas Siliņas (JV) vadītājai valdībai noteikt valsts valodas apguvi par vienu no primārajiem valstiskajiem uzdevumiem. Pēc organizācijas vadītāja vārdiem, vienota sistēma spēs, kā citviet Eiropā, monitorēt valodas apguves iespēju pieejamību un kvalitāti.

Celmiņš uzskata, ka ikvienam ārvalstniekam Latvijā jau termiņuzturēšanās saņemšanas brīdī, ir jābūt iespējai reģistrēties latviešu valodas apguvei. "Pašreiz valodas apmācība ir atstāta pašplūsmā, kā tas ir bijis visus šos gadus kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas. Redzam, ka pašreizējā sistēma nestrādā un mūsu sabiedrības kopienu skaits, kuri pēc gadiem latviski nepratīs var tikai pieaugt, ja netiks nodrošināta iespēja latviešu valodu apgūt pieejami un ātri," apgalvo "Make Room" vadītājs.

2022.gadā Latvijā izsniegtas 18 477 pimreizējās termiņuzturēšanās atļaujas gan topošajiem studentiem, darba ņēmējiem, gan arī dažādu citu iemeslu dēļ. 2023.gada pirmajos sešos mēnešos jau izsniegtas gandrīz 14 tūkstošu termiņuzturēšanās atļaujas. Visvairāk termiņuzturēšanās atļaujas šajā un iepriekšējā gadā izsniegtas Ukrainas pilsoņiem, bet otrajā vietā ierindojas Indijas un trešajā Uzbekistānas pilsoņi, atsaucoties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem, norāda organizācijas vadītājs. Izsniegto termiņuzturēšanās atļauju skaits ik gadu pieaug un nav pamata domāt, ka tas varētu samazināties, secina Celmiņš.

Pieaugot mūsu sabiedrības jaunpienācēju skaitam arvien būtiskāka kļūst Latvijas valsts rīcība šo ārvalstnieku efektīvā iekļaušanā mūsu kopējā Latvijas sabiedrībā, uzskata ''Make room'' vadītājs, norādot, ka svarīgākais no visiem iekļaujošas sabiedrības veidošanas mehānismiem ir latviešu valodas apguves nodrošināšana.

Pēc Celpiņa vārdiem, iepriekšējā valdība savā rīcības plānā neparedzēja ne būtisku finansējuma pieaugumu valsts valodas apguves nodrošināšanai, ne arī ārvalstnieku integrācijas pasākumiem. Iepriekšējās valdības rīcības plāns paredzēja niecīgu finansējumu valodas apguves nodrošināšnai, paredzot, ka aptuveni 400 cilvēkiem gadā būtu iespēja latviešu valodu apgūt.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Tetovēšanas meistars

Viss par jūsu sapņu profesiju vai kur doties, lai kļūtu par tetovētāju

Sabiedrība Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība «BB ir proraška ka jv un progkomunisti»: soctīklos par ārlietu ministri (+VIDEO)

Baiba Braže tiek apsūdzēta kopējās Baltijas diplomātijas graušanā.

Sabiedrība Kamēr daļā Latvijas gaidāms negaiss, Austrumlatvijas mežos pieaug ugunsbīstamība

Šonakt un svētdien daļā Latvijas gaidāms pērkona negaiss, bet tikmēr valsts austrumos mežos ir augsta ugunsbīstamība, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognoze.

Lasiet arī

Sabiedrība Pieaug nepietiekamu valsts valodas zināšanu dēļ atbrīvoto skolotāju skaits

Nepietiekamu valsts valodas zināšanu dēļ kopš šī mācību gada sākuma no amata pienākumu pildīšanas atbrīvoti jau 45 pedagogi, liecina Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) apkopotā informācija.

Kultūra Valodnieki iesaka vārdu «izglītojamais» aizstāt ar jēdzienu «izglītības guvējs»

Valodnieki iesaka vārdu "izglītojamais" aizstāt ar jēdzienu "izglītības guvējs", aģentūra LETA uzzināja Valsts valodas centrā (VVC).

Sabiedrība Kultūras ministrija: Ukrainas iedzīvotāji turpinās meklēt patvērumu Latvijā

Valdība plāno atbalstīt Kultūras ministrijas (KM) rosināto finansējuma pārdali 4,6 miljonu eiro apmērā latviešu valodas mācību nodrošināšanai Ukrainas iedzīvotājiem, izriet no KM sagatavotā rīkojuma projekta, kas pieejams Tiesību aktu portālā.

Sabiedrība Sabiedrība latviešu valodas lietojumu medijos vērtē kā kvalitatīvu

Sabiedrības skatījumā latviešu valodas lietojums Latvijas medijos kopumā ir pareizs, saprotams, pilnvērtīgs un kvalitatīvs, pauda Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāvji, komentējot jaunāko "Latvijas Fakti" pētījumu par latviešu valodas lietojumu un kvalitāti elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos un interneta vietnēs.