• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Akciju cenas pārsvarā krītas bažās par recesiju, naftas cenas kāpj

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 02:40, 17.05.2022


Ņujorka, 17.maijs, LETA--AFP. Akciju cenas Volstrītā un Eiropas biržās pirmdien pārsvarā kritās pēc vāju Ķīnas ekonomikas datu publicēšanas, kas pastiprināja bažas par recesiju augstas inflācijas un augošu procentlikmju apstākļos.

Ņujorka, 17.maijs, LETA--AFP. Akciju cenas Volstrītā un Eiropas biržās pirmdien pārsvarā kritās pēc vāju Ķīnas ekonomikas datu publicēšanas, kas pastiprināja bažas par recesiju augstas inflācijas un augošu procentlikmju apstākļos.

Ķīnas mazumtirdzniecības apgrozījums aprīlī kritās par 11,1% gada griezumā, bet rūpnieciskā ražošana saruka par 2,9%, kas bija sliktākais rezultāts kopš 2020.gada marta.

Ķīnas ekonomikas stāvokli pasliktināja Covid-19 lokdauni, sevišķi Šanhajā, kuru dēļ ir slēgtas fabrikas un apturēta ostu darbība.

"Noskaņojums turpina būt piesardzīgs (..) jo kļūst arvien redzamāk, ka Ķīnas ekonomika pašlaik paliks nomākta, Covid-19 ierobežojumu radītajam ļaunumam diez vai būtiski uzlabojoties pat vasarā," sacīja "CMC Markets UK" analītiķis Maikls Hjūsons.

"ACY Securities" ekonomists Klifords Benets sacīja, ka "ir ļoti reāls risks, pat iespējamība, ka ASV, Eiropā un Ķīnā vienlaikus un praktiski nekavējoties iestātos trīskārša recesija".

Bijušais ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) vadītājs Bens Bernanke brīdināja par iespējamiem "stagflācijas" tipa ekonomikas apstākļiem un paziņoja, ka FRS tagadējā vadītāja Džeroma Pauela laikā ir pārāk ilgi gaidījusi, lai vērstos pret inflāciju.

Preču tirdzniecībā kviešu cenas pieauga līdz rekordlīmenim pēc tam, kad Indija aizliedza kviešu eksportu, jo ārkārtīgi karsts laiks martā negatīvi ietekmējis ražu. Kviešu cena Eiropas tirgū palielinājās līdz 435 eiro par tonnu.

Kviešu cena pasaules tirgū strauji palielinājusies kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, kas līdz šim nodrošināja 12% no kopējā kviešu eksporta pasaulē.

Naftas cenas pieauga, tirgum fokusējoties uz piegāžu traucējumu riskiem saistībā ar ES valstu virzību uz Krievijas naftas importa aizliegšanu Ukrainas kara dēļ. 

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" pirmdien pieauga par 0,1% līdz 32 223,42 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 0,4% līdz 4008,01 punktam, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 1,2% līdz 11 662,79 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 pirmdien pieauga par 0,6% līdz 7464,80 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 samazinājās par 0,5% līdz 13 964,38 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 saruka par 0,2% līdz 6347,77 punktiem.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena pirmdien pieauga par 3,4% līdz 114,20 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā kāpa par 2,4% līdz 114,24 dolāriem par barelu.

Eiro vērtība pret ASV dolāru pirmdien pieauga no 1,0412 līdz 1,0436 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru kāpa no 1,2262 līdz 1,2323 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās no 129,22 līdz 129,08 jenām par dolāru. Eiro vērtība pret britu mārciņu kritās no 84,91 līdz 84,67 pensiem par eiro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā sāks īstenot CO2 emisiju samazināšanas projektu

No šodienas Rīgas pašvaldība kopā ar vairākām citām Eiropas pilsētām piedalīsies "NetZero Pilot Cities" projektā ar mērķi veicināt CO2 emisiju samazināšanu pilsētā.

Sabiedrība Latvijā sākas līdaku spiningošanas un makšķerēšanas no laivām sezona

Šodien Latvijā tiek atklāta līdaku spiningošanas un makšķerēšanas no laivām sezona, kas turpināsies līdz pat ledus uzsalšanai.

Sabiedrība Ādažu poligonā notiks militārās mācības CAT 24

No šodienas līdz 4.maijam Ādažu militārajā poligonā notiks NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadīto militāro mācību "CAT 24" aktīvā fāze, informē Nacionālie bruņotie spēki.

Sabiedrība Simtiem velosipēdistu Rīgā devušies «Kritiskās masas» velobraucienā

Rīgā šodien vairāki simti velobraucēju devušies tradicionālajā "Kritiskās masas" velobraucienā.

Lasiet arī

Pasaule Kolumbija pārtrauc diplomātiskās attiecības ar Izraēlu

Kolumbijas prezidents Gustavo Petro trešdien pavēstīja, ka viņa valsts pārtrauc diplomātiskās attiecības ar Izraēlu tās valdības, kā sacīja prezidents, īstenotās genocīda politikas dēļ.

Sabiedrība Cilvēki pērk taksometru vaučerus Rīgas lidostā, bet ne pārāk daudz

Cilvēki pērk taksometru vaučerus Rīgas lidostā, bet ne pārāk daudz, aģentūrai LETA sacīja Rīgas lidostas valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa.

Ekonomika Daugavas HES izstrādāts lielākais apjoms pēdējo 25 gadu laikā (+VIDEO)

Latvija ir labā ceļā uz atjaunojamās enerģijas mērķu sasniegšanu.

Ekonomika Gulbe: Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī

Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī, ja vien nenotiks kādi satricinājumi, intervijā aģentūrai LETA atzina Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.