• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas Banka rīkos diskusiju - Inflācija: toreiz un tagad

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 01:47, 14.12.2022


Latvijas Banka šodien rīkos ekspertu sarunu "Inflācija: toreiz un tagad", pavēstīja Latvijas Bankas pārstāvji.

Diskusija no plkst.14 līdz 16 notiks klātienē Latvijas Bankas telpās Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 1B, kā arī to varēs vērot tiešraidē vietnē "makroekonomika.lv".

Ekspertu saruna veltīta aktuālākajai tēmai ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas un pasaules mērogā - strauji augošajai inflācijai un tās iemesliem.

Centrālajā bankā atzīmē, ka šogad oktobrī cenas bija vidēji par 21,8% augstākas nekā pirms gada, pārsniedzot 2009.gada cenu kāpuma pīķi, turklāt paredzams, ka situācija būs saspringta vēl kādu laiku, globālajām energoresursu un pārtikas cenām saglabājoties augstām.

Sabiedrībai joprojām nav skaidrs - šis ir 2009.gada augstās inflācijas scenārija atkārtojums vai šoreiz inflācijas iemesli un līdz ar to pielietojamie tās savaldīšanas risinājumi ir citi. Latvijas Bankas rīkotajā ekspertu sarunā tiks apskatīta pašreizējā inflācija no vairāku to ietekmējošo faktoru viedokļa - enerģijas cenu kāpuma, pārtikas cenām, situācijas darba tirgū, kā arī no fiskālās un monetārās politikas puses, skaidro Latvijas Bankā.

Uz diskusiju aicināti attiecīgo jomu vadošie eksperti, kuri sniegs ieskatu cenu attīstības tendencēs un prognozēs. Tiks spriests, ko šoreiz darīt, lai iespējami ātri un nesāpīgi savaldītu augsto cenu skrējienu.

Ekspertu sarunu moderēs Latvijas Bankas ekonomists, Monetārās politikas pārvaldes vadītāja vietnieks Mārtiņš Bitāns.

Sarunu ievadīs Bitāna ieskats šā gada inflācijas tendencēs Latvijā, skaidrojot inflācijas iemeslus kā globālā, tā arī vietējā līmenī, salīdzinot tās ar norisēm "trekno gadu" krīzes laikā 2009.gadā un mēģinot saprast, ko gaidīt tuvākajā un tālākajā nākotnē. Tiks vērtēts arī tas, kā inflāciju ietekmēja iepriekšējo gadu centrālo banku īstenotā atbalstošā monetārā politika.

Ekspertu sarunā piedalīsies "Figure Baltic Advisory" vadošā konsultante un valdes locekle Anta Praņēviča, kura komentēs, kā augsta inflācija ietekmē attiecības starp darba devējiem un darba ņēmējiem, ko saistībā ar darba samaksu pieprasa darbinieki un ko var atļauties uzņēmēji.

Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja, vadošā pētniece Ingūna Gulbe, sniegs ieskatu, kā globālās norises ietekmē pārtikas cenas Latvijā, un kad pārtikas cenu kāpums apstāsies globāli un Latvijā.

"SEB banka" Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš vērtēs, kā finanšu tirgus dalībnieki vērtē centrālo banku iepriekšējo ietekmi uz inflācijas kāpumu un pašreizējos centienus ierobežot inflāciju, kā arī, cik ilgi un cik strauji procentu likmes kāps turpmāk, un cik ilgi tās saglabāsies augstā līmenī.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) izpilddirektors Jānis Miķelsons analizēs, kādas un cik noturīgas ir pašreizējās cenu tendences globālajos energoresursu tirgos, Eiropā un Baltijas reģionā, cik cieša ir saistība starp globālo energoresursu cenām un to, ko mājsaimniecības "jūt" savos maciņos.

Bankas "Citadele" ekonomists, Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) loceklis Mārtiņš Āboliņš sniegs atbildes uz vairākiem jautājumiem - kā līdzšinējais valsts atbalsts uzņēmumiem un mājsaimniecībām ir ietekmējis inflāciju Latvijā, un cik efektīvi ar inflāciju var cīnīties ar fiskālās politikas palīdzību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Lasiet arī

Sabiedrība Zosēnu pagasts ceļu infrastruktūru atjaunos par valsts līdzekļiem (+VIDEO)

Jauno laidumu spriegos, izbūvēs izolāciju un asfaltbetona segumu.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Sabiedrība Par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts deputāts Ainārs

Piektdien par jauno Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts bijušais Ozolnieku novada deputāts Uldis Ainārs (JV).

Sabiedrība Nākamā nedēļa gaidāma mākoņaināka, septembra beigās kļūs krietni vēsāks

Nākamnedēļ Latvijā sauli biežāk aizsegs mākoņi un reizēm gaidāms lietus, savukārt septembra pēdējās dienās un oktobra sākumā laiks kļūs rudenīgi drēgns, prognozē sinoptiķi.