• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


TM: 153,5 tūkstoši zemesgabalu Latvijā nav reģistrēti zemesgrāmatā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 11:05, 28.07.2023


Īpašumu uzmērīšanai un uzskaitei ministre pieprasīja 900 000 eiro.


Meža resursi var atrasties arī uz zemes ar nenoteiktu juridisko statusu.

Ministru kabinets sagatavoja atbildi Valsts kontrolei, kas veica revīziju, lai atbildētu uz jautājumu: "Vai ir sagaidāms, ka zemes reformas īstenošana noslēgsies tuvākajā laikā?"

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere ("Jaunā Vienotība") ierosinājusi noteikt galīgo termiņu mērniecības veikšanai Latvijā.

Vienlaikus Valsts kontrole Ministru kabinetam ir izteikusi šādus priekšlikumus:

-Ārējā normatīvajā aktā noteikt atbildīgo institūciju par zemes reformas pabeigšanas plānošanu, īstenošanu un koordināciju;

-Izvērtēt iespēju noteikt termiņus, kādos bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem ir pienākums iesniegt iztrūkstošos dokumentus un veikt zemes kadastrālo uzmērīšanu, lai varētu tikt pieņemti lēmumi par zemes īpašuma tiesību atjaunošanu, līdzvērtīgas zemes piešķiršanu un zemes izpirkuma (pirkuma) līgumu slēgšanu, noteikt termiņus, kādos slēdzami zemes izpirkuma (pirkuma) līgumi, paredzot tiesību zaudēšanu pienākumu neizpildes noteiktajā termiņā dēļ, un noteikt termiņus, kādos atbildīgajām institūcijām ir jāpieņem un jānoslēdz attiecīgie lēmumi un līgumi.

Atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētajiem datiem, kas ietverti arī revīzijā, zemesgrāmatā pirmreizēji nav ierakstītas 153 500 zemes vienības, no tām:

-138 270 jeb 90 % zemes vienībām nav veikta kadastrālā uzmērīšana;

-3000 jeb 2 % zemes vienību kadastrālā uzmērīšana veicama par valsts budžeta līdzekļiem.

Secināms, ka būtiskākā neuzmērīto zemes vienību daļa ir tieši valstij un pašvaldībām piederīgas vai piekritīgas zemes vienības, no kurām kadastrālā uzmērīšana attiecīgi nav veikta vairāk kā 90 % zemes vienībām. Tā kā zemes kadastrālā uzmērīšana ir priekšnosacījums ierakstīšanai zemesgrāmatā, termiņš šo darbību veikšanai būtu vienlīdz nosakāms arī valstij un pašvaldībām.

Tieslietu ministrija ir sagatavojusi prioritārā pasākuma pieteikumu 2023.-2025. gadam papildus 0.9 milj. euro valsts budžeta līdzekļu pieprasīšanai, lai pabeigtu minēto mērniecības procesu (mērniecības pakalpojumi) līdz 2026. gadam ieskaitot. Vienlaikus ir pārskatīts par valsts budžeta līdzekļiem uzmērāmo zemes vienību saraksts, šobrīd tajā ir iekļautas 2297 zemes vienības.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Kultūra Zemes stunda 2023. Vērienīgākais vienotības brīdis Zemei

Pasaules Dabas Fonds jau šo sestdien, 25.martā, pulksten 20.30 aicina atzīmēt Zemes stundu, izslēdzot apgaismojumu un veltot stundu Zemei. Kā katru gadu visā pasaulē vairāk nekā 190 valstīs un teritorijās norisināsies Zemes stundai veltīti pasākumi, aktualizējot ar vidi saistītus jautājumus un pievēršot uzmanību dabas daudzveidības izzušanai un klimata pārmaiņu radītajiem draudiem, indormē asaules Dabas Fonda komunikācijas vadītāja Daina Šteinberga.