Kas tas tāds?! Plāno ieviest ugunsdrošības stāvokļa pašdeklarēšanās sistēmu

Sabiedrība
LETA 19:22, 15.08.2020 1

Nākotnē Latvijā iecerēts ieviest ugunsdrošības stāvokļa pašdeklarēšanās sistēmu, izriet no Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotā informatīvā ziņojuma, kas tiks skatīts 18.augusta valdības sēdē.

 
Foto: Facebook

IeM ziņojumā norādīts, ka pašdeklarēšanas sistēma ir paredzēta kā integrēta ugunsdrošības stāvokļa novērtējuma un ugunsdrošības pārbaužu plānošanas analītiska atbalsta informācijas sistēma. Pašdeklarēšanas sistēmas izmantošanas mērķis ir ugunsdrošības stāvokļa novērtējuma veikšana atkarībā no normatīvajos aktos noteikto ugunsdrošības prasību izpildes, kā arī ugunsdrošības pārbaužu plānošanas procesa nodrošināšana.

Pašdeklarēšanas sistēmā tiks uzkrātas ziņas, piemēram, par objektu atbildīgajām personām, to iesniegtajām ugunsdrošības deklarācijām un deklarēto ugunsdrošības stāvokļa novērtējumu attiecīgajā objektā, kā arī informācija par pārbaudāmo objektu prioritātēm. Ziņas sistēmai tiešsaistes datu pārraides režīmā sniegs objektu atbildīgās personas, kurām saskaņā ar normatīvajiem aktiem tiks noteikts tiesisks pienākums deklarēt ugunsdrošības stāvokli attiecīgajā objektā. Attiecīgo objektu atbildīgās personas tiks definētas, izstrādājot nepieciešamos normatīvos aktus, lai izveidotu šādu valsts informācijas sistēmu.

Indikatīvi prognozējams, ka objektu atbildīgo personu skaits, kas lietos Pašdeklarēšanas sistēmu, pārsniegs 50 000. Paredzams, ka Pašdeklarēšanas sistēma darbotos tiešsaistes datu pārraides režīmā, izmantojot interneta risinājumu, līdz ar to Pašdeklarēšanas sistēmas izmantošanai nebūs nepieciešami speciāli informācijas tehnoloģiju risinājumi, tādējādi pieņemts, ka objektu atbildīgajām personām administratīvās izmaksas, kas rodas gada laikā, Pašdeklarēšanas sistēmā, deklarējot ugunsdrošības prasību izpildi, nepārsniegs 2000 eiro. Fiziskās personas, kas neveic komercdarbību, varēs brīvprātīgi reģistrēties Pašdeklarēšanas sistēmā un iesniegt ugunsdrošības deklarāciju, līdz ar to atsevišķi administratīvās izmaksas fiziskām personām netiek vērtētas.

Ziņas no Pašdeklarēšanas sistēmas tiešsaistes datu pārraides režīmā varēs saņemt VUGD amatpersonas un objektu atbildīgās personas. Objektu atbildīgo personu Pašdeklarēšanas sistēmas saskarnei tiks nodrošināta funkcionalitāte, kas saistīta ar ugunsdrošības deklarācijas veidlapas ģenerēšanu, aizpildīšanu, ugunsdrošības stāvokļa novērtējumu un paziņojumu saņemšanu, kā arī tiek paredzēta ierobežota statistikas un meklēšanas funkcionalitāte, jo Pašdeklarēšanas sistēma nav plānota kā publiski pieejama valsts informācijas sistēma un iesniegtās ugunsdrošības deklarācijas netiks publicētas.

Personām, kurām nebūs piekļuves Pašdeklarēsanas sistēmai, ziņas no minētās informācijas sistēmas varēs saņemt rakstiskā veidā kā atbildi uz pieprasījumu vai iesniegumu, ja personai ir subjektīvas tiesības saņemt pieprasīto informāciju.

Paredzams, ka Pašdeklarēšanas sistēmas ieviešana notiks sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kas uztur valsts pārvaldes pakalpojumu portālu "latvija.lv", jo indikatīvi tiek paredzēts, ka ugunsdrošības deklarācija tiks integrēta valsts pārvaldes pakalpojumu portāla tīmekļvietnē "www.latvija.lv" sadaļā "Valsts institūciju pārbaudes".

Paredzēts, ka līdz 2023.gada 30.novembrim Ministru kabinetā tiks iesniegts jauns likumprojekts par ugunsdrošību un ugunsdzēsību, savukārt, augstāk paredzētais Ministru kabineta noteikumu projekts izsludināšanai Valsts sekretāru sanāksmē tiks iesniegts, kad likumprojekts Saeimā tiks izskatīts otrā lasījumā. Kad likumprojektu Saeimā izskatīs trešā lasījumā paredzētais Ministru kabineta noteikumu projektu tiks virzīts izskatīšanai Ministru kabinetā.

Kopā ar pašdeklarēšanās sistēmu iecerēts ieviest Uzraudzības darba organizēšanas sistēmu (UDOS). Tā ir paredzēta kā vairāku savstarpēji saistītu informācijas sistēmu integrēta pārvaldības sistēma, kas pieejama valsts ugunsdrošības darbā iesaistītajām VUGD amatpersonām efektīvākai valsts ugunsdrošības darba organizēšanai, vadībai un kontrolei. UDOS izmantošanas mērķis būtu nepieciešamās informācijas aprites nodrošināšana valsts ugunsdrošības uzraudzības un civilās aizsardzības darba veikšanai.

Risinājuma ieviešanai Iekšlietu ministrijas Informācijas centram 2025.gadā indikatīvi nepieciešams papildu finansējums 736 000 eiro apmērā, kā arī risinājuma ieviešanas laikā izstrādāto informācijas sistēmu turpmākai uzturēšanai un uzlabošanai Iekšlietu ministrijas Informācijas centram indikatīvi turpmākajos gados nepieciešams papildu finansējums 50 600 eiro apmērā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (1)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Svētku diena būs silta, sausa un lielākoties saulaina

Valsts svētku diena Latvijā būs silta, sausa un lielākoties arī saulaina, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sagatavotā prognoze.

Sabiedrība Valsts prezidents neatkarības atjaunošanas gadadienā novēl izjust lepnumu

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 34.gadadienā novēl izjust vairāk lepnuma nekā pieticības, priecāties par Latvijas cilvēkiem, kā arī radīt prieku tiem, kuri paši to nespēj atrast.

Sabiedrība Nacionālajā arhīvā notiek vērienīga rekonstrukcija (+VIDEO)

Sloka ielā 16 esošo ēku projektējis arhitekts V.R. Reslers un tā celta 1908.gadā kā pilsētas lombards.

Sabiedrība VUGD ir atļāvis Stūra mājā turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlabošanai nepieciešamie darbi.

Lasiet arī

Sports Madrides Real futbolisti kļūst par Spānijas čempioniem

Madrides "Real" futbolisti sestdien savā laukumā svinēja uzvaru un 36.reizi kļuva par Spānijas čempioniem.

Pasaule Krievija izsludina meklēšanā Zelenski

Krievijas Iekšlietu ministrija meklēšanā izsludinājusi Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, sestdien vēsta Krievijas mediji.

Sports Rihardam Bukartam hat-trick graujošā Latvijas hokejistu uzvarā

Latvijas vīriešu hokeja izlase sestdien "Arēnā Rīga" ar graujošu uzvaru pār Norvēģiju noslēdza pārbaudes spēļu sēriju pirms pasaules čempionāta, Rihardam Bukartam izceļoties ar trim gūtiem vārtiem.

Sabiedrība KM: Saziņa latviešu valodā norisinās pēc būtības oficiālos gadījumos

Saziņa tikai vai pārsvarā latviešu valodā valstī pēc būtības norisinās oficiālos gadījumos - mācību iestādēs, valsts un pašvaldību iestādēs, darbā apspriežu un sanāksmju laikā, kā arī veselības aprūpes iestādēs, secināts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.