• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nākamnedēļ izlems «Par Latvijas nepievienošanos Stambulas konvencijai» (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 10:52, 09.09.2023


Starptautiskā dokumenta pretinieki apelē pie demogrāfiskās krīzes valstī.


Stambulas konvencijai visvairāk pretinieku ir dienvidu valstīs, piemēram, Armēnijā.

60 parlamenta deputāti balsoja par lēmuma projektu “Par 12 973 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma “Par Latvijas nepievienošanos Stambulas konvencijai” turpmāko virzību” iekļaušanu nākamās sēdes darba kārtībā. Pret balsoja tikai 9 "PRO" un 2 "JV" deputāti.

"Kāpēc viņu nevajag ratificēt? - uzrunāja kolēģus deputāts Mārcis Jencītis (LPV), -Pirmām kārtām tāpēc, ka Stambulas konvencija nav panaceja, kas nozīmē brīnumainu, iedomātu līdzekli pret visām kaitēm. Un tam ir pierādījumi. Pēc Eurostat 2022. gada datiem, kas ir publicēti par vardarbību pret sievietēm, ir norādīts, ka sievietes, kuras ir piedzīvojušas fizisku un seksuālu vardarbību, tādās valstīs kā Francija, Austrija, Nīderlande ir krietni augstāka nekā Latvijā, un tās ir valstis, kuras ir pievienojušās Stambulas konvencijai krietni ātrāk. Piemēram, Francija - 2014. gadā, Nīderlande – 2015. gadā un Francija – 2013. gadā. Zviedrijā , kas ir ļoti aktīva sieviešu tiesību veicinātāja, uz vienu iedzīvotāju ir lielākais izvarošanu skaits Eiropā. Šī ir taisnība, es nezinu, kāpēc rečekisti to sauc par daļēju patiesību, acīmredzot viņi savādākā veidā skaita.

Otrais – tā ir vēl viena konvencija, kas veicinās birokrātisko slogu, vēl viena konvencija daudzām konvencijām, kurām ir pievienojusies Latvija, kas vairo ne tikai birokrātisko slogu, bet neizpildāmus dažādus noteikumus, un Latvija (šo es aicinu piefiksēt) jau 1992. gadā ir pievienojusies ANO konvencijai par jebkāda veida sieviešu diskriminācijas izskaušanu. Š ī konvencija jau visu ir pateikusi par vardarbības pret sievietēm izskaušanu. Stambulas konvencijas mērķis ir papildus iekļaut sociālās dzimtes jēdzienu un pieprasīt to mācīt arī skolās. Starp citu, jau arī tagad ir veiktas izmaiņas likumos, lai iestātos pret vardarbību pret sievietēm, pret vardarbību vispārīgi, un, proti, ir grozījumi Kriminālprocesa likumā, Civillikumā, “Par policiju” likumā, Sociālo pakalpojumu, Sociālās palīdzības likumos un tā tālāk, un tā joprojām.

Un trešais iemesls, kāpēc nevajag ratificēt un kāpēc katram būtu jāņem īpaši tiem deputātiem, kuru vēlētājs ir konservatīvs, būtu jāņem vērā nacionālās intereses un demogrāfija. Ja pēdējos gadus Latvijā demogrāfija Latvijā ir katastrofāli kritusi un mēs esam pēdējā vietā Eiropā faktiski nepārtraukti, tad šīs demogrāfijas bezdibenis turpinās, un, proti, proti, šajā gadā pirmajos piecos mēnešos dzimstība ir par 50 procentiem mazāka, vēl mazāka par 1022 jaundzimušajiem nekā pagājušajā gadā. Tātad mēs dodamies pretī demogrāfijas bezdibenim, un mēs nevaram atļauties arī turpmāk ģimenes noārdīšanas politiku turpināt".

"Kā jaunās valdības veidotāja jau minēja, šādā veidā tiks veicināta demogrāfija Latvijā. Vai tās ir nacionālās intereses? Vai tā nav savas valsts atdošana trešo valstu pilsoņiem un iebraucējiem?" - retoriski jautāja M.Jencītis.

Balsojums par Stambulas konvenciju varētu būt liels pārbaudījums jaunajai koalīcijai, galu galā Zaļo zemnieku savienība, kas solīja atbalstu Evikas Siliņas valdībai, iepriekš sevi pozicionējusi kā tradicionālo vērtību aizstāvi.

Krišs Ziverts


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Lasiet arī

Sabiedrība Nosaka steidzamību likumprojektam par Stambulas konvencijas ratifikāciju

Saeimas vairākums šodien noteica steidzamību likumprojektam, kas paredz Latvijā ratificēt tā dēvēto Stambulas konvenciju jeb Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.

Sabiedrība Opozīcija savāc 34 deputātu parakstus, lai mēģinātu panākt referendumu

Opozīcijas politiskie spēki ir savākuši 34 Saeimas deputātu parakstus, lai mēģinātu panākt referenduma ierosināšanu par šodien Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Notariāta likumā par partnerības institūta ieviešanu, aģentūru LETA informēja "Apvienotā saraksta" (AS) pārstāvji.

Sabiedrība Stambulas konvencijas ratifikācijas likumprojektu nodod Juridiskajai komisijai

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās likumprojektu, kas paredz Latvijā ratificēt tā dēvēto Stambulas konvenciju jeb Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.

Sabiedrība Saeimā nonācis Stambulas konvencijas ratifikācijas likumprojekts

Saeimā iesniegts valdības pagājušajā nedēļā atbalstītais likumprojekts, kas paredz Latvijā ratificēt tā dēvēto Stambulas konvenciju jeb Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.