• Henriete,
  • Henrijs,
  • Jete
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Būs pieejams tiesas spriedums "Conexus" strīdā ar SPRK par lēmumu atteikt pagarināt sertificēšanas nosacījumu izpildes termiņu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 02:45, 15.01.2021


Rīga, 15.janv., LETA. Šodien būs pieejams tiesas spriedums AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") strīdā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK) par tās lēmumu atteikt pagarināt sertificēšanas nosacījumu izp...
Rīga, 15.janv., LETA. Šodien būs pieejams tiesas spriedums AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") strīdā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK) par tās lēmumu atteikt pagarināt sertificēšanas nosacījumu izpildes termiņu, aģentūru LETA noskaidroja Administratīvājā apgabaltiesā.

Iepriekš vēstīts, ka "Conexus" uzskata, ka ir darījusi visu iespējamo, lai sertificēšanas lēmuma nosacījumus izpildītu savlaicīgi, savukārt SPRK nav ņēmusi vērā apstākļus, kurus "Conexus" tiešā veidā nevar ietekmēt, lai sertificēšana pilnībā noslēgtos.

Ar lūgumu SPRK pagarināt sertificēšanas nosacījumu izpildes termiņu "Conexus" vērsās pērn 12.decembrī. Tas notika laikā, kad abi tā brīža uzņēmuma akcionāri "Marguerite Gas I" ("Marguerite") un "Gazprom" bija sākuši akciju atsavināšanas procesu, bet bija skaidrs, ka tam ir nepieciešams ilgāks laiks, ņemot vērā procesā iesaistītās puses un objektīvos apstākļus. "Conexus" lūdza regulatoru pagarināt sertificēšanas lēmumā noteikto nosacījumu izpildes termiņu vismaz līdz 2020.gada 1.jūlijam. Taču SPRK vien šogad aprīlī nolēma atteikt pagarināt termiņu un izteica kompānijai brīdinājumu, norādīja uzņēmuma pārstāvji.

"No savas puses esam darījuši visu iespējamo, lai izpildītu sertificēšanas prasības, neskatoties uz to, ka joprojām norit tiesvedības process par šo nosacījumu tiesiskumu pēc būtības. Tāpēc esam vērsušies ar pieteikumu tiesā, kurā lūdzam izvērtēt regulatora pieņemtā lēmuma pamatotību un lemt par piemērotā brīdinājuma atcelšanu un sertificēšanas nosacījumu izpildes termiņa pagarināšanu," pauda "Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne, uzsverot, ka sertificēšanas izpildes termiņa ievērošana ir atkarīga ne tikai no "Conexus" un tās akcionāriem, bet arī no valsts lēmumiem.

Viņa skaidroja, ka Ministru kabinets lemj par valstij piekrītošo pirmpirkuma tiesību izlietošanu uz pārdodamajām "Conexus" akcijām, un gadījumā, ja šīs pirmpirkuma tiesības netiek izlietotas, par darījuma akceptēšanu, ņemot vērā valsts drošības apsvērumus. "Ja dažādu ārējo faktoru dēļ šis lēmumu pieņemšanas process ieilgst, ir kopsakarīgi lemt par noliktā termiņu pagarinājumu," pauda Kotāne.

"Conexus" pārstāvji norādīja, ka ir pierādījies, ka attiecīgo Ministru kabineta lēmumu pieņemšanas process turpinājies ilgāk nekā trīs mēnešus, jo "Marguerite" informēja valdību par akciju atsavināšanas līguma noslēgšanu 2019.gada 4.decembrī, savukārt Ministru kabinets gala lēmumu par šo darījumu pieņēma 2020.gada 10.martā.

Savukārt "Gazprom" jau 2019.gada 29.novembrī paziņoja un sāka pieteikumu pieņemšanu saistībā ar tam piederošo "Conexus" akciju atsavināšanu atklātas izsoles procedūrā, kura noslēdzās 2019.gada 30.decembrī, un šobrīd tai piederošo akciju atsavināšanas process turpinās.

"Conexus" kā vienoto dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoru SPRK bija sertificējis ar nosacījumiem, ka no šā gada 1.janvāra jānovērš iespējamība, ka personas, kuras kontrolē energoapgādes komersantu, tieši vai netieši var ietekmēt uzņēmuma darbību, un tas nerada nekādu interešu konfliktu starp "Conexus" un energoapgādes komersantu, kas nodarbojas ar dabasgāzes vai elektroenerģijas ražošanu vai tirdzniecību.

Jau ziņots, ka SPRK aprīļa sākumā izteica "Conexus" brīdinājumu par sertificēšanas lēmuma neizpildi noteiktajā termiņā. Vienlaikus SPRK uzdeva kompānijai līdz 1.oktobrim nodrošināt operatora atbilstību Enerģētikas likuma prasībām.

Savukārt Ministru kabinets 10.martā nolēma atļaut "Marguerite Gas" piederošos 29,06% "Conexus" akciju pārdot "Marubeni" fondam. Taču joprojām nav zināms, vai un kuram investoram decembra beigās 34,1% "Conexus" akciju pārdevis "Gazprom".

SPRK ir sertificējusi "Conexus" ar diviem nosacījumiem, kas uzņēmumam bija jāizpilda līdz 2019.gada beigām.

Tostarp "Conexus" bija jānodrošina, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuves autoruzraudzību no 2020.gada 1.janvāra īsteno komersants, kas nav tiešā vai netiešā veidā saistīts ar "Gazprom" un tā saistītajiem komersantiem. Savukārt otrs nosacījums paredzēja nodrošināt, ka no 2020.gada 1.janvāra "Gazprom" nav iespēju tieši vai netieši kontrolēt "Conexus", proti, Krievijas uzņēmumam jāpārdod sev piederošās akcijas.

Šī nosacījuma otra daļa paredz, ka līdz 2020.gada 1.janvārim "Conexus" bija jānovērš arī interešu konflikta riski, ko rada "Marguerite Gas" vienlaicīga dalība gan "Conexus", gan "Latvijas gāzē".

"Latvijas gāze" ir dabasgāzes tirgotājs, kam pieder arī sadales sistēmas operators AS "Gaso". Savukārt "Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Tas pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latviju ar Krieviju, Lietuvu un Igauniju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Alkohola iegādes vecuma palielināšanu varētu neattiecināt uz alu, sidru un vīnu

Atsevišķi deputāti varētu rosināt nemainīt pašlaik noteikto 18 gadu vecumu attiecībā uz alus, sidra un vīna iegādi, tādējādi plānoto 20 gadu ierobežojumu attiecinot tikai uz stiprākiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Sabiedrība Viens no saspīlējuma iemesliem sabiedrībā ir sociālās atmiņas jautājumi

Viens no galvenajiem saspīlējuma iemesliem Latvijas sabiedrībā ir vairāki sociālās atmiņas jautājumi, piemēram, par Otro pasaules karu un padomju okupāciju, norādīts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotajā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.

Sabiedrība Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sabiedrība Rosina ieviest papildu atbalstu pie daudzbērnu vecāku vecuma pensijas

Labklājības ministrija (LM) rosina ieviest papildu atbalstu pie daudzbērnu vecāku vecuma pensijas no valsts pamatbudžeta, paredz ministrijas izstrādātie priekšlikumi, kurus otrdien, 7.maijā, skatīs valdība.

Lasiet arī

Sports Ostapenko WTA rangā saglabā desmito pozīciju

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko jaunākajā Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) rangā saglabāja desmito vietu, bet Darja Semeņistaja par deviņām vietām atkāpās uz 122.pozīciju.

Sabiedrība Saeimas komisijā vērtēs vēl vienu iniciatīvu par iecerēto skolu reformu

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā trešdien, 8.maijā, vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par iecerēto skolu reformu.

Ekonomika Rīgā norisināsies zinātnē balstīto tehnoloģiju nozares konference

Šā gada 16.maijā un 17.maijā Rīgā, konferenču centrā "Fantadroms", notiks zinātņietilpīgo tehnoloģiju nozares konference "Deep Tech Atelier 2024", informē pasākuma organizatori.

Kultūra Kurzemes kultūras programmā šogad apstiprināti 67 projekti

Kurzemes plānošanas reģiona izsludinātajā Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" projektu konkursā "Kurzemes kultūras programmā 2024" šogad apstiprināti 67 projekti.