• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eiropas satelīta atlūzas nākamnedēļ nogāzīsies uz Zemes

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 21:33, 14.02.2024


Eiropas satelīts, kura misija beidzās pirms 13 gadiem, nākamās nedēļas laikā nekontrolēti nogāzīsies uz Zemes, taču iespēja, ka atlūzas trāpīs cilvēkiem, ir pavisam niecīga, paziņojusi Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA).



"Iespējamība, ka satelīta gabals nokritīs kādam uz galvas, tiek lēsta viens pret miljardu," norādīja EKA pārstāvis.

Eiropas Kosmosa aģentūras satelīts ERS-2, kas tika palaists kosmosā 1995.gadā, tika lēnām, bet apzināti nogāzts, lai novērstu jaunu atlūzu nonākšanu Zemes orbītā. Kosmosa atkritumi var apdraudēt aktīvos satelītus, kā arī Starptautisko kosmosa staciju.

Aģentūra prognozēja, ka ERS-2 atgriezīsies atmosfērā pirmdien vai arī trīs dienas agrāk vai vēlāk. Satelīta atlūzas varētu piezemēties jebkurā vietā uz Zemes, bet cilvēkus tās, visticamāk, neskars, paziņoja EKA eksperti.

Lielākā daļa no 2,5 tonnas smagā satelīta sadegs, ieejot atmosfērā.

"Mēs lēšam, ka lielākais satelīta fragments, kas varētu sasniegt zemi, ir 52 kilogrami," sacīja EKA pārstāvis Henrijs Laurs.

Kad ERS-2 tika palaists kosmosā 1995.gadā, tas bija Eiropas modernākais Zemes novērošanas satelīts, norādīja EKA. 2011.gadā aģentūra izslēdza satelītu veidā, kas nodrošināja, ka pēc 13 gadiem tas pakāpeniski atgriezīsies atmosfērā. Ja ERS-2 būtu vienkārši atstāts riņķot ap zemeslodi, būtu nepieciešami 100 līdz 200 gadi, lai tas atgrieztos atmosfērā, sacīja Laurs.

"Mēs nevarējām riskēt, atstājot satelītu tur augšā," viņš piebilda. Pastāvēja ievērojams risks, ka satelīts bez enerģijas avota eksplodēs. Tas radītu bīstamas atlūzas, kas riņķotu ap Zemi.

EKA ir apņēmusies līdz 2030.gadam izskaust kosmosa atkritumu rašanos no EKA misijām.

Vairāk nekā 100 organizācijas, tai skaitā Eiropas aviācijas un kosmosa uzņēmums "Airbus", ir paudušas gatavību parakstīt EKA hartu par "nulles atlūzu" principu.

Saskaņā ar EKA datiem vidēji katru mēnesi Zemes atmosfērā atkārtoti nonāk aptuveni viens kosmosa aparāts.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Mūsu drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā

Ārlietu ministre Baiba Braže aicināja pārējās ES dalībvalstis pievienoties Dronu koalīcijai, lai palīdzētu Ukrainai veidot kaujas spējas. Latvija 2024.gadā Dronu koalīcijai novirzījusi 20 miljonus eiro.

Pasaule Braže: mēs strādāsim ar jebkuru demokrātiski ievēlētu ASV prezidentu

Latvija strādās ar jebkuru ASV prezidentu, kurš ir ievēlēts demokrātiskā ceļā, pirms Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes Briselē, Beļģijā, žurnālistiem sacīja ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Pasaule Kamalai Herisai dienas laikā saziedoti 55 miljoni dolāru

ASV Demokrātu partijas atbalstītāji svētdien pēc prezidenta Džo Baidena paziņojuma par izstāšanos no vēlēšanu cīņas Kamalas Herisas vēlēšanu kampaņai platformā "ActBlue" saziedojuši vairāk nekā 55 miljonus dolāru, vēsta tīmekļa izdevums "Politico".

Pasaule Baidens izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā

ASV prezidents Džo Baidens svētdien paziņoja, ka izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā.

Lasiet arī

Kultūra Zemes stunda 2023. Vērienīgākais vienotības brīdis Zemei

Pasaules Dabas Fonds jau šo sestdien, 25.martā, pulksten 20.30 aicina atzīmēt Zemes stundu, izslēdzot apgaismojumu un veltot stundu Zemei. Kā katru gadu visā pasaulē vairāk nekā 190 valstīs un teritorijās norisināsies Zemes stundai veltīti pasākumi, aktualizējot ar vidi saistītus jautājumus un pievēršot uzmanību dabas daudzveidības izzušanai un klimata pārmaiņu radītajiem draudiem, indormē asaules Dabas Fonda komunikācijas vadītāja Daina Šteinberga.

Pasaule Ziemeļkorejai atkal neizdodas mēģinājums palaist militārās spiegošanas satelītu

iemeļkorejas otrais mēģinājums palaist militārās spiegošanas satelītu ceturtdien cietis neveiksmi, vēsta Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.