• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Konfiscēt Krievijas valsts īpašumus un tos izmantot»

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 12:45, 17.04.2024


Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja mudina visas valstis, kurās atrodas Krievijas valsts aktīvi, sadarboties, lai šos aktīvus nekavējoties nodotu starptautiskajam kompensācijas mehānismam.



Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja Strasbūrā, Francijā, vienbalsīgi apstiprināja rezolūciju par atbalstu Ukrainas rekonstrukcijai. Asamblejas lēmums tika pieņemts klātesot Ukrainas parlamenta priekšsēdētājam Ruslanam Stefančukam (Ruslan Stefanchuk), kas uzrunā asamblejai uzsvēra izstrādātās rezolūcijas lielo nozīmību.

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja plenārsesijā Strasbūrā ieteica "konfiscēt Krievijas valsts īpašumus un tos izmantot", lai atbalstītu Ukrainas atjaunošanu. Šāda rīcība "stiprinātu Ukrainu, nodrošinātu Krievijas Federācijas atbildību un atturētu no jebkādas citas agresijas nākotnē".

Vienbalsīgi pieņemtajā rezolūcijā asambleja norāda, ka "agresorvalstij - Krievijas Federācijai - ir pienākums nodrošināt pilnu kompensāciju par zaudējumiem un ievainojumiem, ko radījušas tās nelikumīgas darbības, tostarp cilvēku bojāeja, infrastruktūras iznīcināšana un ekonomiskie zaudējumi," saskaņā ar starptautisko tiesību principiem. Rezolūcija balstīta Albānijas parlamenta pārstāvja Lulzima Baša (Lulzim Basha) ziņojumā, un to izstrādāja asamblejas Politiskā komiteja, kurā strādā Saeimas priekšsēdētājas biedre, Latvijas delegācijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

"Apstiprinot šo rezolūciju, ir radīts tiesiskais pamats, lai konfiscētu iesaldētos Krievijas valsts aktīvus un nodotu tos Ukrainas atjaunošanai," atzīmē Z.Kalniņa-Lukaševica, aicinot valstu vadītājus, valdības un parlamentus darīt savu darba daļu un vistuvākajā laikā īstenot pasākumus, lai konfiscētu un nodotu Krievijas iesaldētos līdzekļus Ukrainas atjaunošanai.

Rezolūcijā norādīts, ka vairāku valstu jau iesaldētie Krievijas valsts finanšu aktīvi - aptuveni 300 miljardi ASV dolāru - ir jānodod Ukrainas atjaunošanai. Jau dokumentētie Krievijas Federācijas agresijas radītie zaudējumi Ukrainas infrastruktūrai un ekonomikai ir sasnieguši 416 miljardus ASV dolārus 2023.gada jūnijā.

Asambleja aicināja izveidot starptautisku kompensācijas mehānismu Eiropas Padomes aizbildnībā, lai visaptveroši kompensētu zaudējumus, kas radušies skartajām fiziskajām un juridiskajām personām un Ukrainas valstij kopumā. Tā iesaka izveidot starptautisku trasta fondu, kurā tiktu deponēti visi Krievijas valsts iesaldētie aktīvi. Tāpat rosināts izveidot "objektīvu un efektīvu starptautisko prasību komisiju", lai izskatītu prasības.

Savā rezolūcijā asambleja mudina visas valstis, kurās atrodas Krievijas valsts aktīvi, sadarboties, lai šos aktīvus nekavējoties nodotu starptautiskajam kompensācijas mehānismam.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Kijiva: Divi Vācijā nodurtie ukraiņi bija karavīri

Ukrainas Ārlietu ministrija apstiprinājusi, ka divi Ukrainas pilsoņi, kas sestdien tika nodurti Vācijā, bija Ukrainas karavīri, kas šajā valstī atradās rehabilitācijas kursa dēļ.

Pasaule Tbilisi 20 000 protestē pret «ārvalstu aģentu» likumprojektu

Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi svētdien aptuveni 20 000 cilvēku piedalījās "Gājienā par Eiropu", pieprasot valdībai atteikties no pretrunīgā "ārvalstu aģentu" likumprojekta, kas, kā brīdina Eiropas Savienība (ES), var kaitēt Gruzijas centieniem pievienoties blokam.

Pasaule Ukrainas armija atkāpusies

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus panākumus.

Pasaule Krievijā par ekstrēmismu apcietināti vēl divi žurnālisti

Krievijas tiesa sestdien paturējusi pirmstiesas apcietinājumā divus žurnālistus, kas aizturēti apsūdzībās par "ekstrēmismu", jo sadarbojušies ar cietumā nomērdētā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku uzturēto "YouTube" kanālu "Navaļnij Live".

Lasiet arī