• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Maijā noslēgsies vēsturiskās spēlfilmas «Zeme, kas dzied» filmēšana

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 10:44, 04.05.2023


Pēc vairāk nekā divus gadus ilguša darba uz filmēšanas laukuma maijā noslēgsies vēsturiskās spēlfilmas "Zeme, kas dzied" uzņemšana, un pēdējos kadrus kameras fiksēs kinopilsētiņā "Cinevilla", informēja filmas veidotāji.


Publicitātes foto.

Kinopilsētiņā rekonstruēta vēsturiskā Rīgas Latviešu biedrības nama aula, kur 1873.gadā ar Baumaņu Kārļa dziesmas "Dievs, svētī Latviju" pirmatskaņojumu tika atklāti pirmie Dziesmusvētki. Pēc šīs simboliskās ainas uzņemšanas filmas sagatavošana pāries montāžas un pēcapstrādes fāzē, lai jau šī gada novembrī filma par Pirmajiem latviešu dziedāšanas svētkiem nonāktu uz kinoteātru ekrāniem.

Vēsturiskās spēlfilmas "Zeme, kas dzied" noslēdzošais filmēšanas posms tiks atklāts 5.maijā Rīgā, uzņemot ainas Vecrīgas ielās, kam sekos vairākas filmēšanas dienas citviet Latvijā. Pēdējā filmēšanas diena būs 14.maijā, kad kinopilsētiņā "Cinevilla" tiks īstenoti lielākie masu skati filmas uzņemšanas gaitā - lai atainotu pirmo latviešu dziedāšanas svētku atklāšanu Rīgas Latviešu biedrības nama aulā, filmēšanas laukumā pulcēsies ap 500 masu skatu dalībnieku.

Vēsturiskās spēlfilmas "Zeme, kas dzied" pirmizrāde paredzēta novembra sākumā, ieskandinot valsts svētku norises ar ekranizētu stāstu par Pirmajiem latviešu dziedāšanas svētkiem, kas lika pamatu neatkarīgai Latvijas valstij.

Līdztekus filmai top projekts "Dziesmusvētki. Neizstāstītie stāsti", kas ļaus plašākai sabiedrībai gūt plašāku izpratni par latviešu dzīvi 19.gadsimtā, kad tika iedibināta Dziesmusvētku kustība. Tajā iekļauts filmas scenārija autoru Daiņa Īvāna un Māra Martinsona kopīgi rakstītais vēsturiskais romāns "Zeme, kas dzied. 1873.gads" par pirmo dziedāšanas svētku rašanos, izglītojošā platforma "zemekasdzied.lv", kurā vienuviet pieejami populārzinātniski raksti un podkāsti, kā arī virtuālā dziesmu svētku kora vietne "filmaibut.lv". Maija nogalē arī tiks atklāta filmai veltīta izstāde laukumā pie tirdzniecības centra "Origo".

Filmas "Zeme, kas dzied" tēlos iedzīvojas Vilis Daudziņš, Andris Bulis, Ainārs Ančevskis, Andris Keišs, Ģirts Ķesteris, Nauris Brikmanis, Marta Lovisa Jančevska, operdziedātāja Marina Rebeka, kā arī aktieri no Lietuvas, Igaunijas un Polijas.

Filmas režisors ir Māris Martinsons, operators - Jānis Jurkovskis, scenāriju veidojuši režisors kopā ar Atmodas laika aktīvistu un žurnālistu Īvānu. Filmas komponists ir Jēkabs Jančevskis, mākslinieks Mārtiņš Kalseris, kostīmus veido Katrīna Liepa, grima māksliniece - Beata Rjabovska. Filma top studijā "K Films", producente - Linda Krūkle.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Pasaulslavenais Joss Stellings nākammēnes Rīgā prezentēs jaunu filmu (+VIDEO)

Tas ir jauna vīrieša un nobriedušas sievietes, bijušās balerīnas ar neizdevušos dzīvi, sarežģīto savstarpējo attiecību stāsts.

Kultūra Augusta sākumā notiks Vecrīgas zaļumballe

Šogad 2.augustā no plkst.19 līdz 23 Māzās Jaunielas laukumā notiks Vecrīgas zaļumballe.

Kultūra Dailes teātrī top mistisks «Vārnas» iestudējums (+VIDEO)

"Liekas, ka šīs izrādes esmu gaidījis visu savu mūžu".

Kultūra Straupē šodien notiks septītie Latvijas vīndaru svētki

Straupes Zirgu pastā šodien notiks septītie Latvijas vīndaru svētki, aģentūru LETA informē "Straupes tirdziņa" pārstāvji. Vīndaru svētki norisināsies no plkst.11 līdz 15.

Lasiet arī

Sabiedrība TM: 153,5 tūkstoši zemesgabalu Latvijā nav reģistrēti zemesgrāmatā

Īpašumu uzmērīšanai un uzskaitei ministre pieprasīja 900 000 eiro.

Kultūra Zemes stunda 2023. Vērienīgākais vienotības brīdis Zemei

Pasaules Dabas Fonds jau šo sestdien, 25.martā, pulksten 20.30 aicina atzīmēt Zemes stundu, izslēdzot apgaismojumu un veltot stundu Zemei. Kā katru gadu visā pasaulē vairāk nekā 190 valstīs un teritorijās norisināsies Zemes stundai veltīti pasākumi, aktualizējot ar vidi saistītus jautājumus un pievēršot uzmanību dabas daudzveidības izzušanai un klimata pārmaiņu radītajiem draudiem, indormē asaules Dabas Fonda komunikācijas vadītāja Daina Šteinberga.