• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pēdējais pirmskara Latvijas vācietis nosvinējis 99. dzimšanas dienu (VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 10:05, 21.07.2023


Video intervijā mazākumtautību aktīvists stāsta par savu dzīvi, Latvijas pagātni un nākotni.


Jānis vienmēr ir pozitīvs un atvērts jaunām lietām.

Jānis (Johann) Danoss - šī ir unikāla persona.

Kad viņš gāja Rīgas vācu tautskolas pirmajā klasē, bija parlamentārās republikas laiks. Pusaudža gados viņš bija liecinieks Kārļa Ulmaņa Latvijas uzplaukumam. Kad nāca padomju okupācija, viņam jau bija 16 gadu. Taču viņš netika izsūtīts ne uz Sibīriju, ne uz Trešo Reihu. Otrā pasaules kara laikā etniskais vācietis Danoss netika iesaukts leģionā.

Tāpat kā daudziem 20. gadsimta trīsdesmito gadu zēniem, viņam patika radio darbs, tāpēc visu karu strādāja par radiomehāniķi, bet pēc kara strādāja VEF rūpnīcā.

Bet pats galvenais, Danoss bija sava veida "laimīgās biļetes" - Ungārijas Karalistes pases - īpašnieks. Šī valsts sākumā tika uzskatīta par Vācijas sabiedroto, pēc tam par PSRS satelītu.

Pēc Jāņa teiktā, viņa ģimene nāk no Transilvānijas sakšu subetniskās grupas. Šī vāciski runājošā nacionālā minoritāte ir dzīvojusi Karpatu kalnos kopš Austrijas-Ungārijas laikiem. Tāpēc viņa vecākiem, kuri apmetās uz dzīvi Latvijā 20. gadsimta 20. gados, izdevās saglabāt dokumentus, kas liktenīgajos Latvijas gados statusu padarīja vairāk vai mazāk normālu.

Atmodas laikā Danosa kungs patiesībā bija vienīgais vācietis, kurš atcerējās pirmskara laikus. Citi viņa vadītās vācu kultūras biedrības biedri Latvijā ieradās no Krievijas. Deviņdesmitajos gados Danoss bija aktīvs Latvijas mazākumtautību sanāksmju dalībnieks.

Savā ikdienā Jānis atšķiras no vairuma senioru – ilgus gadus aktīvi nodarbojas ar fotografēšanu, uz "tu" ar datoru.

Savā garajā video intervijā Danosa kungs stāsta par savu interesanto dzīvi un aicina mīlēt Latviju.

Voldemārs Вurkevics


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Viens no saspīlējuma iemesliem sabiedrībā ir sociālās atmiņas jautājumi

Viens no galvenajiem saspīlējuma iemesliem Latvijas sabiedrībā ir vairāki sociālās atmiņas jautājumi, piemēram, par Otro pasaules karu un padomju okupāciju, norādīts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotajā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.

Kultūra Ar filmu - «dzēstu jebkādu nostaļģiju pēc «labajiem padomju laikiem»‎ (+VIDEO)

"Vēsture rāda, ka Krievijas neierobežotā agresivitāte mēdz novest pie pussabrukšanas perioda".

Sabiedrība Aicina atņemt valsts apbalvojumus sešiem Kirhenšteina valdības locekļiem

Pieminot Komunistiskā terora upuru piemiņas dienu, biedrība "Publiskās atmiņas centrs" aicina Valsts prezidentu un Ordeņu kapitulu jau pēc nāves atņemt valsts apbalvojumus sešiem pirms vairāk nekā 80 gadiem veidotās Augusta Kirhenšteina valdības locekļiem.