• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Baltijas valstu iedzīvotājus satrauc pārtikas un elektrības cenu kāpums

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 11:47, 08.02.2024


Baltijas valstu iedzīvotājus 2024.gada sākumā visvairāk uztrauc pārtikas cenu pieaugums, savukārt Latvijā krietni biežāk nekā kaimiņvalstīs iedzīvotāji raizējas par veselības aprūpes pakalpojumu un medikamentu cenu pieaugumu, informē bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz veikto Baltijas iedzīvotāju aptauja.


Foto: LETA

Pārtikas cenu kāpums satrauc 64% iedzīvotāju Latvijā, 66% Lietuvā un 76% Igaunijā, un visās Baltijas valstīs to visbiežāk norādījuši iedzīvotāji vecumā līdz 40 gadiem.

Tāpat no ikdienas pakalpojumiem iedzīvotājiem ir aktuālas elektrības cenas un to pieaugums - to minējuši 50% respondentu Latvijā, 48% Lietuvā un 55% Igaunijā.

Bažas par apkures un mājokļa apsaimniekošanas izdevumu pieaugumu ir 44% respondentu Latvijā, 32% Lietuvā un 46% Igaunijā. Latvijā un Igaunijā šo atbildi biežāk snieguši iedzīvotāji, kuri ikdienā dzīvo galvaspilsētās, savukārt Lietuvā - reģionu pilsētu iemītnieki.

Degvielas cenu kāpums satrauc 41% respondentu Latvijā, 44% Lietuvā un 37% Igaunijā, un biežāk šo atbildi norādījuši vīrieši, kā arī jaunieši jeb iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 gadiem.

Veselības aprūpes pakalpojumu izmaksu pieaugums satrauc 29% respondentu Latvijā, kas ir vairāk nekā kaimiņvalstīs - Lietuvā šis jautājums satrauc 18%, bet Igaunijā - 9%. Līdzīgi arī par medikamentu cenu kāpumu - Latvijā tas satrauc 15% respondentu, Lietuvā 9%, bet Igaunijā 8%. Kopumā ar veselības aprūpi saistīto pakalpojumu sadārdzināšanos atbildēs biežāk minējušas sievietes.

Ar atpūtu un kultūru saistītu izmaksu pieaugums iedzīvotājus uztrauc mazāk - to norādījuši 3% respondentu Latvijā, 8% Lietuvā un 6% Igaunijā. Tāpat iedzīvotājus maz uztrauc cenu kāpums apģērbiem, apaviem, alkohola un tabakas izstrādājumiem, kā arī ar izglītību saistītiem izdevumiem.

Aptaujā 3% respondentu Latvijā norādījuši, ka viņus neuztrauc cenu kāpums ikdienas precēm un pakalpojumiem. Lietuvā līdzīgi domā 5%, bet Igaunijā - 3% respondentu.

Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš norāda, ka Latvijas iedzīvotājus visvairāk uztrauc pārtikas, energoresursu un ar mājokļa uzturēšanu saistīto izmaksu pieaugums, jo tās ir pirmās nepieciešamības preces un pakalpojumi, kurus nevar atlikt vai viegli samazināt. Vienlaikus šīs cenas pēdējo trīs gadu laikā ir augušas straujāk nekā citu preču un pakalpojumu cenas, tādēļ to kāpums ir bijis pamanāmāks un būtiskāk ietekmējis iedzīvotāju labklājību.

Āboliņš skaidro, ka pēdējā pusgada laikā inflācija Latvijā gan ir būtiski samazinājusies, un gada nogalē patēriņa cenas bija vien par 0,6% augstākas nekā 2023.gada decembrī. Tomēr cenas pārsvarā joprojām ir par 30-50% augstākas nekā pirms trim gadiem. Šis nesenais cenu kāpums kopā ar vispārīgu ekonomisko nenoteiktību, visticamāk, ir viens no iemesliem, kādēļ iedzīvotāji uztraucas arī par degvielas cenu kāpumu, lai gan tās cenas kopš 2022.gada vidus ir samazinājušās par vairāk nekā 20%.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par cenu pieaugumu precēm un pakalpojumiem banka "Citadele" kopā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veica 2024.gada janvārī, tiešsaistē aptaujājot vairāk nekā 3000 Baltijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Ekonomika «Pārtikas cenas ir stabilizējušās», - atzīst eksperts (+VIDEO)

Aktivizējoties patēriņam, krietni lēnākos un starp grupām atšķirīgos tempos, inflācija turpinās rāpties augšup.

Ekonomika Nepatīkams atklājums: Latvijā ražotai pārtikai piemēro lielāku uzcenojumu

Latvijā ražotām olu, zivju un gaļas produktu precēm mazumtirdzniecības piegādes ķēdes posmā tiek piemērots vidēji lielāks uzcenojums nekā ārpus Latvijas ražotām precēm, secināts Konkurences padomes (KP) veiktajā tirgus izpētes noslēdzošajā sadaļā.

Ekonomika Vidējā elektroenerģijas cena Latvijā februārī samazinājās par 36%!

Cenu samazinājumu galvenokārt veicināja siltāki laikapstākļi, kas sekmēja elektroenerģijas patēriņa samazinājumu, zemāka gāzes cena un palu laika iestāšanās Latvijas upēs, kas veicināja lielāku elektroenerģijas izstrādi hidroelektrostacijās.

Ekonomika «Cenu garlaicība ir garantēta» - uzskata ekonomists

Periodu, kurā inflācija bija īpaši nedraudzīga mazturīgajiem, nomainījis periods, kad inflācija vai varbūt deflācija kļūs labvēlīgāka.