• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Stambulas konvencijas ratifikācijas likumprojektu nodod Juridiskajai komisijai

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:42, 09.11.2023


Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās likumprojektu, kas paredz Latvijā ratificēt tā dēvēto Stambulas konvenciju jeb Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.


Foto: LETA

Stambulas konvencijas ratifikāciju atbalsta tikai koalīcijas frakcijas, opozīcijai pret to iebilstot. Saeimas Prezidijs rosināja likumprojektu nodot Ārlietu komisijai, bet šajā komisijā koalīcijai nav vairākuma.

Deputāts Edmunds Jurēvics (JV) izteica priekšlikumu minēto projektu nodot Juridiskajai komisijai, par to izraisot diskusijas. Notika balsojums, bet opozīcijas deputāti uzskatīja, ka ir veikts balsojums par nodošanu Ārlietu komisijai.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs, opozīcijas politiķis Rihards Kols (NA) vaicāja, vai starptautisko līgumu ratificēšana ekskluzīvi nav Ārlietu komisijas kompetence. Deputāta ieskatā, tā ir prakse, ka jebkura starptautiska līguma un to ratifikācija ir Ārlietu komisijas kā atbildīgās komisijas kompetence.

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS), atsaucoties uz Juridiskā biroja skaidrojumu, atbildēja, ka tā ir parlamenta izšķiršanās.

Aicinot neatbalstīt tālāku konvencijas virzību, deputāte Linda Matisone (AS) teica, ka Stambulas konvencijas ratifikāciju atbalstošie politiķi mierinot sabiedrību, ka konvencijas strīdīgās normas varēs neitralizēt, pieņemot pie tās atrunas un deklarācijas, bet Stambulas konvencijas 78.pants aizliedzot izdarīt atrunas, un izņēmumi ir tikai atsevišķi konvencijas panti.

Opozīcijas deputāte minēja, ka Polija bija pirmā valsts, kura ratificēja Stambulas konvenciju ar deklarāciju, bet pret to iebildumus izteica vairākas Stambulas konvencijas dalībvalstis, kuras norādīja, ka deklarācija patiesībā esot slēpta atruna. ''Politiķu solījumi par atrunu vai deklarāciju pievienošanu pie Stambulas konvencijas ar nolūku neitralizēt ideoloģiski strīdīgos pantus ir vai nu nezināšanas un nekompetences pazīme, vai tīša maldināšana,'' apgalvoja Matisone.

Atbilstoši valdošās koalīcijas iecerei, konvenciju paredzēts apstiprināt ar atrunu, ka tās īstenošanā Latvija piemēros Satversmē ietvertās vērtības, principus un normas, īpaši attiecībā uz cilvēktiesību aizsardzību, sieviešu un vīriešu līdztiesību un laulības, ģimenes, vecāku un bērnu tiesību aizsardzību un atbalstu.

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) uzsvēris, ka, virzot konvenciju ratificēšanai, tiek norādīts, ka konvencijā iekļautais un pretrunīgās diskusijās izmantotais termins "sociālais dzimums" nekādi nav saistīts ar pienākumu ieviest kādu citu izpratni par dzimumu Latvijas tiesību un izglītības sistēmā. Tas noteikti neuzliek par pienākumu citādi interpretēt Satversmē noteiktās normas un vērtības. "Ir jāsaprot, ka sociālā dzimuma kontekstā mēs runājam tikai un vienīgi par sievieti un vīrieti," uzsvēra Augulis.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Lasiet arī

Sabiedrība Nosaka steidzamību likumprojektam par Stambulas konvencijas ratifikāciju

Saeimas vairākums šodien noteica steidzamību likumprojektam, kas paredz Latvijā ratificēt tā dēvēto Stambulas konvenciju jeb Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.

Sabiedrība Opozīcija savāc 34 deputātu parakstus, lai mēģinātu panākt referendumu

Opozīcijas politiskie spēki ir savākuši 34 Saeimas deputātu parakstus, lai mēģinātu panākt referenduma ierosināšanu par šodien Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Notariāta likumā par partnerības institūta ieviešanu, aģentūru LETA informēja "Apvienotā saraksta" (AS) pārstāvji.

Sabiedrība Saeimā nonācis Stambulas konvencijas ratifikācijas likumprojekts

Saeimā iesniegts valdības pagājušajā nedēļā atbalstītais likumprojekts, kas paredz Latvijā ratificēt tā dēvēto Stambulas konvenciju jeb Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.

Sabiedrība Valdība atbalsta Stambulas konvencijas ratifikācijas likumprojektu

Valdība šodien atbalstīja likumprojektu, kas paredz Latvijā ratificēt tā dēvēto Stambulas konvenciju jeb Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.