• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Svarīgi: PVD brīdina visus mājdzīvnieku īpašniekus

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 15:12, 05.12.2019


"Lai gan Latvijā pēdējo gadu laikā nav konstatēts neviens trakumsērgas gadījums dzīvniekiem, ņemot vērā trakumsērgas izplatību kaimiņvalstīs, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina regulāri veikt mājas dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu, kā arī ziņot veterinārārstam vai PVD par katru trakumsērgas aizdomu gadījumu". Tā teikts PVD paziņojumā.



"Lai gan Latvijā pēdējo gadu laikā nav konstatēts neviens trakumsērgas gadījums dzīvniekiem, ņemot vērā trakumsērgas izplatību kaimiņvalstīs, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina regulāri veikt mājas dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu, kā arī ziņot veterinārārstam vai PVD par katru trakumsērgas aizdomu gadījumu.

PVD ir saņēmis informāciju no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) par mirušu sievieti Daugavpilī, kura, saskaņā ar sākotnējiem testēšanas rezultātiem, mirusi no trakumsērgas. SPKC turpina epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kur sieviete inficējusies – ārvalstīs vai Latvijā.

Atgādinām, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Tomēr ir valstis un reģioni pasaulē, kur trakumsērga ir sastopama klaiņojošu suņu un ielās mītošu kaķu populācijā, tāpēc ir jāuzmanās gan pašiem ceļotājiem, izvairoties no jebkāda tieša kontakta ar nejauši ielās sastaptiem dzīvniekiem, gan jāsargā savi mājdzīvnieki, ja ceļojat kopā ar tiem. Mājdzīvnieki, visbiežāk nevakcinēti suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Pateicoties sistemātiskai savvaļas dzīvnieku vakcinācijai, kas kopš 2005. gada regulāri tiek veikta pavasarī un rudenī - pēdējais trakumsērgas gadījums meža dzīvniekiem konstatēts 2010. gadā, bet mājas (istabas) dzīvniekiem – 2012. gadā. Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija (OIE) Latviju oficiāli atzinusi par valsti, kas ir brīva no trakumsērgas.

PVD regulāri veic trakumsērgas monitoringu meža dzīvnieku populācijā. Pozitīvi trakumsērgas gadījumi līdz šim nav konstatēti".

Kā ziņots, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi organizē pasākumus saistībā ar saņemto informāciju par pacienti, kura Daugavpilī mirusi ar aizdomām par trakumsērgu.

Sadarbībā ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu „BIOR”, SPKC organizēja pacientes materiālu laboratorisko izmeklēšanu, un sākotnējie testēšanas rezultāti liecina par trakumsērgu.

Sadarbībā ar Pārtikas un veterināro dienestu, SPKC veic iespējamo inficēšanās iemeslu izvērtēšanu, jo pēc sākotnējās informācijas sieviete varēja inficēties ar trakumsērgu gan ārzemēs, gan arī Latvijā. Pašreiz nav iespējams izslēgt nevienu variantu.

SPKC epidemiologi turpina apzināt personas, kurām bija inficēšanās ziņā būtisks kontakts ar pacienti. Sadarbībā ar ārstiem katrā konkrētajā gadījumā tiek veikta inficēšanās riska izvērtēšana un nepieciešamības gadījumā (pastāvot hipotētiskajam inficēšanās riskam) tiek nozīmēta vakcinācija pret trakumsērgu. Vakcinācija pret trakumsērgu uzsākta 60 cilvēkiem. SPKC organizēja papildu vakcīnas pret trakumsērgu piegādi ārstniecības iestādēm Daugavpilī.

Vakcinācija pret trakumsērgu vienmēr ir nepieciešama pēc kontakta ar slimu vai iespējami slimu dzīvnieku (dzīvnieka kodums, saskrāpējums, slimā dzīvnieka siekalu nokļūšana uz gļotādām, bojātu ādu, brūcēs u. c.).

Kaut cilvēka inficēšanās no cilvēka ir drīzāk “teorētiska”, tomēr, ņemot vērā to, ka trakumsērga vienmēr ir letāla slimība, ārstu uzmanība tiek pievērsta katram gadījumam, kad nevar būt izslēgta inficēšanās, slimnieka siekalām nokļūstot uz cita cilvēka gļotādas, bojāto ādu vai brūces (piem., veicot slimnieka aprūpi vai kopšanu).

Tiek gaidīti laboratoriskās testēšanas gala apstiprinošie rezultāti, kas varētu palīdzēt sīkāk raksturot vīrusu un, iespējams, noteikt izraisītāja piederību noteiktajai pasaules ģeogrāfiskajai zonai, lai secinātu par inficēšanos ārzemēs vai Latvijā. Par situāciju SPKC informēja Eiropas Slimību profilakses un kontroles centru, ar kuru veic konsultācijas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Āboltiņa nekomentē iespējamo aicinājumu viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus

Vēstnieces amats liedzot Solvitai Āboltiņa komentēt iekšpolitikas norises, tostarp iespējamo aicinājumu 12.Saeimas viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus viņai par labu.

Sabiedrība Aptauja: kādas skolas ir piemērotas skolēniem un vecākiem Latvijā (+VIDEO)

Kā nozīmīgus izvēles kritērijus min profesionāli skolotāji.

.

Sabiedrība Trīs lietas, ko vēlas darbinieki

Katrs piektais uzņēmums seko līdzi darbinieku vēlmēm, veicot ikgadējos darbinieku apmierinātības mērījumus. Pārliecinošs vairākums - 91% aptaujāto uzņēmumu - darbinieku labbūtības iniciatīvām atvēl līdz 10 000 EUR gadā, 7% uzņēmumu darbinieku labbūtībai atvēlētais gada budžets ir 10 001 - 30 000 EUR robežās, savukārt pavisam niecīga uzņēmumu daļa (0,29%) - velta vairāk nekā 100 000 EUR ik gadu.

Sabiedrība Rožukalnei atstājot amatu, SEPLP meklēs jaunu sabiedrisko mediju ombudu

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) rīkos konkursu jauna sabiedrisko mediju ombuda ievēlēšanai, jo līdzšinējā ombude Anda Rožukalne nolēmusi amatu atstāt, informē SEPLP pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība NBS tuvākajos gados izveidos septiņus jaunus bataljonus

Latvijas drošības stiprināšanai tuvākajos gados bruņotajos spēkos veidos septiņus jaunus bataljonus, pirmdien žurnālistus informēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Starp Rīgu un Bausku no maija kursēs autobusa ekspreši

Reģionālās nozīmes autobusu maršrutā Rīga-Bauska no 1.maija būs vairāki jauni eksprešu reisi ar samazinātu pieturu skaitu un ātrāku nokļūšanu galapunktā, novirzot tos pa Ķekavas apvedceļu, informē Autotransporta direkcijā (ATD).

Kriminālziņas Par uzbrukumu policijas darbiniekam piespriež vienu gadu cietumā

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments 25.aprīlī atstājis negrozītu apgabaltiesas lēmumu daļā, ar kuru persona notiesāta par uzbrukumu varas pārstāvim sakarā ar tā likumisku dienesta darbību, piespriežot brīvības atņemšanu uz vienu gadu.

Kriminālziņas Apcietina vīrieti par Krievijas kara noziegumu atbalstīšanu TikTok videouzrunās

Valsts drošības dienests (VDD) pagājušajā nedēļā aizturējis kādu vīrieti aizdomās par Krievijas kara pret Ukrainu publisku attaisnošanu, kā arī darbību, kas dienesta vērtējumā vērsta uz nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu sabiedrībā.